Уже цієї осені власник єдиної равликової ферми на Закарпатті планує реалізовувати свою першу продукцію на ринках Європи (ВІДЕО)

Фермер Михайло Дем’ян започаткував доволі незвичне господарство. Його равликова ферма є єдиною на Закарпатті і знаходиться у Нижньому Селищі на Хустщині.

Уже цієї осені власник єдиної равликової ферми на Закарпатті планує реалізовувати свою першу продукцію на ринках Європи (ВІДЕО)

Зацікавився французьким делікатесом підприємець чотири роки тому. Друзі привезли йому на пробу з-за кордону. Спочатку вагався, бо страва нетипова для України. Але ризикнув і був вражений. Вирішив дізнатися про молюсків більше. І вже невдовзі самотужки почав їх вирощувати. Закупив вид середземноморських і утримував їх в окремій кімнаті. У закритому приміщенні він міг регулювати температуру, що є важливим для життєздатності равликів. Зараз же у Михайла їх близько 120 тисяч. Живуть вони на вулиці. Не люблять денне світло – тому ховаються під спеціальними щитами. Ці молюски повністю вегетаріанці, годують їх травою та кормами рослинного походження. Вони полюбляють вологість. Вибираються зі своєї мушлі тільки після дощу. Оскільки на Закарпатті немає щоденних злив, Михайло створив спеціальну систему поливу.

Михайло ДЕМ’ЯН, фермер

Такі собі комуналки. Внизу спальня. Зверху в них столова получається. Тому що зверху на щит ми їм кидаємо корм. Докормлюєм їх спеціальним кормом. Ви їх можете наблюдати. От так вони переховуються від спеки. Цілий день вони тут перебувають, щоб сонце їх не попалило. А вже вночі вони вилазять собі їсти.

Равликівництво в Україні ще не досить поширене. Тому усі знання щодо їх  догляду та утримуванню Михайлові довелося здобувати за кордоном, у країнах Європи. Побував на фермах Польщі, Румунії, Молдови та Кіпру. Один день навчання там коштує близько 100 євро.

Михайло ДЕМ’ЯН, фермер

Спочатку теорія, а потім уже практика на фермі. Обходили ферму, показували, що там, як там. Які процеси відбуваються, на що треба звертати увагу. Впринципі підхід взагалі треба мати такий нестандартний. Того що стандартний підхід можна приміняти наприклад у розведенні свиней, курей овець. З равликом усе набагато складніше. У першу чергу через його розміри.

Ці равлики виростають до необхідних розмірів за один рік. І уже цієї осені Михайло планує реалізовувати свою першу продукцію на ринках Європи. Там, за його словами, великий попит на такий делікатес. В Україні це дороге задоволення. Кілограм напівфабрикату коштує 950 гривень. Тому за рік їх споживають тільки до 10 тонн. Тим часом, як у Франції – приблизно 25 тисяч тонн. Також у всіх країнах ЄС, окрім Мальти та Криту, збір природних равликів заборонений. Тому фермери та продавці неабияк зацікавлені у їх купівлі тут.

Михайло ДЕМ’ЯН, фермер

Європа взагалі до любого продукту ставиться дуже прискіпливо. Потрібно пройти усі процедури, щоб можна було експортувати з України. А потім уже кінцевий покупець він проводить у себе ряд дослідже6нь, чи відповідає дійсно наш равлик європейським нормам.

На фермі є можливість і скуштувати равликів. Готують їх за різними рецептами, більшість з яких запозичені від європейських колег. М’ясо молюска специфічне на смак. У кожного викликає свої асоціації.

Михайло ДЕМ’ЯН, фермер

Цей рецепт, наприклад, це равлик по-бургундськи. Класичний рецепт. Не стали нічого вигадувати. Цей зелененький називається равлик Шафрано. Саме основне тут це равлик і спеція шафран. А це вже равлик по-закарпатськи. З сиром і творогом.

Равликова ферма – це щось нове і незвичне для Закарпаття. Та уже встигла стати однією із родзинкок краю. Туристи приїздять сюди, аби бодай подивитися та скуштувати французький делікатес.

22 серпня 2017р.

Теги: равлик, ферма, продукція

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини