Громади Хустщини проти будівництва міні-ГЕС (ДОКУМЕНТИ) (ФОТО, ВІДЕО)

Громадські слухання в Березові, Кошелеві, Липчі пройдуть 9-10 липня

Громади Хустщини проти будівництва міні-ГЕС (ДОКУМЕНТИ) (ФОТО, ВІДЕО)

Не зважаючи на суспільний резонанс та обурення громади Хустщини в 2014 році, яке супроводжувалось протестами мешканців, у Нижньому Бистрому всеодно була збудована мала ГЕС. Однак апетити "ековбивць" збудувати на річці Ріка ще з десяток бетонних гідромонстрів на цьому не завершились, тому чергові обговорення почалися в 2016 році і набрали нових обертів вже цього року.

БЕРЕЗОВО

Через принципову позицію громади Березова, 18 вересня 2016 року на громадських слуханнях та 19 лютого 2017 року на зборах села, вдалося запобігти погодженню проектної документації щодо території для будівництва чергової малої гідроелектростанції ТОВ «Ріка Енерго», яку представляли Ю.Ігнатко та архітектор В.Віровбал.

Однак забудовник не погодився з таким рішенням громади і через районну владу виніс проект території для будівництва міні-ГЕС повторно на обговорення, яке має відбутися в неділю, 9 липня 2017 р., о 14:00, в сільському клубі села Березово. Наразі мешканці налаштовані дуже рішуче, оскільки їх обурює ігнорування Хустською районною владою їх інтересів - вже прийнятого ними рішення про заборону на перших слуханнях і повторного на зборах, тому будуть всіма силами запобігати будівництву малої гідроелектростанції на р. Ріка.

Аналогічні слухання оголошені в селах Кошелево та Липча в понеділок, 10 липня. Фактично йде мова про спорудження на р. Ріка цілого каскаду міні-ГЕС, який фактично "вб'є" її екосистему і безпеку мешканців від повеней та проблем з водопостачанням.

КОШЕЛЕВО (КОШЕЛЬОВО)

У селі Кошелево громадські слухання, знову ж таки, на виконання розпорядження районної влади, оголошено провести 10 липня 2017 р., о 17:00, в актовому залі ЗОШ 1-3 ст. по вул. Шевченка, 34 (це нова адреса визначена розпорядження в.о. голови с. Кошелево №32 від 04.07.2017).

Слід зазначити, що громада даного села також вже висловила свою позицію 23 червня 2017 року шляхом прийняття на сесії сільради рішення про заборону погодження будь-якої документації щодо будівництва ГЕС. Оскільки 26 травня 2017 р. в село приїжджала делегація від ТОВ "Гідроресурс-Ріка" в особі начальника ЖКГ Хустської РДА Чопея В.П. та екс-голови села  (2002-2010 рр.) Мирона Курти для обговорення питання будівництва ГЕС, дозвіл на розробку детального плану території під яку було надано розпорядження голови Хустської РДА за №560 від 12.12.2016 р. Мешканці також зазначають, що очевидну зацікавленість в лобіюванні будівництва демонструє в.о. сільського голови Лемак М.Ю., яка відмовлялася спочатку публікувати прийняте рішення сільради про заборону будівництва, згодом не приймала звернення громадян. У зв'язку з чим на сесії 4 липня ставилося питання оголошення їй недовіри, однак сесія була нею ж фактично зірвана.

По-перше, у мешканців є обґрунтоване занепокоєння, що будівництво ГЕС призведе до зменшення якості водопостачання в с. Кошелево. По-друге, відповідно до Критеріїв вибору місць для будівництва МГЕС в Карпатах, розроблених спільнотою міжнародних та українських фахівців, річка Ріка належить до особливо цінних річкових ділянок, де забезпечується нагул, розмноження та зимівля аборигенних видів іхтіофауни, зокрема, червонокнижної. А 2016 році річка Ріка була внесена до об'єктів Смарагдової мережі України - нашої національної частини Пан-Європейської природоохоронної мережі, яка перебуває під охороною Ради Європи. Тож на ній будівництво будь-яких гідротехнічних споруд заборонено. Таке рішення ухвалено 15-18 листопада 2016 р. на 36-у засіданні Постійного комітету Бернської конвенції «Про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування» у Страсбурзі (Франція). Це рішення повністю відповідає заходам з виконання вимог України в рамках Угоди "Про асоціацію з ЄС» в частині наближення до Пташиної та Оселищної Директив Євросоюзу.

Відтак, з метою забезпечення дотримання чинного законодавства, недопущення зменшення якості водопостачання в селі, недопущення громадського конфлікту, збереження екосистеми річки Ріка від знищення, мешканці зібрали вже понад 1 тис. підписів під відповідним зверненням до обласної та місцевої влади, контролюючих органів, народного депутата України від Хустщини Валерія Лунченка та громадських організацій.

 

ЛИПЧА

Село Липча розташоване поруч з селом Кошелево та за 10 км від м. Хуст, слухання призначені 10 липн, на 14:00, в будинку культури. Розробник проекту МГЕС-2 біля с.Липча - ФОП Анатолій Харлай, замовник - ТОВ "Гідроресурс-Ріка", як і в Кошелево. 

Водночас, місцевий житель Євген Липчей 5 липня 2017 р. повідомив, що забудовником здійснюється незаконний підкуп місцевих мешканців, та закликав працівників школи, які за наявною в селі інформацію, були задіяні для "агітації", утриматись від брудних технологій.

 

ГОРІНЧЕВО та ІЗА

Ці села, розташовані поруч з Кошелевома, також висловили свою чітку позицію проти будівництва МГЕС. 20 квітня 2017 р. в с. Горінчево вже повторно рішенням зборів села було одноголосно заборонено будь-яке будівництво МГЕС після того, як представник забудовника Ігнатко В.С. презентував попередній план-схему майбутнього розміщення енергогенеруючих об’єктів у руслі річки, шляхом розміщення каскаду із 5-и МГЕС. 

Ізянська сільська рада, діючи на випередження, 23 червня 2017 р. прийняла рішення звернутися до Президента України та голови Закарпатської ОДА із листами-скаргами про скасування  вищезгаданого розпорядження голови Хустської РДА за №560 від 12.12.2016 р. та ініціювала власне громадське обговорення. За наслідками якого 2 липня 2047 р. було прийняте одноголосне рішення заборонити будівництво руслової гідроелектростанції на території сільради за межами с.Іза, оскільки таке негативно вплине на інтереси їх громади та призведе до непередбачених наслідків екосистеми р. Ріка.

 

 

 

Окрім того, 4 липня 2017 р. голова комісії з питань охорони навколишнього середовища Громадської ради при Хустській РДА Мирослав Калинич звернувся до голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля з аналогічними вимогами про скасування сумнозвісного розпорядження та рекомендацією утриматись голові Хустської РДА від прийняття рішень про затвердження будь-яких дозволів, що стосуються будівництва ГЕС.

 

Слід зазначити, що по сьогоднішній день, не зважаючи на резонансність даної справи, позиція очільника області не відома - ні письмово, ні усно. Тому, сподіваємося, Геннадій Москаль все ж прийме відповідальне рішення та стане на захист законних інтересів щонайменше п’яти громад Хустщини, оскільки «ціна» питання - не тільки безпека від підтоплення та проблем із водопостачанням, а й захист екосистеми р.Ріка, фауна якої перебуває під додатковою охороною Ради Європи.

Водночас, мною направлений лист керівництву ГУ НП в Закарпатській області щодо забезпечення силами поліції громадського порядку при проведенні громадських слухань в селах Березово 9 липня 2017 р., а в Кошелеві та Липчі 10 липня, з метою уникнення провокацій, підкупів та конфліктів.

 

Віталій Грегор, громадський правозахисник

07 липня 2017р.

Теги: міні-ГЕС, МГЕС, Хустщина

Коментарі

Месний чилядник 2017-07-07 / 17:44:39
Типир понятно чого павлій так очільника освіти хабарника русина захищає і держит на посаді, аби тот через вчителю лобіював погодження постройки гес за які павлій уже получив откаті одвюз частину на ужгород!!! хабарнику гет з посад і на нари!!!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини