Громада заблокувала спорудження міні-ГЕС у Нижньому Бистрому на Хустщині (ФОТО)

Не дивлячись на публікації в ЗМІ, негативну реакцію та невдоволення громадськості, а також на порушення при спорудженні міні-ГЕС в селі Нижній Бистрий Хустського району, правоохоронні органи жодним чином не відреагували на ситуацію. Будівництво проходить досить швидко, не дивлячись на нерест риби, зокрема тих її видів, що внесені до Червоної книги.

Громада заблокувала спорудження міні-ГЕС у Нижньому Бистрому на Хустщині (ФОТО)

Але "кришування" цього будівництва владою не зупинило громаду. Сьогодні туди навідалися громади з Міжгір’я та Хустщини,а  контролювали ситуацію,  щоб громада поводила себе в межах закону, Правий Сектор і ВО «Свобода». Участь у протестній акції взяли також присутні рибалки з Ужгорода, Мукачева, Хуста, Міжгір’я, які вимагали заборонити виконання робіт на період нересту і запитували, куди дивлятьсясяв цій ситуації держекологи та рибоохорона.  

Громадськість була вражена об’ємами робіт, які проводяться без відповідних дозвільних документів, що мають бути на  будівництві екологічно небезпечного об’єкта. На місці будівництва і далі відсутній інформаційний стенд про споруджуваний об'єкт.

Щоб знизити градус напруги, підрядникові було запропоновано провести обговорення в залі Хустської РДА і представити там наявні документи дозвільного характеру. Також була скликана Громадська рада при Хустській РДА.

У процесі цієї зустрічі громада дізналася про це будівництво багато цікавого дізналась, що викликало ще більше занепокоєння. Але все це ляже в основу наступного журналістського розслідування щодо корупції і порушення кримінальних справ.

Як лобісти проекту на зустрічі були присутні сільський голова Нижнього Бистрого, керівник проекту будівництва  Богдан Кинів - депутат Закарпатської обласної ради від "Батьківщини", керівник Хустського РЕМ, директор Теребле-Ріцької ГЕС. На це засідання відмовилися прийти представники влади та прокуратури, що викликало ще більшу підозру громади.

Як стало відомо, дозвіл у забудовників є тільки на підготовчі роботи по будівництву, що виключає будівництво самої ГЕС та проведення земляних робіт . Не було представлено повного пакету дозвільних документів, що визвало ще більшу критику та занепокоєння з боку громади та голів громадських організацій. Всі різко засудили це будівництво і вимагали негайного зупинення робіт. Було запропоновано провести обговорення будівництва і іншими  громадами - сіл Іза, Горінчево, Березово, громадою міста Хуст. Також прозвучала вимога щодо термінового втручання екології та природоохоронної прокуратури.  

Якщо не буде відповідного реагування з боку влади, громадськість обіцяє самостійно стати на захист власних прав і зупинити це будівництво, яке може завдати шкоду природі та екології. Представник політичних партії запевнили, що звернуться до депутатів ВР України, деякі пообіцяли звернутись до кандидатів у президенти Олега Ляшка, Петра Порошенка, Олега Тягнибока, Юлії Тимошенко, щоби ті перевірили законність цього будівництва, яке пов’язують з депутатом від Партії регіонів Андрієм Клюєвим та його програмою зеленої енергетики, через яку викачуються кошти з бюджету України.

Представники забудовника чіткої відповіді не надали, тому громадськість пообіцяла тримати все це на контролі і не радить нехтувати інтересами та зловживати терпінням громади двох районів та міста Хуст.  

Матеріали та фото Келемена Романа

 
 
 
 
 
 
 
29 квітня 2014р.

Теги: ГЕС, нерест

Коментарі

Оксана Станкевич 2014-05-24 / 13:19:02
Тарасе, все було б нічого, якби не факт, що Ти найнятий "Аквановою" і виконуєш поставлені НИМИ завдання. Все, що Ти пишеш - не дає відповіді на головне запитання: чи будуть збережені в результаті діяльності цієї ГЕС два десятка аборигенних видів риб, 7 з яких є червонокнижними. А також, що робити з алохтонними видами, які там зявляться за рік-два і як вони співіснуватимуть з аборигенними. Тільки не повторюй маячню з ОВНС, що таких там не буде. До речі, проект рибоходів не представлений досі, тому ти не можеш знати, які рибоходи там будуть збудовані. Ці рибоходи не описані і в ОВНС. А ще у ОВНС дивним чином можна зустріти назви не закарпатських с. Чижівка, Чижівського водосховища та р. Случ. Ти і досі віриш, що цей документ був розроблений добросовісно і саме для закарпасткої р. Ріки біля с. Нижній Бистрий? Чому проект такої доброї ГЕС не погоджено ні БУВРом р. Тиси, ні з Управлінням рибгосподарства? Це у Тебе не викликає запитань? Чому тебе з Володею Лжсніком "Акванова" найняла саме тепер, а не рік назад, коли готувалася ОВНС? Ти можеш ризикнути своєю репутацією заради цього проекту? Якщо так - в добрий путь!

2014-05-19 / 17:24:46
кинів на нари

Тарас Микітчак 2014-05-15 / 21:23:31
Я гідроеколог з Інститу екології Карпат НАН України. Декілька років активно виступаю проти непродуманих малих ГЕС у Карпатах. Бачив їх не мало і мертві ріки біля них. Суть тих ГЕС - загнати ріку в трубу, незважаючи на біоту, яка там хоче жити. Щодо ГЕС Нижнього Бистрого - ситуація там кардинально відмінна від інших ГЕС Карпат з трубами. В Бистрому не буде каскадної ГЕС з трубою, а просто загата з нормальним рибоходом-каналом, а не сухопутною драбинкою. Принаймі, це заплановано в проекті. Також буде гумова частина загати, яка буде пропускати зайву воду. А із загати вда по рову йтиме там метрів з двісті на турбіни. Рів там уже був, колись, певно ще за Австрії, там стояв водяний млин, що діяв за таким самим принципом. Щоб не бути голослівним, я проводив дослідження на цій ділянці. Місце для цієї ГЕС обрано напрочуд вдало, хоча б тому, що Ріка в Бистрому повністю спаскуджена водами з Тереблянського водосховища. Вище скиду вод з Тереблі під кожним каменем Ріки живе десятки гідробіонтів - волохокрильці, бокоплави, личинки комарів і мошок, веснянки й одноденки. Нижче скиду - окремі особини трапляються на цілих метрах річкового дного. Справа в тому, що вода з водосховища страшенно насичена гнилісною органікою, у ній мало кисню й бентос просто зникає з Ріки, тільки но туди потрапляють води Тереблі. На фоні Тереблянського впливу маленька ГЕС у Нижньому Бистрому просто вже не може нічого там напсувати. Навпаки, створення рибоходу з перекатами води почне більше насичувати киснем міцеву воду. ви всі говорите просто дурниці. Де ви всі були, коли Білий Черемош пустили в труби, а не в русло? Справді заповідну чисту ріку? А десятки МГЕС, що вже діють у верхівях рік Закарпаття й справді там води в ріках не лишилось. Тоді ніхто бучі не піднімав, а тепер на Нижній Бистрий усі накинулись, хоча там нема проблеми. Правда роботи справді стартонули чогось під час нересту. Секрет уваги до Бистрого простий - там власники не з України й не з Росії. Тому вас і натравлюють на компанію, що її проектує. Певно відкат комусь не даи чи що. Того вже не знаю. ГЕС запланована за європейськими стандартами, а не так як інші ГЕСи в Карпатах. Неприємно, коли кричать не там де треба кричати. Громада Міжгіря сильно виступає? То хай підуть подивляться на своє сміттєзвалище, яке просто зсувається і стікає в Ріку, страшенно забруднюючи її. Того ніхто не бачить! По селах Ріки й Тереблі смітя просто мішками складають на берегах, щоб вода забрала. Серед Карпат море гнилої води й тони пластикового сміття на водосховищі, після якого річка Теребля просто не існує на десяток кілометрів. Ось де ваші проблеми!

111 2014-05-14 / 11:05:53
То усьо намутив голова сільської ради Нижнього Бистрого Бритвак Степан Степанович якому дали бабла 1 міліон гривень та купили файну тачку, на дерево сього підера вішати треба за одно яйце

Русин-Гуцулу 2014-05-07 / 09:34:02
А де ти найшов у науковому підручнику за 1902 гід працю про Бистрянську міні ГЕС? Ти проплачений троль який помагат злодіям обкрадати державу по "зеленому тарифу" Клюєва. Нащо нам сисі ГЕСИ? В Україні електрику продают за границю її є доста. Се треба Ковачови, Киніву та другим злодіям! Їм гроші, а народу пусті колодязі та мертва ріка з жабами!

Гуцул Рахів 2014-05-01 / 00:26:33
Проблеми немає просто пацани питали і відкат не дістали! Так для справки вивчіть науковий підручник Австря 1902р про шкоду та благоустрій до навколишнього серидовища. Там 112 років уже міні гес і рибі немішає ! просто нахлебніків небуло.

Довбуш Рахів 2014-05-01 / 00:19:26
Хустянин! я непричом
але ти баран у тарифах.

Алi 2014-04-30 / 19:22:24
На Перечинщинi у Тур'я-Полянi будують уже другу МIНI ГЕС , люди нiчого не добились, i дорогу блокували i шо? Нiчого нiчогiсiнького не добились, екологи i рибохорона слiпi шо ся там робить? Хай пiдуть на провiрку, я минулого тижня там був, ЛЮДИ ТАМ СЯ ЧУДО ТВОРИТЬ!!!

Уродженець Н.Бистрого 2014-04-30 / 13:13:42
Хлопці бийте на сполох скрізь.
Яка різниця звідки тварина Кинів чи йому подібні ПРіБЮТ.
Нищити природу всупереч глузду. А де правоохоронці, чи зарплату вони не отримали за цей час, що не реагують. Треба очікувати на правий сектор чи на лівий, щоб справедливості добитися.
Агов!!!!! Правоохоронці!!!!
Чи може таке скрізь твориться.
Співчуття укродебілам, що не знають з чого почати.

Не еколог 2014-04-30 / 09:09:37
програма малої енергетики почала активно просуватися у 2008 році за премєрства пиз...юльки тимошенко, потім із зміною влади все притихло. люлька вийшла із тюрми і знову все закрутилося. Вона ж видатний спеціаліст-аферист у сфері енергетики. І бойко тут ні до чого. А кому яке діло до екології, коли на кону десятки мільонів на десятки років?

Хустянин 2014-04-30 / 07:41:32
Проект робиться нід " зелену енергетику " . держава повинна викупляти цю електроенергую по цінам 1-2.5 доллари за квт. Тобто хтось має дуже велике бажання заробити грошей , а подають це все як добродійство.

сектор 2014-04-29 / 21:51:08
А федя це гегемони (дітваки та йще злодійкуваті ) від фронту змін заробляють на народі, ви злодії, які як паразити-глисти зїхали на шиї батьківщини та всяко її копроментують . Вони прислужники доларів .

уіе 2014-04-29 / 21:40:34
а шо за фірма будує?

Горянка 2014-04-29 / 20:42:58
КУрс незмінний воладарюй і діли прибутки.

дід 2014-04-29 / 19:37:05
уроди від бют за бабки продадуть і сраки

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини