Вівчарі закарпатської Хустщини об'єдналися в асоціацію (ФОТО)

18 квітня 2017 року у с. Нижнє Селище відбулася знакова подія для регіону – з’їзд вівчарів Хустського району.

Вівчарі закарпатської Хустщини об'єдналися в асоціацію (ФОТО)

На збори були запрошені вівчарі Хустщини, експерти з розвитку туризму Федір Шандор та з розвитку територій і локальних продуктів харчування Олександр Коваль, громадські активісти та представники «Селиської сироварні» як прикладу місцевого успішного бізнесу.

На зборах велася жвава дискусія щодо проблем та перспектив розвитку вівчарства на Закарпатті загалом та в Хустському районі зокрема.

Зараз найбільше вівчарів хвилюють проблеми зі збутом сиру, м’яса та вовни, а також покращення поголів’я овець, розвиток пішого туризму на полонинах і залучення молоді до професії вівчаря. Наразі, на жаль, вівчарство занепадає як професія.

На зустрічі було прийнято рішення про створення Асоціації вівчарів Хустщини, яка працюватиме над вирішенням проблем вівчарства та популяризуватиме традиційну овечу бринзу.

Головою асоціації обрано Василя Продана, вівчаря із села Липча.

Зараз  Асоціація вівчарів Хустщини – це єдине професійне об’єднання вівчарів, яке створене виключно за ініціативи виробників і без підтримки влади та грантів. Асоціація відкрита до співпраці з усіма зацікавленими вівчарями району.

«Об’єднання виробників, це важливий інструмент професійного розвитку вівчарів, вирішення питань виробництва та доробки продукції, навчання новим інструментам господарської діяльності, просування продукту на ринку, формування локального бренду, культури споживання продуктів та завоювання довіри споживача. Окремо стоїть питання зберегти локальний смак бринзи Хустщини, яка виготовляється з овечого та козячого молока,» - зазначив Олександр Коваль.

Шлях до створення асоціації – це робота не одного дня. У 2015 році за сприяння Швейцарського дослідного інституту органічного виробництва (FIBL) Дарина Бортнік проводила дослідження ринку виробництва бринзи у Хустському районі. Дарина разом із одним із найстаріших вівчарів Хустщини Юрієм Дядюком об’їздили усі господарства та усі полонини, де випасають овець, опитували виробників, проводили лабораторні дослідження молока та готової продукції. Для дівчини вівчарство та виготовлення бринзи стали справжнім відкриттям – працьовитість, мужність та відданість простих вівчарів, які у будь-яку погоду, серед гір, часто з незваними «сірими» гостями займаються прадавньою справою. 

Того ж 2015 року відбулась перша зустріч виробників традиційної овечої бризи Хустщини.

«Популяризація традиційної овечої бринзи – це шанс для розвитку регіону не тільки у сільськогосподарській сфері, але і у соціальній та туристичній сферах» - зазначив Федір Шандор.

 «Здоров’я людини першочергово залежить від їжі, яку вона споживає. І саме тому необхідно зберегти аутентичні традиційні продукти. А «Селиська сироварня» братиме  активну участь у ініціативах, які започатковує Асоціація вівчарів Хустщини», - зауважив Петро Пригара, директор «Селиської сироварні» та депутат Хустської районної ради. 

«На рівні локального бізнесу, важливо підтримати об’єднання вівчарів, яке покликане показати, що люди вірять та довіряють один одному, та те, що ми тут не конкуренти. Вівчарство важка справа. Тому, це об’єднання, ініціатива та спільні домовленості вівчарів Хустського району, про цілі та стратегію, де є свобода дій та рішень, це оптимістичний крок. Добре, що друзями та прихильниками Асоціації можуть стати усі, хто любить Карпати та справжній натуральний овечий сир – бринзу,» - зазначив Орест Дель Соль, Еко-ферма "Зелений гай".

Отже,  зроблений перший важливий крок для збереження та популяризації традиційних професії вівчаря та овечої бринзи українських Карпат, що найближчим часом з’явиться на столах справжніх гурманів натуральних, автентичних, правдивих і смачних, а саме головне «мужніх» продуктів харчування.

Інна Пригара, Нижнє Селище

20 квітня 2017р.

Теги: вівчарі, вівці, асоціація, Хустщина

Коментарі

2017-04-21 / 08:00:16


Флуд. Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Соціо

22:44
На фестивалі "Огинь і мнясо" визначили переможця
12:49
Закарпатські "Щасливі діти" пропонують переходити на екоторби
12:25
/ 9
До сотні найбагатших людей України за версією "Фокуса" потрапили троє осіб, пов'язаних з Закарпаттям
12:19
/ 1
Рахівщину і Тячівщину не включили до сфери впливу законопроекту "Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку у гірських зонах України"
11:45
Ужгородці могли пройти комплексне медичне обстеження щодо профілактики церебро-васкулярних та серцево-судинних захворювань
17:42
У Мукачеві розпочався гастрономічний фест "Огинь і мнясо"
13:44
ФОТОФАКТ. У Мукачеві стартував кількаденний фестиваль "Огинь і мнясо"
11:48
У Богдані на Рахівщині дощову воду збирають в резервувари
10:26
Конкурс стартапів в Ужгороді StartUp Village завершився майстер-класами і обранням переможців
22:50
Свалявщина зібрала керівників Закарпаття та Львівщини, аби обговорити грантові проекти для органів місцевого самоврядування
17:09
Нову потужну хвилю алергій на Закарпатті прогнозують уже через два тижні
16:37
ПРОГРАМА гастрономічного фесту "Огинь і мнясо" у Мукачеві
16:34
Всеукраїнський хореографічний семінар проходить в Ужгороді
16:24
Маленьких ужгородців навчать розмальовувати екоторби
16:14
/ 2
Іршавську поліцію очолив Мирон Черничко
16:12
/ 4
Традиційний фестиваль "Сонячний напій" розпочався в Ужгороді
15:44
В Ужгороді триває масштабний форум EcoDays
15:33
У закарпатському Чопі оголосили тендер на будівництво власного водозабору
15:31
Заступником голови Апеляційного суду Закарпатської області обрано Федора Вотьканича
15:19
Авторка "накращого гостросюжетного детективу" презентувалася в Ужгороді
15:10
/ 1
Ужгородці знайомилися з безбар’єрними міськими лісами Кошиць
15:04
/ 1
Селяни Великої Доброні, що на Ужгородщині, самотужки відремонтували свої вулиці та асфальтують трасу
18:18
В Ужгороді вібулося сесійне засідання Закарпатської облради
17:01
В Ужгороді стартував масштабний триденний фестиваль EcoDays
16:49
/ 4
Аваков нагородив іменною зброєю заступника начальника поліції Ужгорода Юрія Кереканича
» Всі новини