Вівчарі закарпатської Хустщини об'єдналися в асоціацію (ФОТО)

18 квітня 2017 року у с. Нижнє Селище відбулася знакова подія для регіону – з’їзд вівчарів Хустського району.

Вівчарі закарпатської Хустщини об'єдналися в асоціацію (ФОТО)

На збори були запрошені вівчарі Хустщини, експерти з розвитку туризму Федір Шандор та з розвитку територій і локальних продуктів харчування Олександр Коваль, громадські активісти та представники «Селиської сироварні» як прикладу місцевого успішного бізнесу.

На зборах велася жвава дискусія щодо проблем та перспектив розвитку вівчарства на Закарпатті загалом та в Хустському районі зокрема.

Зараз найбільше вівчарів хвилюють проблеми зі збутом сиру, м’яса та вовни, а також покращення поголів’я овець, розвиток пішого туризму на полонинах і залучення молоді до професії вівчаря. Наразі, на жаль, вівчарство занепадає як професія.

На зустрічі було прийнято рішення про створення Асоціації вівчарів Хустщини, яка працюватиме над вирішенням проблем вівчарства та популяризуватиме традиційну овечу бринзу.

Головою асоціації обрано Василя Продана, вівчаря із села Липча.

Зараз  Асоціація вівчарів Хустщини – це єдине професійне об’єднання вівчарів, яке створене виключно за ініціативи виробників і без підтримки влади та грантів. Асоціація відкрита до співпраці з усіма зацікавленими вівчарями району.

«Об’єднання виробників, це важливий інструмент професійного розвитку вівчарів, вирішення питань виробництва та доробки продукції, навчання новим інструментам господарської діяльності, просування продукту на ринку, формування локального бренду, культури споживання продуктів та завоювання довіри споживача. Окремо стоїть питання зберегти локальний смак бринзи Хустщини, яка виготовляється з овечого та козячого молока,» - зазначив Олександр Коваль.

Шлях до створення асоціації – це робота не одного дня. У 2015 році за сприяння Швейцарського дослідного інституту органічного виробництва (FIBL) Дарина Бортнік проводила дослідження ринку виробництва бринзи у Хустському районі. Дарина разом із одним із найстаріших вівчарів Хустщини Юрієм Дядюком об’їздили усі господарства та усі полонини, де випасають овець, опитували виробників, проводили лабораторні дослідження молока та готової продукції. Для дівчини вівчарство та виготовлення бринзи стали справжнім відкриттям – працьовитість, мужність та відданість простих вівчарів, які у будь-яку погоду, серед гір, часто з незваними «сірими» гостями займаються прадавньою справою. 

Того ж 2015 року відбулась перша зустріч виробників традиційної овечої бризи Хустщини.

«Популяризація традиційної овечої бринзи – це шанс для розвитку регіону не тільки у сільськогосподарській сфері, але і у соціальній та туристичній сферах» - зазначив Федір Шандор.

 «Здоров’я людини першочергово залежить від їжі, яку вона споживає. І саме тому необхідно зберегти аутентичні традиційні продукти. А «Селиська сироварня» братиме  активну участь у ініціативах, які започатковує Асоціація вівчарів Хустщини», - зауважив Петро Пригара, директор «Селиської сироварні» та депутат Хустської районної ради. 

«На рівні локального бізнесу, важливо підтримати об’єднання вівчарів, яке покликане показати, що люди вірять та довіряють один одному, та те, що ми тут не конкуренти. Вівчарство важка справа. Тому, це об’єднання, ініціатива та спільні домовленості вівчарів Хустського району, про цілі та стратегію, де є свобода дій та рішень, це оптимістичний крок. Добре, що друзями та прихильниками Асоціації можуть стати усі, хто любить Карпати та справжній натуральний овечий сир – бринзу,» - зазначив Орест Дель Соль, Еко-ферма "Зелений гай".

Отже,  зроблений перший важливий крок для збереження та популяризації традиційних професії вівчаря та овечої бринзи українських Карпат, що найближчим часом з’явиться на столах справжніх гурманів натуральних, автентичних, правдивих і смачних, а саме головне «мужніх» продуктів харчування.

Інна Пригара, Нижнє Селище

20 квітня 2017р.

Теги: вівчарі, вівці, асоціація, Хустщина

Коментарі

Вуву 2017-05-11 / 09:14:18
А ще було б добре , щоб вони започаткували "Фестиваль бринзи" ...і народним голосуванням визначали переможців.

Вуву 2017-05-11 / 09:03:20
Рух почався ... Очевидно що з часом асоціація буде загально обласною.
Як підтвердження цьому може бути те що є 198 позитивних відгуків .

2017-04-21 / 08:00:16


Флуд. Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Соціо

05:43
Через заплановані 24 міні-ГЕС депутати Рахівщини зняли з порядку денного питання про затвердження Схеми планування території району
05:37
/ 2
Розпорядження голови Хустської РДА стосовно будівництва каскаду міні-ГЕС на р.Ріка скасовано головою Закарпатської ОДА
04:12
В Ужгороді вшанували пам'ять президента Карпатської України о.Авґустина Волошина
03:52
На Закарпатті провели в останню путь 22-річного Золтана Балажа, що поліг у війні з Росією
18:00
/ 3
У відповідь на суспільний резонанс у мерії Ужгорода пообіцяли виправити помилки на встановлюваних інформаційних бордах
17:50
На Хустщині бігтимуть "Десятку до Пинті"
17:38
25 липня – друге пленарне засідання чергової сесії Ужгородської міської ради
17:04
/ 5
Суд у Хусті заборонив громадські слухання в Березові щодо міні-ГЕС, громада збирається на мітинг під ОДА
16:36
Найактивніших учасників та переможців конкурсів у рамках Параду сажотрусів у Мукачеві нагородять подарунками
16:31
Мукачівський прикордонний загін зобов'язали оформити землі уздовж кордону
15:14
/ 1
Виконком в Ужгороді скасував містобудівні умови та обмеження забудови скверу на Можайського
15:09
/ 6
На Виноградівщині на колінах зустрічали полеглого в російсько-українській війні Золтана Балажа
14:31
Вперше на Закарпатті відбудеться "День мисливця"
14:26
За перше півріччя заборгованість закарпатців за газ зросла у 2,3 рази
14:24
На Закарпатті очікується висока пожежна небезпека
13:58
День Ужгорода попередньо готуються відзначати 22-24 вересня
13:34
Коні, полігон і... креветки в акваріумі, – чим ощасливлювали дітей в Ужгороді
12:04
У Верхньому Водяному змагалися в приготуванні м’ясних страв
11:30
Переселенці Закарпаття створюють нові організації, щоби займатися освітою та культурою
10:50
/ 1
У скансені в Ужгороді влаштовують творчі вихідні з майстринею-керамісткою Ольгою Гал
10:40
УжНУ налагоджує контакти для співпраці з чеським університетом Палацького
10:17
Закарпаття отримало перший транш на фінансування об’єктів ДФРР
10:06
/ 2
Закарпаття втратило ще одного Героя в неоголошеній війні: на Сході загинув Сергій Гладкий зі Страбичова
09:29
Поки найпопулярній факультет УжНУ серед вступників – медичний: за тиждень подано 1 тис заяв
09:24
У ботсаду в Ужгороді запрацював "Зелений клас" просто неба
» Всі новини