Вівчарі закарпатської Хустщини об'єдналися в асоціацію (ФОТО)

18 квітня 2017 року у с. Нижнє Селище відбулася знакова подія для регіону – з’їзд вівчарів Хустського району.

Вівчарі закарпатської Хустщини об'єдналися в асоціацію (ФОТО)

На збори були запрошені вівчарі Хустщини, експерти з розвитку туризму Федір Шандор та з розвитку територій і локальних продуктів харчування Олександр Коваль, громадські активісти та представники «Селиської сироварні» як прикладу місцевого успішного бізнесу.

На зборах велася жвава дискусія щодо проблем та перспектив розвитку вівчарства на Закарпатті загалом та в Хустському районі зокрема.

Зараз найбільше вівчарів хвилюють проблеми зі збутом сиру, м’яса та вовни, а також покращення поголів’я овець, розвиток пішого туризму на полонинах і залучення молоді до професії вівчаря. Наразі, на жаль, вівчарство занепадає як професія.

На зустрічі було прийнято рішення про створення Асоціації вівчарів Хустщини, яка працюватиме над вирішенням проблем вівчарства та популяризуватиме традиційну овечу бринзу.

Головою асоціації обрано Василя Продана, вівчаря із села Липча.

Зараз  Асоціація вівчарів Хустщини – це єдине професійне об’єднання вівчарів, яке створене виключно за ініціативи виробників і без підтримки влади та грантів. Асоціація відкрита до співпраці з усіма зацікавленими вівчарями району.

«Об’єднання виробників, це важливий інструмент професійного розвитку вівчарів, вирішення питань виробництва та доробки продукції, навчання новим інструментам господарської діяльності, просування продукту на ринку, формування локального бренду, культури споживання продуктів та завоювання довіри споживача. Окремо стоїть питання зберегти локальний смак бринзи Хустщини, яка виготовляється з овечого та козячого молока,» - зазначив Олександр Коваль.

Шлях до створення асоціації – це робота не одного дня. У 2015 році за сприяння Швейцарського дослідного інституту органічного виробництва (FIBL) Дарина Бортнік проводила дослідження ринку виробництва бринзи у Хустському районі. Дарина разом із одним із найстаріших вівчарів Хустщини Юрієм Дядюком об’їздили усі господарства та усі полонини, де випасають овець, опитували виробників, проводили лабораторні дослідження молока та готової продукції. Для дівчини вівчарство та виготовлення бринзи стали справжнім відкриттям – працьовитість, мужність та відданість простих вівчарів, які у будь-яку погоду, серед гір, часто з незваними «сірими» гостями займаються прадавньою справою. 

Того ж 2015 року відбулась перша зустріч виробників традиційної овечої бризи Хустщини.

«Популяризація традиційної овечої бринзи – це шанс для розвитку регіону не тільки у сільськогосподарській сфері, але і у соціальній та туристичній сферах» - зазначив Федір Шандор.

 «Здоров’я людини першочергово залежить від їжі, яку вона споживає. І саме тому необхідно зберегти аутентичні традиційні продукти. А «Селиська сироварня» братиме  активну участь у ініціативах, які започатковує Асоціація вівчарів Хустщини», - зауважив Петро Пригара, директор «Селиської сироварні» та депутат Хустської районної ради. 

«На рівні локального бізнесу, важливо підтримати об’єднання вівчарів, яке покликане показати, що люди вірять та довіряють один одному, та те, що ми тут не конкуренти. Вівчарство важка справа. Тому, це об’єднання, ініціатива та спільні домовленості вівчарів Хустського району, про цілі та стратегію, де є свобода дій та рішень, це оптимістичний крок. Добре, що друзями та прихильниками Асоціації можуть стати усі, хто любить Карпати та справжній натуральний овечий сир – бринзу,» - зазначив Орест Дель Соль, Еко-ферма "Зелений гай".

Отже,  зроблений перший важливий крок для збереження та популяризації традиційних професії вівчаря та овечої бринзи українських Карпат, що найближчим часом з’явиться на столах справжніх гурманів натуральних, автентичних, правдивих і смачних, а саме головне «мужніх» продуктів харчування.

Інна Пригара, Нижнє Селище

20 квітня 2017р.

Теги: вівчарі, вівці, асоціація, Хустщина

Коментарі

Вуву 2017-05-11 / 09:14:18
А ще було б добре , щоб вони започаткували "Фестиваль бринзи" ...і народним голосуванням визначали переможців.

Вуву 2017-05-11 / 09:03:20
Рух почався ... Очевидно що з часом асоціація буде загально обласною.
Як підтвердження цьому може бути те що є 198 позитивних відгуків .

2017-04-21 / 08:00:16


Флуд. Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Соціо

11:05
УжНУ запроваджує програму подвійних дипломів із мюнхенським Університетом прикладних наук Фрезеніуса
10:12
З початку року на Закарпатті перевезено на 0,8% більше вантажів і на 7,4% менше пасажирів, аніж за цей же період торік
10:03
Вечір четверга на "Майстерні міста" в Ужгороді був по-справжньому сеньйорським
09:57
/ 1
На Закарпатті селяни збунтувалися проти свавілля циган
09:43
Допомогу по безробіттю у травні на Закарпатті отримували 4,7 тисяч людей
09:12
/ 2
Гібридний піар Москаля. 10 кав для "генерал-губернатора"
08:25
В Ужгороді на Купала стрибали через багаття, пускали вінки за водою і ходили босоніж по розпеченому вугіллю
03:56
В Ужгороді на майстер-класі з гончарства ліпили тваринок і освоювали гончарний круг
18:01
Закохані підлітки, що втекли на Тячівщині від батьків у бажанні жити окремо, засмагали і розважалися на Херсонщині
16:53
Задля вирішення проблеми із цілодобовою чергою вантажівок, на Виноградівщині облаштують імпровізований термінал
15:53
Форум місцевого розвитку відбувся в Ужгороді
13:40
/ 2
Закарпаття – серед аутсайдерів по створенню об'єднаних громад
13:16
До Дня Конституції на Рахівщині відбудеться акція "Карпати єднають Україну"
13:04
В Ужгороді знов покажуть "100 фільмів за 100 секунд"
10:22
На Закарпатті триває обговорення Плану заходів з реалізації Регіональної стратегії розвитку області
10:02
До початку нового навчального року шкільні бібліотеки в Ужгороді забезпечать підручниками для школярів усіх класів
09:26
/ 1
У Мукачеві запрацювала група швидкого реагування муніципальної поліції
09:19
В Ужгороді налічується доволі велика кількість небезпечних шкідливих рослин – біолог
02:14
Рятуальники звітують про ліквідацію пожежі на сміттєзвалищі поблизу Дубрівки на Іршавщині
17:50
"Зоологічно-креативні" дискусії та воркшопи пропонували сьогодні "барбосівці" на "Майстерні міста" в Ужгороді
17:44
/ 10
Попри запевнення в "обмеженій" реконструкції, історичний будинок в Ужгороді знесли екскаватором
17:26
У внутрішньому дворику дитячої лікарні в Ужгороді діти створили "декоративно-пізнавальний" квітник
17:06
В Ужгороді з нагоди Купала сьогодні пускатимуть вінки за водою і ходитимуть босоніж по розпеченому вугіллю
16:42
Про вірогідність появи в Ужгороді велосипедних доріжок протяжністю 5,6 км йшлося нині в Ужгороді
15:29
День молоді святкуватимуть в Ужгороді спортивно, музично та з кінопоказом просто неба
» Всі новини