Закарпаття просить Кабмін повпливати на відновлення здійснення польотів на аеродромі "Ужгород"

Для забезпечення сталого функціонування Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород» обласна рада ухвалила рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо необхідності вжиття дієвих заходів із вирішення проблемних питань діяльності Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород», адресоване Кабінету Міністрів України.

Закарпаття просить Кабмін повпливати на відновлення здійснення польотів на аеродромі "Ужгород"

У документі зазначається: «Закарпатське обласне комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт «Ужгород» є дієздатним підприємством, що підтверджується відповідними сертифікатами, свідоцтвами та посвідченнями, на підставі яких забезпечує посадку, зліт та обслуговування повітряних суден та пасажирів. Наявна злітно-посадкова смуга дає можливість приймати повітряні судна типу «АН-12», «Боїнг Б 737» та «Аеробус А 319».

Підприємство має стратегічне значення і є єдиним авіаційним підприємством у Закарпатській області, що надає послуги з аеропортового обслуговування повітряних суден.

Стратегією розвитку Закарпатської області до 2020 року визначено завдання щодо модернізації ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород».

У зв’язку з тим, що маневрування повітряних суден для заходження на посадку та після вильоту з аеропорту «Ужгород» здійснюється через повітряний простір Словацької Республіки, після закінчення  терміну дії (16 червня 2016 року) Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про передачу відповідальності за забезпечення обслуговування повітряного руху та про експлуатацію міжнародного аеропорту «Ужгород» від  12 лютого 2004 року,  яка була ратифікована Верховною Радою України 19 січня 2006 року, введено обмеження маневрування повітряних суден повітряним простором Словацької Республіки.

На жаль, численні звернення обласної ради та облдержадміністрації упродовж 2015 – 2016 років та січня – березня 2017 року до Уряду та центральних органів виконавчої влади (про що інформували Президента України) про необхідність підписання нової Угоди між Україною та Словацькою Республікою, над якою Міністерство інфраструктури працювало з 2011 року, забезпечення Державним підприємством обслуговування повітряного руху України ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» необхідним аеронавігаційним і радіотехнічним обладнанням, не дали результату і на сьогодні  питання не врегульовано.

У зв’язку з цим,  із 6 червня 2016 року Закарпатська область, маючи аеропорт, залишилася без  регулярного авіаційного сполучення зі столицею, що негативно позначилося на діяльності авіапідприємства, створило значні незручності для потенційних пасажирів.

Обласна рада спільно з обласною державною адміністрацією постійно вживають заходів, спрямованих на збереження діяльності найзахіднішого аеропорту держави та забезпечення правової і фінансової підтримки підприємства.

Так, лише у 2016 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету на аеропорт було спрямовано  12,2 млн грн, а на 2017 рік передбачено понад  20,0 млн гривень. Забезпечується фінансування на відновлення аеропортової інфраструктури, проведення навчання персоналу авіапідприємства, погашення заборгованості із заробітної плати працівникам аеропорту і спожиті комунальні послуги, придбання обладнання та забезпечення охорони аеропорту тощо.

За ініціативи обласної державної адміністрації упродовж 2016 року питання про врегулювання функціонування ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» неодноразово обговорювалося на двосторонніх зустрічах між Українською та Словацькою сторонами.

Питання про ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» включено до Протоколу дванадцятого засідання Українсько-Словацької (Словацько-Української) міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва 12 – 13 вересня 2016 року.

За результатами двосторонньої зустрічі, яка відбулася 15 грудня 2016 року у м. Братиславі, відповідно до рекомендацій Словацької сторони обласна державна адміністрація листом 29.12.2016 № 06-37/4105 та спільним листом з обласною радою 22.02.2017 № 06-7/443, № 01-07/82 звернулися з ініціативою до Європейського агентства з питань авіаційної безпеки про проведення зустрічі  для отримання консультацій та пропозицій з розв’язання питання щодо функціонування ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород».

Також необхідно зазначити, що пропозиції щодо введення короткочасних обмежень використання повітряного простору Словаччини для забезпечення виконання польотів на аеродромі Ужгород були напрацьовані під час виїзної наради 12 вересня 2016 року з вирішення проблемних питань функціонування Закарпатського обласного комунального  підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород» під головуванням голови обласної ради за участі депутатів постійної профільної комісії обласної ради, представників Державної авіаційної служби України, Державного підприємства обслуговування повітряного руху України, облдержадміністрації та авіапідприємства. Проте на сьогодні вони не реалізовані, що унеможливлює відновлення виконання польотів повітряних суден на аеродромі «Ужгород» за правилами польотів за приладами, а відповідно виконання авіакомпаніями регулярних авіарейсів з аеропорту «Ужгород».

Враховуючи вищенаведене, для збереження існування найзахіднішого аеропорту держави, його сталого функціонування, виконання регулярних авіарейсів за маршрутом: Ужгород – Київ – Ужгород, обласні обранці просять вплинути на зазначену ситуацію та доручити Міністерству інфраструктури України вжити вичерпних заходів із введення відновлення виконання польотів повітряних суден на аеродромі «Ужгород» за правилами польотів за приладами, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради.

 

29 березня 2017р.

Теги: аеропорт, польоти

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини