Суд у Львові підтримав ужгородців у їх боротьбі за свої права у позові до міськради

Про це редакцію Закарпаття онлайн повідомила юрист Наталія Майстренко, яка сьогодні в чергове відстояла інтереси громади міста в суді.

Суд у Львові підтримав ужгородців у їх боротьбі за свої права у позові до міськради

Сьогодні, 1 березня 2017 року, Львівський апеляційний адміністративний суд підтвердив чинність рішення ужгородського суду, яким визнано нечинними ряд положень Регламенту  Ужгородської міської ради, які грубо порушують свободу  мирних зібрань та свободу вираження поглядів, право на мирне володіння майном, право на доступ до публічної інформації та гарантії участі у місцевому самоврядуванні. Деякі з цих положень суд визнав дискримінаційними, а також прийнятими поза межами повноважень, встановлених законом для органу місцевого самоврядування. Про це редакцію Закарпаття онлайн повідомила юрист Наталія Майстренко, яка сьогодні в чергове відстояла інтереси громади міста в суді.

Після Революції Гідності все частіше з'являються повідомлення у ЗМІ про утиски, які чинить місцева влада з допуском громадян. Не стала винятком й Ужгородська міська рада. Ще у квітні 2016 року розгорнулося громадянське протистояння довкола нової редакції Регламенту, яка перешкоджала людям вільно й безперешкодно бути учасниками прийняття рішень, а так само звужувала зміст свободи мирних зібрань, свободи висловлювань та навіть забороняла використовувати власне майно у сесійній залі.

Громадські активісти пов'язували усілякого роду обмеження та заборони, що виписані у документі, як реакцію на тривалі протести проти забудови зелених зон міста.

Норми Регламенту порушували одразу три статті Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (статті 10, 11, 14) та статтю 1 Протоколу до Конвенції.

За Конвенцією про прав людини, статті 10, громадяни мають право на вираження своїх поглядів. Будь-які дії, заклики, лозунги, гасла, є допустимими, навіть якщо вони висловлені в образливій, шокуючій формі, оскільки конвенція захищає право на свободу вираження поглядів, яке стосується не тільки “інформації” чи “ідей”, які сприймаються зі схваленням чи розглядаються як необразливі або несерйозні, але й тих, які можуть ображати, шокувати чи непокоїти.

При цьому з практики Європейського суду з прав людини вбачається, що межі прийнятної критики ширші стосовно політиків, які виступають у своїй публічній якості, ніж по відношенню до приватної особи. Перший неминуче і свідомо робить себе відкритим для детальної перевірки кожного його слова і вчинку як журналістами так і всім суспільством, і він повинен показати вищий рівень толерантності, особливо, коли він сам висловлює публічні твердження, які легко піддаються критиці. Тому висловлювання та заклики, вигуки, створення шуму, використання гучномовців, банери на трибуні, тощо є реалізацією громадянами права на свободу вираження поглядів.

Громадяни мають право також на мирний протест в стінах міської ради. Приміщення міськради є громадським місцем. Отже, сесійна зала є громадським місцем, а тому може бути законно використана для волевиявлення протестантів не згідних з політикою очільників міста.

Відтак, користування правами та свободами, визнаними в Конвенції, має бути забезпечене без дискримінації за будь-якою ознакою – статі, раси, кольору шкіри, мови, релігії, політичних чи інших переконань, національного чи соціального походження, належності до національних меншин, майнового стану, народження, або за іншою ознакою. Тобто місце реєстрації або наявність вільних сидячих місць у залі є дискримінуючими ознаками.

Під тиском громадськості після постатейного обговорення проекту Регламенту 21 квітня 2016 року міська рада ухвалила компромісне рішення №205 «Про Регламент Ужгородської міської ради VІI скликання». Однак, у документі залишались норми, які хоч і не мали зобов'язуючого характеру, однак під час правозастосування могли мати неоднозначне трактування та несли у собі ризик порушення прав та свобод громадян.

Також залишилась норма про вхід до приміщення міської ради за наявності паспорту та через турнікет. Мовляв, така практика є повсюдною у всіх успішних містах, зокрема у Вінниці. Відмовити міську владу від цієї "передової" практики вдалося після запуску вірусної петиції. Все інше було передано на розгляд до місцевого адміністративного суду.

23 грудня 2016 року Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області після тривалих судових дебатів визнав нечинними положення Регламенту міської ради, які оскаржувались громадянами.

01 березня 2017р.

Теги: регламент, Наталія Майстренко, Львів

Коментарі

О.Д. 2017-03-07 / 17:45:46


Це також найбільшою мірою заслуга п.Наталії - http://zakarpattya.net.ua/News/167591-Sud-skasuvav-derybanni-henplan-Uzhhoroda-ta-plan-zonuvannia-mista-FOTO-VIDEO


Ніка 2017-03-07 / 17:33:26
Пані Наталіє, я Вами щиро захоплююся!

Місцеві недовчені чиновники вважають себе божками. Так їм, паскудам, і треба.

А Вам, пані Наталіє, респект і глибока повага. Якщо потрібна допомога, пишіть.



ужгородець 2017-03-06 / 19:31:29
Респект пані Наталії Майстренко!
фаховий юрист сильна жінка!

Дід Микола 2017-03-04 / 07:59:58
Ужгородська бидломаса, що продалася за 500 грн., тобто за 30 коп/день не достойна таких прав. Бидло має ламати ноги по тротуарах і машини по дорогах, поки не виздихає і його не замінять люди.

патріот 2017-03-03 / 00:49:11
На жаль, ужгородка права. В Ужгороді нема громадського суспільства. А тому ці люди не варті таких жертв

жид з широкого лугу 2017-03-02 / 21:19:15
м-да... тьолки й коровки закарпатські... наталія майстренко не ваша кров...
п. Наталія прийстойна українська пані!
вдячний... звісно, п. майстренко!
(тьойлки й коровки закарпатські, рожайте й далі).
рабів, підніжків і всіляку д ря нь

ужгородка 2017-03-02 / 20:35:41
Гарний результат від гарної людини. Вітаю і пані Наталію, і всіх ужгородців.
Хоча треба розуміти, що більшість ужгородської бидломаси цього не оцінять

Фатьов 2017-03-02 / 17:21:15
Таку жінку треба було в раду НАЗК від Закарпаття, а не курвоту з дітвпком наркоманом позорище к...не!!!!Наталія Миколаївна міцного вам здоровя!!!

кемпель 2017-03-02 / 01:28:51
Ура

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини