На тлі перемоги Трампа і майбутнього візиту Путіна Угорщина перейшла до активної "антиукраїнської" риторики

І переступила межу невтручання у внутрішні справи України

Президент РФ В.Путін і прем'єр-міністр Угорщини В.Орбан
Президент РФ В.Путін і прем'єр-міністр Угорщини В.Орбан

Перемога на президентських виборах в США Дональда Трампа окрилила угорських політиків, проросійська позиція яких досі не знаходила підтримки всередині Європейського Союзу. Це чітко прослідковується з сьогоднішнього інтерв'ю очільника зовнішньополітичного відомства Угорщини Петера Сійярто російському виданню "КоммерсантЪ", записаного під час його візиту до Москви.

Візит здійснювався в рамках підготовки візиту до Угорщини 2 лютого президента Російської Федерації Владіміра Путіна.

Опосередковано України тією чи іншою мірою стосуються всі зачеплені в інтерв'ю теми, в тлумаченні яких П.Сійярто недвозначно стоїть на проросійських позиціях. Коли ж тема заходить безпосередньо про Україну, зокрема про засади її мовної політики, мова очільника МЗС радикалізується.

Насамперед, П.Сійярто навіть не заперечив відверту брехню в запитанні російського "журналіста" про перспективи прийняття в Україні так званого "нового закону "Про мову", який, начебто, "забороняє використання інших мов, крім української, в громадських місцях і навіть в побуті".

Відповідаючи ж по суті, П.Сійярто, чітко розуміючи, що в мовній політиці України насправді немає жодних моментів, в яких би переступалося через чинну мовну практику в країнах ЄС, по суті в агресивній формі втрутився у внутрішні справи України, нав'язуючи нашій країні політичне бачення Угорщини. Яке абсолютно респондується з риторикою, раніше використовуваною Росією по відношенню до Криму та територій східної України, що пізніше піддалися агресії з боку РФ:

- У листопаді минулого року прем'єр України Володимир Гройсман відвідав Будапешт, і ми чітко дали йому зрозуміти, що не потерпимо ніяких поправок - ні до закону про освіту, ні до закону про використання мови, - які погіршили б становище меншин. Ми чули, що цей закон, можливо, не буде прийнятий. І ми сподіваємося на це. Якщо ж будь-які було поправки і зміни погіршать життя меншин, в тому числі угорської, то ми, звичайно, піднімемо це питання на рівні ЄС. Це не внутрішньоукраїнська тема, а питання, значення якого виходить далеко за межі України. Ми повинні захищати меншини і застосовувати європейські стандарти - в тому числі щодо України".

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, у цьому контексті з подачі керованого з Будапешта Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ) у незаконний спосіб було "протиснуто" через облраду відверто лобістське політичне звернення з приводу надуманого звуження конституційних прав нацменшин у проекті закону "Про освіту".

Як з'ясувало Закарпаття онлайн, безпосередньо цей документ "протискав" перший заступник голови облради Йосип Борто, котрий є очільником Закарпатської обласної організації "КМКС" - Партії угорців України". Жодного обговорення текту заяви в дептатських комісіях, як цього вимагає регламент Закарпатської облради, не відбулося. Більше того, президія облради, яка розглянула його напередодні сесійного засідання, визнала недоцільним винесення цього документу на голосування депутатів. Однак, всупереч цьому рішенню, Й.Борто вніс проект рішення до переліку інших звернень, і воно було проголосовано пакетом, без обговорення в сесійній залі.

Прийняття цього документу спровокувало відповідну реакцію в середовищі українців Закарпаття.

Як констатувала на міжнародній конференції в Ужгороді кандидат історичних наук, радник при дирекції Національного інституту стратегічних досліджень, заслужений діяч науки і техніки України Світлана Мітряєва, "слід мати на увазі, що зовнішня допомога, стимули в форматі європеїзації - це тільки додатковий фактор у здійсненні демократизації і системних реформ в Україні, результат яких залежить насамперед від громадянської активності українців і політичної волі. Для України це питання може стати найважливішим критерієм розвитку державності, або ж її стагнації. Сьогодні в України є тільки два шляхи: або стати дійсно сильною державою, або зіткнутися з реальною загрозою поглинання. І схоже, що цей процес вже почався, оскільки ми спостерігаємо реалізацію чужих стратегій на нашій території".

ДО ТЕМИ:

В Ужгороді за порушення ПДР поліцейські затримали авто з п'яними угорськими дипломатами (ВІДЕО)

24 січня 2017р.

Теги: Сійярто, Угорщина, Росія, Путін

Коментарі

Byby 2017-01-27 / 07:23:29
Dlja zcogo potribno petechetatu. Samy statjy.....mozhluvo dekil*ka raziv.....i todi znaydete vidpovid* na svojie putannja ......bazhajy yspihy

До 22 20 2017-01-25 / 23:38:02


Коментар видалено. Адмін


Поясніть мені 2017-01-25 / 22:20:39
Поясніть мені, будь-ласка, чому саме ця новина про угорську дипломатію є найбільш релевантною протягом доби ? Найбільшу кількість коментарів зібрала саме вона !

Do Byby 2017-01-25 / 21:51:02
Byby, при всій повазі, подавайте, будь-ласка, свою інформацію більш чи читабельно ! Існує ж екранна клавіатура !

Глог 2017-01-25 / 17:49:37
На мою думку, що мадяре, що маскалі один народ, який має коріння з під Уралу, що в одних що в других імперські замашки. Просто мадярів гальмує ЄС і НАТО.Як би не ці чинники мадяре давно в Україні відкрили другий фронт.

Дід Микола 2017-01-25 / 08:47:53
сорри, правильний діагноз є запорукою ефективного лікування. Я поставив діагноз, а ти роби висновки, не Угорщина ж винна, або Японія, що українці одні з найбідніший і найнещасніших людей в світі. Є головна причина, а все інше лише наслідки. Головна причина - це держава, лоюди, які її очолюють і люди, які їх обирають.

Byby 2017-01-25 / 06:09:48
Mozhna. Svojiih 5 koplyok.......a. Shcho. Konkretno. Vu. Proponyjiete i. Jaki shljahu realizazcijii. Vashuh. Propozuzcij. ( chu pobazhan* )dlja. Togo. Shchob. Bylo zrobleno. Kinzcevuj rezyl*tat ?

сорри 2017-01-25 / 01:09:00
Діду Миколі

Якщо москалі з мадярами розхапуватимуть Україну через злодійського Пороха, то в цей момент хто буде більшим ворогом, а хто меншим?

Юра 2017-01-24 / 22:45:19
А хто бачив сьогоднішню заяву Москаляки?

юрист 2017-01-24 / 22:18:42
Якщо цьому клоуну не терпиться нехай сходить або зробить пыд себе...

Погляд збоку 2017-01-24 / 21:10:09
Не сваріться, шановні коментатори, стосовно причин жалюгідного становища нашої нещасної держави. Бо причина в одному - від її народження до сьогоднішнього дня нею кермували злодії, казнокради та вороги українського народу, а їхнє любе оточення нещадно грабувало неньку і по-сьогодні сидить на шиї знедоленого народу. Яке ж ставлення до України буде з боку ближніх і далеких сусідів при такому керівництві та парламенті??? Хто нас поважає при такому президентові, що не втомлюється брехати та брехати?
Невже ви думаєте, що наш зубожілий народ вдень і вночі думає про патріотизм України, бачачи як грабують її свої ненаситні олігархи? Вони скоріше думають як поїхати світ за очі із цього пекла.

Дід Микола 2017-01-24 / 21:00:38
сорри, не можуть бути всі вороги рівнозначні, це примітивне судження, є небезпечніші, а є менш небезпечні, Угорщина то є найменшнебезпечний і навіть поки що не ворог.

сорри 2017-01-24 / 20:34:52
Ні. Просто ти зациклений на Порошенку, а для мене рівнозначними є всі вороги України - Угорщина, Росія, Порошенко і т.д.

Дід Микола 2017-01-24 / 20:20:38
Ти сорри ведешся на розводку по відволіканню уваги, як казав Козьма Прутков, зрєть надо в корєнь.А корінь наших непгараздів не в поведінці Угорщини, а в нашому жалюгідному, нікчемному убогому жлобу парашенку, ав якого армія до цих пір не маає зброї і транспорту, мастила і ще багато чого іншого, бо все крадуть і крадуть всюди. Я б на місці Трампа на таких скотів навпаки ще б санкції наклав і заблокував усе їх бабло і майно за кордоном

Коментаторам 2017-01-24 / 20:14:03


Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін


сорри 2017-01-24 / 19:48:34
Те, що за Трампа голосувала "роботяща Америка", не робить його неідіотом. Бо, по-перше, "неамериканська" за національністю влада цієї країни добряче попрацювала, аби перетворити нащадків колишніх вільних і активних колонізаторів у бидломасу, яка прагне виключно хліба і видовищ, а, по-друге, голосували швидше проти політики лібералів, зокрема і в питанні мігрантів. яка вже порядком під за**ала. Тобто, це не було голосування "за" Трампа, це було голосування проти тих, хто грав пані Клінтон.

Дід Микола 2017-01-24 / 19:42:48
сорри, Трамп далеко не ідіот, за нього голосувала роботяща Америка, а не всяке шобло, яке його помиями поливало, у нас теж вся шваль помиями поливає Саакашвілі і інших порядних людей, які борються з розкраданням країни. але наші дегенерати люблять філософствувати на тему, чи захистять україну від путіна, ніби їм, сраним і убогим хохлам весь світ щось винен

сорри 2017-01-24 / 19:41:45
Те, що Кондитер - зло, підтримую, але це неи є предметом дискусії у цій темі.

сорри 2017-01-24 / 19:40:35
Дід Микола, мадяри ведуть правильну промадярську політику, яка є по факту антиукраїнською. І констатуючи їх здатність відстоювати свої інтереси, ми зараз розглядаємо ситуацію з точки зору інтересів України. А вона полягає в тому, що в українських вишах викладання має здійснюватися державною мовою, а не угорською, російською чи якоюсь там ще. Бо розсадник мадярської ментальності і, як наслідок, сепаратизму, у вигляді угорського інституту в Берегові, де навчають угорських історії і політики, це в інтересах Угорщини, але не України. І таке не можливе у Великобританії, Франції чи Німеччині.

Якщо ставимо за взірець мадярський спосіб відстоювання власних інтересів, то це передбачає не просто прислужницьку констатацію, а певні відповідні кроки. У тому числі - й активние протиставленя мадярському ревізіонізму. Бо інакше все це - "бла-бла-бла" "диванної сотні".

сорри 2017-01-24 / 19:32:03
Діду Миколі

Те, що "з приводу мігрантів мадяри молодці", підтрмую. Я в цьому плані навіть ідіота Трампа підтримую )

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини