З Ужгорода президенту, прем'єру та голові ВР адресували звернення на підтримку державної мови в закладах освіти

Документ певною мірою є противагою недержавницькій позиції депутатів Закарпатської облради, які з подачі Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ) без обговорення "пакетно" проголосували текст звернення з приводу надуманого звуження конституційних прав нацменшин.

З Ужгорода президенту, прем'єру та голові ВР адресували звернення на підтримку державної мови в закладах освіти

Фахова громадськість Закарпаття підготувала і підписала текст відкритого звернення на підтримку змін до ст. 7 законопроекту «Про освіту» №3491-д, які закріплюють українську мову як основну для навчання у державних і комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти.

Звернення адресовано президентові України Петру Порошенку, прем’єр-міністру Володимиру Гройсману та голові Верховної Ради України Андрієві Парубію.

У тексті наголошується на вкрай негативній ситуації зі знанням державної мови громадянами України, зокрема й тими, для яких українська мова не є рідною, що склалася через непослідовність провадження мовної політики в Україні від часу здобуття нашою державою незалежності.

У цьому сенсі підготовку зміни до ст. 7 вказаного законопроекту "Про освіту", які закріплюють обов’язковість навчання українською мовою у державних і комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти, названо хоч і запізнілими, але вкрай необхідними з точки зору державотворчого процесу в Україні. Їх упровадження та ефективна реалізація дасть змогу забезпечити на практиці рівні права у доступі до української вищої освіти всіх без винятку громадян, зокрема й представників національних меншин.

При цьому наголошено, що указаний урядовий законопроект підготовлено з повним дотриманням європейських стандартів із забезпечення прав національних меншин, він абсолютно респондується з відповідною практикою, втіленою в освітній галузі сусідніх із Закарпатттям країн Європейського Союзу, де також є потужні національні меншини.

Звернення підписали авторитетні в краї філологи, історики та політологи УжНУ, письменники, журналісти, громадські діячі.

У певному сенсі вказаний документ є противагою недержавницькій позиції депутатів Закарпатської облради, які проголосували і надіслали на адресу вищого керівництва держави текст відверто лобістського політичного звернення з приводу надуманого звуження конституційних прав нацменшин у вказаному проекті закону.

Як з'ясувало Закарпаття онлайн, текст вказаного звернення був підготовлений і потрапив до сесійної зали за ініціативи Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ). Безпосередньо його "протискав" перший заступник голови облради Йосип Борто, котрий є очільником Закарпатської обласної організації "КМКС" - Партії угорців України". Жодного обговорення текту заяви в дептатських комісіях, як цього вимагає регламент Закарпатської облради, не відбулося. Більше того, президія облради, яка розглянула його напередодні сесійного засідання, визнала недоцільним винесення цього документу на голосування депутатів. Однак, всупереч цьому рішенню, Й.Борто вніс проект рішення до переліку інших звернень, і воно було проголосовано пакетом, без обговорення в сесійній залі.

 

Президенту України

п. П. Порошенку

Прем’єр-міністру України

п. В. Гройсману

Голові Верховної Ради України

п. А. Парубію

 

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

на підтримку змін до ст. 7 законопроекту «Про освіту» №3491-д, які закріплюють українську мову як основну для навчання у державних і комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти

З огляду на непослідовність провадження мовної політики в Україні від часу здобуття нашою державою незалежності склалася вкрай негативна ситуація зі знанням державної мови громадянами України, зокрема й тими, для яких українська мова не є рідною. За умови поглиблення такої кризової ситуації держава може втратити один із найголовніших обєднувальних чинників.

Серед індикаторів, які вказують на незадовільний рівень знання державної мови, є неспроможність випускників шкіл у місцях компактного проживання національних меншин Закарпатської області успішно скласти зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури, а відтак і реалізуватися в українському суспільстві та Українській державі. Тож обов’язкове навчання українською мовою як державною у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах є не просто бажаним – украй необхідним.

Запропоновані законодавчі ініціативи щодо внесення змін у ст. 7 законопроекту «Про освіту» №3491-д, які закріплюють обов’язковість навчання українською мовою у державних і комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти, є хоч і запізнілими, але вкрай необхідними з точки зору державотворчого процесу в Україні. Їх упровадження та ефективна реалізація дасть змогу забезпечити на практиці рівні права у доступі до української вищої освіти всіх без винятку громадян, зокрема й представників національних меншин. Указаний урядовий законопроект підготовлено з повним дотриманням європейських стандартів із забезпечення прав національних меншин, абсолютно респондується з відповідною практикою, втіленою в освітній галузі сусідніх із Закарпатттям країн Європейського Союзу, де також є потужні національні меншини.

Зважаючи на окремі лобістські звернення проти прийняття законопроекту №3491‑д закликаємо до якнайшвидшого його ухвалення в інтересах українського суспільства.

27 грудня 2016р.

Теги: звернення, освіта, мова

Коментарі

Немар 2016-12-29 / 08:50:05


Коментар видалено. Адмін


Byby 2016-12-28 / 06:57:22
Paradoks. V. Tomy. Shcho. Zhuvyt* vonu. Tyt. Ale. Zhutu. Hochyt* po. Tum. Zakonam. Jaki. Jiim. Vupusyjut* v. Bydapeshti. A. Mova. Zce. Jaknaypetshuj. I. Nayvazhluvishuj. Element. Do. Polituchnogo. Tusky. I. Protustojannja. Dali separatuzmy. A. Ne. Jakojiis* vuvernytojii. Odnobokojii. Dryzhbu. Narodiv. Bo. Spravzhnja. Dryzhba. Vona. Jie. Tam. De. Jie. Prjamoproporzcijnuj. Ryh. V obudva. Naprjamku
..

Ясіня 2016-12-27 / 22:12:27
Знаю пару слів мандьхскою мовою. Кажу мандьохи, бо інакше ваш нарід у Ясині інакше і не називають. Десь офіційні особи кажут, що у Закарпатті нігда не було міжнаціональної ворожнечі. Та яка се брехня. Скільки біди, горя (а Красне Поле, катування) за сторіччя принесли нам мондьохи. Отець Степан Пап правду писав, що за всі злочини проти нас, закарпатців мондьохів чекає Божий суд..
Ми ясінці, звільнилися від вашого рабства восени 1918 р., утворивши українську Гуцульську Республіку та тоді вже давши вам, мондьохам такої прочуханки, що аж зараз бере гордість.Піля того бути мондьлхом у Ясиню - це бути гірше цигана. Того мондьохів у Ясиню вже і нема, майже всі попереписувалися на українців. Лишилися пару мадярів, але то є нормальні люде - чудесно розуміють і говорять українською.
Бачимо, з сими нахабними мондьохськими вимога ,що таке, як було зроблене у Гуцульській республіці, слід учинити по всему Закарпаттю.
Тож мондьохи - кому Україна не любиться (бо ви тут не по своїй вині, як написав тут один мондьох) - домів, д"хаті - дєре іде мондьхи. А де вона на Уралі чи на Буті -вам рішати.

Це я 2016-12-27 / 22:12:27
до До Це я 2016-12-27 / 21:56:52

Мушу вас виправити: в Словаччині - Selye János Egyetem
в Румунії - Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem;
Partiumi Keresztény Egyetem

До Це я 2016-12-27 / 21:56:52
Не говоріть дурниць: ніхто не збирається заборонити викладння національних мов. І в законопроекті про освіту цього нема.

Але, при цьому, ні в Словаччині, ні в Румунії нема вишів, де викладання ведеться угорською мовою, як це є в нас, в Берегові. Там не лише викладання ведеться угорською, а й нав'язуються угорська історія і угорська ментальність. При чому, що суттєво, саме витісненням не лише української мови, а й загалом всього українського.

Досвід Угорщини не показовий - це мононаціональна держава.

До Це я 2016-12-27 / 21:49:51
У вас хибна логіка і, відповідно, хибні висновки. Фахівці з української мови не розписуютьсяу власній нефаховості, а вказують на те, що нині існуюча система рне створює можливостей для того, аби кадрои, які вони готують, могли сповна виконати покладене на них завдання.

Саме для цього і покликана нова редакція закону про освіту, якій опирається КМКС і держава угорщина за його спиною. Бо у випадку його реалізації угорці Закарпаття інтегруються в українське суспільство і вже не будуть тим майданчиком, на якому угорські політики плекають свої ревізіоністські плани.

Звідси і заява КМКС, яку протиснув на сесії Борто. Вона проугорська і антиукраїнська.

ІВАН 2016-12-27 / 21:49:27
До "ЦЕЯЇ". Ви праві. Бо, саме так, саме так, бо у Румунії, Сербії, Словаччині, Австрії та інших країнах, де мешкають угорці, вони мають повне право ігнорувати державну мову, її вивчення. Гадаю Україні треба брати приклад із цих країн і зробити угорців щасливими, бо українські мовні реалії - пропозиція елементарно володіти державною мовою - їх не влаштовують.
А ще найкраще - проголосити угорську мову - державною і в Україні також.

Це я 2016-12-27 / 21:27:58
Не відповідає дійсності, що "Указаний урядовий законопроект підготовлено з повним дотриманням європейських стандартів із забезпечення прав національних меншин, абсолютно респондується з відповідною практикою, втіленою в освітній галузі сусідніх із Закарпатттям країн Європейського Союзу, де також є потужні національні меншини".

У Словаччині, Угорщині та Румунії діє повна система освітніх закладів з викладанням національних мов.
В Угорщині клас з викладанням мовою нацменшин відкривається у разі наявності 8 заяв від батьків. Там існують три типи шкіл для національних меншин: з викладанням материнської мови, двомовні та викладанням національними мовами. В залежності від потреби. Існують 896 німецьких, 536 румунських,275 горватських, 664 словацьких та 159 сербських восьмирічних шкіл з викладанням своїми мовами.

Це я 2016-12-27 / 20:30:24
Дуже цікаво бачити підписантами листа-звернення професорів, зав. кафедри укр. мови, укр.(sic.) літератури УжНУ, декана філфаку УжНУ.
Цікаво тому, бо вони повинні готовити фахівців з української мови (та літератури) для загальноосвітніх навчальних закладів, з угорською мовою навчання зокрема. Підписуючи листа, вони зізналися в тому, що свою функцію виконують поверхнево, м"яко кажучи.
Бо випущені ними філологи протягом 10 років не годні навчити середньостатистичного учня національних шкіл говорити державною мовою.

в тему 2016-12-27 / 18:44:22
най у мадярщині українські мадяри спробують Орбану написати таку вимогу, щоб їх українські права там зажимают, їм би нараз отвітили КІФЕЛЕ назад у україну, они і так усіх українців які виїхали назавжди називають рускіми
тому нічого тут розпилювати із нічого шуміху, є такі що всьо життя прожили на україні, у мадярських селах та заяву не знають написати, а говорити і зато! не хотіли і своїх дітей не примушували вчити мову держави у якій живуть, кіть ся не любить будьласка у мадярщину, нико вам не забороняє.

Тіборові 2016-12-27 / 17:51:49
Правду кажеш: у південному Тіролі, в Італії угорці використовують свою мову на всіх рівнях, у всіх закладах.

Капітан Очевидність 2016-12-27 / 17:20:21
Угорці проживають в україні не по своїй волі, але по своїй глупості. Не треба було робити ставку на Гітлера. коли вся європа воювала проти нього.
Тепер Угорщина знову наступає на граблі, підтримуючи Путіна, котрому також протистоїть вся Європа. Тому незабаром будете плакати, що й решта угорців не по своїй волі живе в інших країнах.

Tibor 2016-12-27 / 14:36:40
Читачеві

Угорці не по своїй волі проживають тепер на території яка відноситься до України, але вони є автохтонами, тому що проживають тут більш ніж 1100 років коли Україною ще й не пахло століттями, тому вони мають право використовувати тут свою мову на всіх рівнях і у всіх закладах. Подивіться на Південний Тироль в Італії.

Читач 2016-12-27 / 11:07:47
Зокрема мадяри не хочуть вчити, не вчать і не вміють розмовляти ніякою іншою мовою, окрім рідної. Це хамське відношення до країни, де проживаєш. Цікаво, яка б реакція була б в Угорській республіці на аналогічну ситуацію тільки у них? Та ще яка реакція на розмови про те, що треба зробити в Угорській республіці автономію для іншої будь-якої національності?

Byby 2016-12-27 / 07:31:21
Molodzci. Vsyogo. Vam. Naykrashchogo

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини