В Ужгороді представили ювілейну добірку робіт Адальберта Ерделі – на честь 125-річчя митця (ФОТО)

Нині в залах Закарпатського обласного художнього музею ім.Й.Бокшая представили ювілейну добірку робіт видатного живописця, засновника закарпатської художньої школи Адальберта Ерделі – на честь 125-річчя митця, що сповнюється 25 травня.

В Ужгороді представили ювілейну добірку робіт Адальберта Ерделі – на честь 125-річчя митця (ФОТО)

Відкрила виставку начальник управління культури Закарпатської ОДА Вікторія Фролова, яка привітала всіх присутніх музейників із професійним днем і відзначила важливість їхньої роботи, адже вони проводять нас у світ прекрасного навіть у будні, не кажучи вже про святкові дні, які не обходяться без цікавих тематичних заходів у музеях. Плідно попрацювали обласні музейники і цього разу, підготувавши до Міжнародного дня музеїв і "Ночі музеїв" низку атракцій, однією з найпомітніших є саме ця виставка.

Як розповів директор музею, експоновано близько 130 творів А.Ерделі (переважно – живописних), не тільки з музейної збірки, а й із приватних колекцій, які, зізнається, було досить складно зібрати, та результат того вартував: виставка доволі цілісна і представницька для спадку митця.

А головний знавець творчого та життєвого шляху метра професор Іван Небесник, оглянувши добірку, зробив наступні висновки: "Я би хотів виправдати отих працівників НКВД, які в 1949-му році звинувачували Бийлу Ерделі у тому, що він космополіт і формаліст. Він і справді космополіт, тобто, людина Космосу. Він писав: "я ніколи не ставлю на перше місце те, якої національності людина, я завжди намагаюсь визначити, яка це людина, який характер у неї, чи вона професіонал, а чи дилетант". Після того як Бийла Ерделі працював у Німеччині, Італії, Франції, він багато чого перейняв із європейського образотворчого мистецтва, і це помітно на нинішній виставці. Тобто ті, хто його звинувачував – мали рацію. Інша справа, чи був то великий гріх – те, в чому його звинувачували. У тому, приміром, що він "деформував" світлі образи радянських трудящих – ну, напевно, деформував, він працював із формою так, як вважав за потрібне. Єдине, що треба нам визнати, що ті хлопці, які звинувачували Бийлу Ерделі – вони безпомилково вибрали найкращого на той час у нашому краї. Мали смак! Настільки, що ми дуже пишались, коли ім'я Адальберта Ерделі присвоїли нашому коледжу мистецтв і буде не менш почесно для нас, якщо згодом на честь основника художньої освіти в краї наречуть і Закарпатську академію мистецтв".

Охочі оглянути виставку матимуть чудову нагоду під час акції "Ніч музеїв" із 21 на 22 травня, яка, нагадаємо, стартує о 18.00 із перегляду перлин музейної колекції, а близько 21.00 відбудеться концерт академічного камерного хору "Кантус". Окрім того, на ювілейну експозицію А.Ерделі ще можна завітати протягом трьох тижнів, знаково, і в день народження митця, повідомили Закарпаття онлайн в управлінні культури Закарпатської ОДА.

18 травня 2016р.

Теги: Адальберт Ерделі, вистава, Олександр Гаврошка

НОВИНИ: Культура

19:11
/ 2
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
» Всі новини