Лісівники Закарпаття закликали підприємців братися за лісові роботи

Лісівники та підприємці Закарпаття днями зібралися разом задля обговорення співпраці на спеціалізованому семінарі в Хусті «Рекомендації щодо стратегії та механізму залучення суб`єктів підприємницької діяльності до виконання лісогосподарських заходів».

Як у розвинених державах Європи, Україна рухається шляхом залучення до виконання лісівничих робіт суб’єктів підприємницької діяльності (СПД). Наприклад, у Швейцарії, Канаді, Чехії, Болгарії лісництва — це всього декілька осіб, які безпосередньо контролюють хід робіт у лісі: рубку, лісовідновлення, захист лісу, будівництво доріг. Самі ж роботи виконують СПД, які в змозі закупити сучасну техніку та виконувати роботи на високому професійному рівні. Позитивний закордонний досвід залучення СПД до лісогосподарських робіт та й вимоги вітчизняного сьогодення галузі переконують лісових управлінців у важливості і ефективності співпраці з підприємницьким сектором. Плюси і мінуси, переваги і ризики такого співробітництва представники обидвох сторін чи не з усіх районів краю обговорили у Хусті, зустріч відбулася  ініціативи Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA та за сприяння Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства. Проектом, крім того, нещодавно було сформовано робочу групу, яка розробила відповідні рекомендації методично-інструктивного характеру. 

 Фахівці свідчать, що кожен із закарпатських лісгоспів може вже сьогодні залучити до лісогосподарських заходів близько 10 підприємницьких структур. Звичайно, не всі вони наразі достатньо кваліфіковані чи оснащені необхідним обладнанням. Проте у разі стабільних договірних стосунків та забезпечення економічного інтересу, підприємці висловлюють готовність працювати в лісі.

«Фахівці лісового господарства сьогодні стоять перед викликом необхідності покращення ведення лесового господарства, — зазначив міжнародний радник проекту FORZA Хілмар Фіольмі. — Цікавим є досвід Швейцарії та Канади, де оперативні заходи у лісі здійснюються виключно приватним сектором у відповідності до чинних нормативів та законодавства. Наша робоча група розглянула, яким чином ці процеси могли б відбуватися на Закарпатті». Валерій Мурга, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства повідомив, що ужгородські лісівники вже понад десять років відпрацьовують схему залучення СПД, почавши цю роботу майже першими в Україні. «Ми вивчали досвід у кількох країнах і ефект від впровадження такої співпраці відчутний вже сьогодні», — стверджує головний лісівник Закарпаття.

Директор Ужгородського лісгоспу та координатор робочої групи Іван Костів представив розроблені Рекомендацій щодо залучення СПД.

Всі учасники семінару визнали актуальність залучення СПД, суттєвих зауважень до розроблених рекомендацій не було.

Водночас висловлювалися і певні побоювання. Так, директор підприємства з виробництва дерев’яних іграшок «Фактор-Тойз» Василь Устич висловив припущення, що допуск «приватників» такої форми, як вони існують зараз, до лісу спричинить хаос у лісовому господарстві і кращим виходом було б створення потужних лісозаготівельних структур. У свою чергу Валерій Мурга переконаний, що хаосу в лісі не буде, оскільки лісники знають кожне дерево на своїй території.     

Ужгородський прес-клуб
07 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини