Офіційно про проблеми переходу до нового формату скорочених телефонних номерів

1 листопада в Держзв’язку відбулася прес-конференція „Проблеми переходу до нового формату скорочених телефонних номерів відповідно до перспективної системи нумерації Національного плану нумерації України: позиція органів державної влади з питань зв’язку, операторів телекомунікацій та потенційних користувачів”. У прес-конференції взяли участь заступник міністра транспорту та зв’язку України Леонід Нетудихата, член Національної комісії з питань регулювання зв’язку України Володимир Пащук, заступник голови Правління ВАТ „Укртелеком” Ігор Сиротенко, голова Профспілки таксистів України Василь Попик та генеральний директор ТОВ “Київміськдовідка” Олександр Серебряник.

Як вже повідомлялося, перехід на нову систему скорочених телефонних номерів, що був запланований ще на початок вересня, відкладено з низки причин. Передусім до затвердження Плану переходу телефонної мережі загального користування України на нову систему нумерації, який би врахував позиції всіх сторін ринку телекомунікацій, а також необхідністю вироблення більш зручної системи переходу на нові номери.

За результатами діяльності робочих груп і низки круглих столів, проведених за участю Мінтрансзв’язку, НКРЗ та операторів і користувачів скорочених номерів, заінтересованим суб’єктам господарювання і представникам громадськості було запропоновано виробити пропозиції з оптимізації переходу на нову систему нумерації. Такі пропозиції заінтересованих учасників телекомунікаційного ринку узагальнені Держзв’язку у формі протоколу.

Як було констатовано під час прес-конференції, спеціалісти НКРЗ, Держзв’язку, ВАТ „Укртелеком”, оператори і користувачі скорочених номерів, зокрема Профспілка таксистів України, ТОВ “Сімка таксі”, ТОВ “Київміськдовідка” у процесі співпраці дійшли взаємоприйнятного рішення щодо переходу до нового формату скорочених телефонних номерів відповідно до перспективної системи нумерації Національного плану нумерації України. Це рішення, спрямоване на подальший розвиток замовних та інформаційно-довідкових служб в Україні, а також систематизацію нових служб за напрямками діяльності, враховуватиме передусім інтереси суб’єктів господарювання, які використовують скорочені номери.

Вирішено задіяти номери формату 15ХХ для переключення існуючих комерційних служб, які використовують скорочені номери (крім служб екстреного виклику), зберігаючи при цьому останні дві цифри діючих номерів. Тобто формати скорочених номерів 00Х, 05Х, 06Х, 07Х, 08Х будуть замінені відповідно на 150Х, 155Х, 156Х, 157Х, 158Х. Іншими словами, перша цифра „0” буде замінена на цифри „15”.

Держзв’язку запропоновано розробити зміни до Національного плану нумерації України, де передбачити діапазон номерів 151Х для організації єдиних служб за єдиним скороченим номером на всій території України; передбачити виділення тризначних номерів виключно для служб екстреного виклику, технологічних служб операторів телекомунікацій та служб, які не здійснюють підприємницьку діяльність; переглянути та систематизувати призначення скорочених номерів формату 16ХХ.

Національній комісії з питань регулювання зв’язку України рекомендовано розробити та подати на затвердження до Кабінету Міністрів України тарифи на виділення єдиних скорочених номерів для організації єдиних служб на всій території України. 

ВАТ “Укртелеком” пропонується забезпечити збереження діючих скорочених номерів до прийняття відповідних рішень НКРЗ згідно зі змінами до Національного плану нумерації України. Національний оператор зв’язку забезпечуватиме також інформування споживачів про зміну скорочених номерів за допомогою автовідповідачів.

Всі номери екстрених і довідкових служб будуть подовжені на одну, дві цифри і структуровані за своїм призначенням:

· зона 10Х - служби екстреного виклику й широко вживані послуги місцевих зонових мереж;

· зона 11Х - гармонізована на європейському рівні;

· зона 12Х - служби відомчих довідково-інформаційних послуг;

· зони 13ХХ, 14ХХ - резерв розвитку;

· зони 15ХХ,  16ХХ - замовні послуги;

· зони 17Х, 18ХХ - послуги телефонної мережі;

· зона 19ХХ, що гармонізована на європейському рівні, - резерв розвитку, 

 - де Х або ХХвідповідно одна або дві довільні цифри.

 За необхідності коди зон можуть бути доповнені Y або YY, які є кодами операторів, що надають відповідну послугу. Наприклад,  довідкові про наявність медикаментів в аптеках різних медичних служб можуть мати номери 1632Y або 1632YY, де Y або YY  - відповідні номери операторів медичних служб.

 Крім того, передбачено, що всі служби загальнодержавного значення матимуть єдині номери у всіх регіонах та в усіх операторів телекомунікацій.

 До таких служб передусім належать:

· пожежна допомога     - 101

· міліція               - 102

· державна швидка медична допомога           - 103

· аварійна служба газової мережі   - 104

· приватна швидка медична допомога  - 106

· довідкова служба місцевої телефонної мережі  - 109

· служба допомоги населенню   - 112


За словами заступника міністра транспорту та зв’язку Леоніда Нетудихати, нагальність переходу до нового формату скорочених телефонних номерів відповідно до перспективної системи нумерації Національного плану нумерації України обумовлена передусім відсутністю вільної ємності скорочених номерів, що стає на заваді задоволенню постійно зростаючого попиту на них як державними, так і комерційними операторами. Важливим фактором є також потреба гармонізації національних планів нумерації для уніфікації структури в країнах Європи, що сприятиме ширшому використанню телекомунікаційних послуг. Задіяння нового формату скорочених телефонних номерів практично унеможливить використання номерного ресурсу в конкурентній боротьбі і створить рівні умови для всіх користувачів номерного ресурсу, - підкреслив Л.Нетудихата. Водночас він зазначив: Мінтрансзв’язку ще не визначено  конкретних термінів введення такої системи, хоча передбачається, що процедура з переходу до нового формату скорочених телефонних номерів розпочнеться вже з початку наступного року. Отримання нового скороченого телефонного номера замість старого скороченого буде безкоштовним.

Довідка: В Україні діє близько 7 тис. служб, які мають короткі номери. Серед найбільш активних у користуванні – „01”, „02”, „03”, „04”, які  при переході на нову систему зміняться відповідно на  „101” (пожежники), „102” (міліція), „103” (швидка), „104” (служба газу).

02 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини