Ужгород: Як знайти роботу тим, хто не такий, як усі

Сьогодні в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему „Навчання та працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями: як виглядає зараз ця проблема”. Про питання працевлаштування інвалідів розповіла голова Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір» Василина Марко.

Ужгород: Як знайти роботу тим, хто не такий, як усіВасилина Марко повідомила, що одним з найбільших досягнень у справі працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями в Україні стало прийняття змін до Закону «Про зайнятість населення», за якими інвалідів визнаватимуть безробітними, чого раніше не було. Крім того, з’явилося чимало положень, до яких можуть апелювати інваліди.

Однак, за словами В.Марко, ситуація із ставленням роботодавців до інвалідів особливо не змінилася. «На жаль, досі існує стереотип, що люди з обмеженими фізичними можливостями не зможуть виконувати розумову роботу. Якщо людина має знання, інтелект, то не треба придивлятися до того, як вона ходить», — каже Василина Марко.
Вона також навела приклади, коли підприємства краще бажають сплачувати штрафи, аніж брати на роботу інвалідів. Найважче, за її словами працевлаштуватися на державну службу. Чимало інвалідів хотіли б працювати над різними державними програмами, однак у держустановах не приймають випускників-інвалідів без трирічного досвіду роботи.

Крім того, державні установи не сплачують жодного штрафу за невиконання передбаченої законодавством 4%-ї квоти щодо працевлаштування інвалідів. До речі, з цього року не лише підприємства сплачуватимуть штрафи за це, а й керівники підприємств та головні бухгалтери — за неподання звітності.

Василина Марко також розповіла, що завдяки роботі центру «Вибір» 86 молодих людей з обмеженими фізичними можливостями стали студентами, а 54 випускники отримали роботу. «Це невеликі цифри, але за кожною із них стоїть доля молодої людини, а центр «вибір» намагається допомогти кожному інвалідові», — каже В. Марко. Телефон Центру — 66-40-66.

Заступник директора обласного центру зайнятості Зоя Катрич розповіла, що за перше півріччя цього року до закарпатських центрів зайнятості звернулися 138 інвалідів, з яких працевлаштовано 70 осіб. Здебільшого інваліди стають працівниками робітничих професій — швачки, прибиральники, охоронці, столярі. Усього на обліку в обласному центрі зайнятості сьогодні перебувають 43 інвалідів.

Зоя Катрич також повідомила, що цьогоріч закарпатські роботодавці заявили 27 тисяч вакансій. Вона закликала усіх випускників та інших, хто шукає роботу, звертатися до центрів зайнятості, де можна отримати інформацію про вакансії не лише Закарпаття, а й інших регіонів України завдяки Єдиній інформаційно-аналітичній системі.

Щодо навчання людей з обмеженими фізичними можливостями, то головний спеціаліст обласного управління освіти Людмила Гульпа повідомила, що з цього року, відповідно до змін у Правила прийому до вищих навчальних закладів, інваліди І та ІІ груп, а також діти-інваліди приймаються до вузів поза конкурсом (при одержанні вступних оцінок не нижче середнього рівня, тобто мінімум 3 балів).
05 липня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини