На Закарпатті обговорювали проблему збереження Долини нарцисів (ФОТО)

Серед багатьох унікальних природних об’єктів Закарпаття, які потребують підвищеної уваги не тільки держави але й громадськості, безумовно належить знаменита Долина нарцисів. Її щороку відвідують десятки тисяч шанувальників природи з багатьох куточків не тільки України. Про її збереження дбають науковці та природоохоронці.

На Закарпатті обговорювали проблему збереження Долини нарцисів (ФОТО)

Але невирішених проблем тут залишається чимало. І про те, як сприяти у їх роз’вязанні, ішла зацікавлена ромова 28 травня 2015 року, на виїзному засіданні Правління громадського об’єднання «Рідне Закарпаття», яке пройшло безпосередньо на території Долини нарцисів.

Інформуючи про цінності та проблеми Долини нарцисів, доктор біологічних наук, професор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор, нагадав, що Долина нарцисів входить до складу природно-заповідного фонду України, з 1980 року охороняється Карпатським біосферним заповідником. Її площа складає всього 256,5 гектарів, а загальна територія біосферного заповідника – 58035 гектарів.

Ця унікальна місцина біля Хуста - єдиний, найбільший у Європі  рівнинний осередок нарису вузьколистого (Narcissus angustifolius Curt.), виду який занесений до Червоної книги України та охороняється Бернською конвенцією. А сама Долина нарцисів включена до Міжнародного переліку рамсарських водно-болотних угідь.

Важливо і те, що тут охороняється, ще 504 інших видів рослин ( з них 22 занесені до Червоної книги України) та проживає 97 видів хребетних тварин та кілька тисяч безхребетних ( з них 28 – червонокнижних ). Це справжній рай для птахів та комах.

Для їх збереження, здійснюється комплекс природоохоронних заходів (періодичне сінокосіння, вирубування верб та регулювання гідрологічного режиму тощо). 

Але, проблеми збереження Долини нарцисів, які пов’язані з попереднім  інтенсивним господарювання, у тому числі зміною гідрологічного режиму, вирубуванням на прилеглих територіях широколистяних лісів, пересиханням природних водотоків, заростання лук чагарниками залишаються актуальними.

Додатковими загрозами для існування оселищ нарцису вузьколистого та інших рідкісних видів, як показує досвід, є запровадження заповідного режиму, стихійний туризм, закислення грунтів транскордонними переносами та транспортними викидами.

 Дуже важливим фактором, для збереження Долини нарцисів є підвищення екологічної культури та свідомості населення. Для цього дуже важливу роль відіграють, зокрема, продемонстровані   членам Правління, еколого-освітній центр «Музей нарцису» та аматорський відеофільм Мирослава Обладанюка «Нарцис вузьколистий – білий красень», фотоальбом Василя Комендаря, Федора Гамора та Семена Мельника  «Запрошення на бал весни у Долину нарцисів» тощо.

Члени правління, обговорили шляхи підтримки заходів із збереження Долини нарцисів та розвитку регіону розташування Карпатського біосферного заповідника загалом. 

Учасникам засідання вручено Свідоцтва про занесення до Книги почесних гостей Долини нарцисів, які, як підкреслив співголова Правління Василь Рябич, символічно зобов’язують громадське об’єднання «Рідне Закарпаття», активізувати роботу із збереження цієї перлини Закарпаття.

Пізніше учасники засідання правління пройшлися екскурсією до реконструйованого центру міста Хуст та ознайомилися з виробами фетро-фільцевої фабрики  «Хуст-Фільц», повідомив Закарпаття онлайн Федір Гамор, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України, заступник директора Карпатського біосферного заповідника.

30 травня 2015р.

Теги: Долина нарцисів, збереження

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини