В Ужгороді селекціонер закарпатського ківі Генріх Стратон розповів, як відстояв свої права на інтелектуальну власність

В Ужгороді відбулася прес-конференція відомого закарпатського селекціонера Генріха Стратона. Йшлося про результати судового рішення Ужгородського міськрайонного суду, який визнав виключне право Генріха Стратона на використання торгової марки «Ківі Карпат Стратона».

В Ужгороді селекціонер закарпатського ківі Генріх Стратон розповів, як відстояв свої права на інтелектуальну власність

Про суть конфлікту та безпрецедентне судове рішення розказав Генріх Стратон , автор сорту. За його словами, позов до суду було подано ще узимку. Йшлося про визнання судом виключного права автора сорту використовувати зареєстрований торговий знак «Ківі Карпат Стратона». «Незважаючи не те, що суд затягувався, 3-4 місяці йшов судовий розгляд через неявку відповідачів ТОВ «Ківі Ленд» і його засновників, суд прийняв рішення. На сьогодні вся реклама, яка розміщена про «Ківі Карпат Стратона», всі договори, які підписуються, заборонена для використання іншим організаціям, окрім самого власника торгової марки – Генріха Стратона», - розповів селекціонер. За його словами недобросовісні підприємці вводять оману людей, продаючи саджанці під виглядом «Ківі Карпат Стратона». 

Віктор Пащенко, директор ТОВ «Ківі Карпат Стратона» прокоментував ситуацію: «На сьогодні марка «Ківі Карпат Стратона» доволі «розкручена», про неї знають і в Україні і закордоном. І водночас йде значна спекуляція на цьому. Наприклад, до нас кілька місяців тому приходила податкова, яка отримала скаргу від покупця, який купив 30 саджанців (хто продав, невідомо) і жодний не прижився. Під час перевірки зробили контрольну закупку, не виникло жодних проблем. Виявилося, що покупець, який скаржився, придбав саджанці на ціною 40 грн., у той час, як у нас не дешеве, ніж 120 коштує справжній саджанець. Такі прецеденти найбільше шкоди несуть споживачам, а з другого боку страждає репутація виробника». Тому, аби припинити спекуляції, підприємство вирішило звернутися до суду. За словами Віктора Пащенка, в Ужгороді суддя вперше стикнувся з такою позовною заявою, в Україні прецедентів теж не багато. «Інтелектуальна власність не менш цінна, ніж матеріальна, в Україні тільки розпочинаються такі процеси захисту прав на інтелектуальну власність. У даному випадку повністю всі позовні вимоги суд задовільнив», - додав Віктор Пащенко..

Підприємство має диплом на торгову марку, у процесі перебуває реєстрація сорту. Це тривалий процес, бо необхідно висаджувати саджанці. Їх вже висадили на найбільш північній дослідній ділянці України НАН України (Сумська область). 

Минулого року Генріх Стратон заклав на Ужгородщині першу промислову плантацію ківі. «Рослини пішил у ріст. На цій же території закінчується робота по спорудженні теплиць корисною площею 300 м.кв для отримання саджанців на осінь,- каже селекціонер. – Щоб всі, хто бажає, змогли отримати саджанці у достатній кількості». Підприємство має і пропозицію від Словаччини на закладення плантацій. Але скористатися такою можливістю Закарпаття зможе тільки після вступу України в ЄС, адже там свої вимоги для вирощування рослин.

Проблем у підприємства вистачає і після задоволення позову. 29 травня  відбудеться  черговий суд із ПАТ «Закарпаттяобленерго», яке відмовляється підключати на законних умовах ТОВ «Ківі Карпат Стратона» електроенергію на промисловій плантації. «Вони користуються своїм правом монополіста. А ми хочемо оплатити все по закону»,- додав Віктор Пащенко, повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

28 травня 2015р.

Теги: ківі, Генріх Стратон, інтелектуальна власність

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини