В Ужгороді презентувалася "Спілка приватних виноградарів та виноробів Закарпаття"

7 жовтня в Ужгороді в дегустаційній залі «Шардоне» відбулася презентація «Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття». В ній взяли участь майже два десятки приватних виноробів краю, представники «Асоціації підтримки малого та середнього бізнесу «Ужгород – XXI вік», «Закарпатського обласного центру сприяння розвитку сільського туризму», кафедри туризму географічного факультету УжНУ, обласних та загальноукраїнських ЗМІ.

Голова Спілки винороб Олександр Ковач запевнив: створення Спілки має на меті не лише об’єднати приватних виноградарів та виноробів Закарпаття, але й підвищити статус цих професій, запровадити обмін досвідом, новітні технології вирощування винограду та виготовлення вина, покращити якість продукції, відстоювати власні інтереси. Наразі ця громадська організація об’єднала 34 виноградарів та виноробів із Ужгородського, Мукачівського, Берегівського, Виноградівського та Іршавського районів.

Під час презентації делегати підбили підсумки цьогорічного врожаю винограду. Чимало фахівців скаржилися на те, що через травневі морози та сильний град врожайність в області майже на третину нижча за минулорічну. Тому вино, найімовірніше, буде в дефіциті. Проте – високої якості. Нинішнє літо було теплим та сонячним, що забезпечило високу цукристість винограду. Очевидно, це вплине на вартість цьогорічного сонячного напою. Крім того, упродовж року майже вдвічі зросла вартість сировини та тари – дубових діжок.

Також на зібранні говорилося про найоптимальнішу відповідність сортів винограду до місцевості, новації у селекційній роботі, перспективи впровадження на теренах області насаджень європейських сортів винограду. Аби мінімізувати втрати врожаю, у майбутньому планується налагодити співпрацю з гідрометеоцентром, який може завчасно попередити виноградарів про негативні погодні умови.  

Чимало зусиль новостворена Спілка планує зосередити на створенні «Винної карти Закарпаття». Туди повинна увійти інформація про всіх виноробів краю, їхнє місцезнаходження, наявні у них сорти, запаси, ціни та якість вина. Ці дані будуть загальнодоступними і будь-який турист зможе ними скористатися. Люди повинні знати, яке вино вони споживають, з якої сировини воно виготовлене та у якій місцевості вирощувався виноград. Допомогу в цьому безкоштовно надаватиме діючий Туристично-інформаційний центр.   

Завідувач кафедрою туризму при УжНУ Федір Шандор запропонував Спілці зайнятися брендуванням якості вин, дегустаційних залів та кадрів. До прикладу, наразі в області функціонує майже 50 дегустаційних винних залів. Лише одиниці з них відповідають загальноприйнятим нормам:  по якості продукції, по рівню сервісу та обслуговування. Це вкрай негативно впливає на туризм. Бренд якості Спілки гарантуватиме якість сонячного напою. Він також відзначив, що Спілки, яка об’єднує приватних виноробів, могла би створити чіткий план проведення винних фестивалів та балів в області. Наразі таких в краї - 16. Однак дати їхнього проведення часто змінюються, що негативно позначається на туристах.

Члени «Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття» будуть відстоювати на всіх рівнях свої законні інтереси. Зокрема, винороби вимагатимуть легалізації своєї професії, прийняття законів, аналогічних тим, за якими працюють їхні колеги в інших європейських країнах – Угорщині, Чехії та Словаччині. Спілка займатиметься юридичним та інформаційним супроводженням діяльності виноробів. Крім того, заплановано видавництво щоквартального інформаційного бюлетеня.

Наступне зібрання «Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття», на якій будуть підведені підсумки виноробного сезону – 2007, заплановано провести 16 грудня в Берегові.

ЗІА "Простір", Мукачево.net
09 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини