В Ужгороді презентували Національний конкурс для журналістів на матеріали з протидії корупції та говорили про те, чи здатна преса здолати корупцію

Сьогодні, 6 вересня, в Ужгородському прес-клубі реформ відбулося засідання на тему "Чи може преса реально протидіяти корупції?" та презентація Національного конкурсу для журналістів на матеріали з протидії корупції.

Про методи протидії корупції на Закарпатті з журналістами говорили начальник відділу по боротьбі з корупцією в органах ОДПС ДПА в Закарпатській області, підполковник податкової міліції Мирослав Сливка, начальник відділу захисту прав і свобод громадян обласної прокуратури Ілля Ільчук, , в.о. начальника УДС БЕЗ МВ УМВС у Закарпатській області Іван Гульпа.

За усіма органами, на які покладено обов’язок боротьби з корупцією, наглядає обласна прокуратура. За словами Іллі Ільчука показники свідчать про активізацію боротьби з корупціонерами. Так, минулого року всіма службами складено 76 протоколів про корупцію, а вже цього року — 108. За 8 місяців цього року розглянуто 88 справ, 62 особи притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу. У поточному році відкрита 41 кримінальна справа.

Щодо нанесення корупцією шкоди державі, юридичним та фізичним особам, відшкодовано вже 80 % збитків. До суду направлено 22 позови про стягнення відшкодування у примусовому порядку.

Мирослав Сливка розповів, що очолюваний ним підрозділ здійснює нагляд за державною податковою службою у Закарпатській області на предмет недопущення корупції. З початку року, повідомив податківець, складено 10 протоколів про корупцію, по 5 з них вже винесено рішення щодо визнання дій посадових осіб корупційними діяннями. Порушено 7 кримінальних справ, 56 осіб притягнено до дисциплінарної відповідальності, двох працівників звільнено з податкової служби.

Цьогоріч на телефон довіри відділу боротьби з корупцією в ДПА надійшло 8 звернень, однак жодне висловлене звинувачення не підтвердилися фактами. На жаль, найчастіше це заяви від осіб, які намагаються створити перешкоди тим, з ким особисто конфліктують.

В.о. начальника управління боротьби з економічної злочинності МВ УМВС у Закарпатській області Іван Гульпа розповів, що цього року вже виявлено 56 корупційних злочинів, складено 24 протоколи про корупцію, з них 16 – на посадовців найвищої категорії. Щодо посадових осіб, які притягнуто до кримінальної відповідальності, то це, як правило, головні інспектори або начальники інспекції, начальники відділів міський та районних адміністрацій. Під підозрою сьогодні перебувають навіть кілька заступників голів райдержадміністрацій. Найбільше корупційних злочинів пов’язано саме з бюджетною сферою: відділами соціального захисту та земельних відносин. Землі стосується найбільше виявлених фактів корупції, часто виносяться відповідні рішення без сесій.

Голова Ужгородського прес-клубу реформ Ірина Бреза під час засідання презентувала Національний конкурс на кращі опубліковані журналістські розслідування та авторські публікації з протидії корупції, який триватиме з 1 вересня по 21 грудня 2007 р. у рамках Проекту „Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні” (MSI) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), корпорації "Виклики тисячоліття" та Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI).

Збір заявок на участь у регіональному етапі триватиме з 1 вересня по 15 жовтня 2007 р., на національному рівні—з 1 вересня по 31 жовтня 2007 р. Детальніше з умовами конкурсу можна ознайомитися в Ужгородському прес-клубі. Текст Положення про конкурс та форма заявки на участь—на сайті Українського освітнього центру реформ www.cure.org.ua.

Ілля Ільчук вважає, що преса цілком реально може впливати на процес боротьби з корупцією. Адже публікації є підставою для початку слідства.
Ужгородський прес-клуб
06 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини