Звільненого від кулі в голові закарпатця з Майдану на реабілітацію забирає Словаччина

Валерія Копчу з Ужгорода, який на початку березня повернувся з київського Майдану із застряглою в голові кулею, після операції в ужгородській лікарні на реабілітацію забирає Словаччина. Курс реабілітації ужгородець проходитиме у словацькій Шираві – разом з групою закарпатців, які потребують психологічної та фізіотерапевтичної допомоги.

Звільненого від кулі в голові закарпатця з Майдану на реабілітацію забирає Словаччина

Майданівця Валерія Копчу, про якого писало Закарпаття онлайн, трохи більше тижня тому успішно прооперували в Ужгородській міській клінічній лікарні. З голови чоловіка тоді витягли кулю, що її майданівець отримав, найімовірніше, від спецпризначенців під час подій на столичному Майдані 18 лютого. Нині ж, коли вже відновлений державний паспорт, що його у Валерія Копчі було вкрадено у Києві невідомим, і після справляння паспорту закордонного, забезпечити чоловікові курс реабілітації зголосилась словацька сторона – наступного тижня, швидше за все, ужгородець відбуде у словацьку Шираву, де розташований реабілітаційний центр при Міністерстві оборони Словацької республіки.

Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Янка Буріанова під час спілкування з кореспондентом Закарпаття онлайн розповіла: перша група з 6 майданівців з Києва та Хмельницького вже проходять курс реабілітації в згаданому центрі. Наступного понеділка автобусом у Шираву буде доправлено другу групу постраждалих під час революційних подій – виключно закарпатців у кількості понад 10 осіб.

«Ми готуємо ще одну групу з близько 15 закарпатців – учасників Майдану. Можливо, вони не були фізично поранені, але після перебування на Майдані у мороз до -25 градусів багато з них мають хворі суглоби, відчутно «розхитаний» внутрішній психічний і психологічний стан. Вони потребують найперше якісної реабілітації та догляду. Які саме процедури застосовуватимуться – а це переважно, фізіотерапія у вигляді парафінових ванночок, електрофорезу, гідромасажу, масажу – визначатимуть фахівці реабілітаційного центру. Після огляду стане зрозумілим і якою буде тривалість курсу реабілітації: це може бути і 10, і 14 днів, і більше, аби тільки постраждалі набрались здоров’я та оптимізму. Там же, в центрі з майданівцями працюватимуть кваліфіковані психологи, якщо буде необхідність – індивідуально, проводять і групові заняття, залежатиме від попереднього огляду», – розповіла Янка Буріанова.   

Для виїзду в Словаччину на реабілітацію, зазначила пані консул, закарпатським революціонерам необхідний тільки закордонний паспорт. Хоч, разом з тим, додала Янка Буріанова, не завадить і оформлення страхового полісу: реабілітаційний центр забезпечує лише власне курс реабілітації, тоді як в разі виникнення, наприклад, простудних захворювань знадобиться спеціалізована допомога лікарів, де поліс і стане в нагоді. 

Тим часом, дружина пана Валерія Олена Копча розповідає: чоловікові вже відновили державний паспорт, наразі родина чекає на отримання закордонного паспорту, який їм обіцяли вручити цієї п’ятниці. Після вдалої операції з виймання кулі чоловік знову побував у Києві, де забрав з Майданного госпіталю засвідчену печаткою довідку про поранення. На Майдані він перебував у складі Івано-Франківської сотні, бо ж, за волею обставин прописку має франківську, там же живуть його батько та рідний брат. 

«Психологічний та психічний стан чоловіка бажає кращого – досі спостерігаються провали в пам’яті, час од часу трапляються помутніння. Йому зараз конче необхідна психічна і психологічна допомога: в такому стані, як він перебуває зараз, мені здається, люди повертались після військових дій. Надломлені. Травмовані внутрішньо. Такими, що вже ніколи не будуть, як колись в минулому», – гірко говорить Олена Копча.  

Жінка розповіла: на лікування та першочергове відновлення родина вже витратила чималі кошти. І скільки ще знадобиться в майбутньому – складно і страшно уявити. Каже – до останнього вагалась звертатись по допомогу до небайдужих: «Ми не так виховані, мені здається, що це наче стояти на паперті з простягнутою рукою… Але я так присіла одного разу, поміркувала, і таки наважилась на відкриття карткового рахунку в банку. Вирішила, та і друзі переконували, що нічого соромливого в благодійній допомозі немає. Рахунок відкривала на своє ім’я, бо стан Валерія нині відчутно нестабільний. І, хоч ми зараз дуже переживаємо за його самопочуття, але сподіваємось і віримо в те, що час таки лікує. І небайдужість дає позитивні результати. І що все в підсумку, рано чи пізно, але все ж завершиться добре», – поділилась Олена Копча. 

Отже, для тих, хто хоче і має чим допомогти майданівцю після операції та його родині, подаємо реквізити розрахункового рахунку, на який можна надсилати благодійну допомогу на подальше лікування та реабілітацію, які, судячи з усього, триватимуть ще не один і навіть не кілька тижнів:

ПАТ "Райффайзен Банк Аваль"

МФО: 312345

Отримувач: Копча Олена Григорівна

ЄДРПОУ отримувача 2060006504

Розрахунковий рахунок (отримувача): 2625915007

Призначення платежу: Поповнення карткового рахунку. 

                                   Номер карткового рахунку: 0881238700 ПІБ: Копча О.Г.

Куля, що її витягли з голови пана Валерія під час операції (сфотографована камерою мобільного телефона)

Валерій Копча з донькою

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

26 березня 2014р.

Теги: реабілітація, куля, Копча, Словаччина

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини