75-річчя Карпатської України і 140-річчя з дня народження А.Волошина відзначили у Києві (ФОТО)

19 березня в Музеї книги і друкарства у Києві, на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника члени товариства «Закарпатці у Києві», на виконання постанови Верховної ради України «Про відзначення 75-річчя проголошення Карпатської України», урочисто відзначили історичну подію, відкривши для українського загалу виставку «Карпатська Україна: на світанку свободи». Організатором урочистостей виступив член правлінь Закарпатської обласної і Національної спілки краєзнавців України, голова ради Асоціації українських банків, народний депутат України V-VI скликань Станіслав Аржевітін.

75-річчя Карпатської України і 140-річчя з дня народження А.Волошина відзначили у Києві (ФОТО)

Відкрили урочистості короткими вітальними виступами президент товариства «Закарпатці у Києві», член- кореспондент Національної академії медичних наук України, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки Василь Лазоришинець і заступник директора музею з науково-експозиційної та науково-просвітницької роботи Дмитро Палій. Із словами-вітаннями виступили завідувач відділу Інституту історії України Національної академії наук України доктор історичних наук С. Віднянський, Д. Климпуш, М. Варваринець (від закарпатської сотні на майдані, яка й досі перебуває у Києві) та ін.

Станіслав Аржевітін презентував учасникам зібрання книгу «Карпатська Україна: епоха в добі», що вийшла у світ минулого року.

На виставці експонуються копії архівних документів, фотографії події 1938 -1939 років, фотопортрети діячів Карпатської України, поштові листівки, а також  монети, нагороди. Так, на стендах розміщено три медалі, якими нагороджували угорських солдатів за взяття Карпатської України.  Представлені і нагороди карпатським січовикам, засновані українцями в екзилі.

Широко представлено численну літературу, видану в різні роки в Україні і за кордоном, зокрема, з особистого зібрання С. Аржевітіна, в тому числі є на стенді і «Крарпатська Україна: епоха в добі».  Брати Климпуші принесли особисті речі їхнього батька, коменданта Карпатської Січі. Виставка буде тривати більше місяця – до 30 квітня нинішнього року.

Для організації виставки також використано документи, друковані видання і матеріали з фондів Музею книги  друкарства України, бібліотеки ім. О. Ольжича, видавництва ім. О. Теліги та ін.

На вечорі прозвучав гімн земляцтва закарпатців у Києві, автором тексту якого є відомий телеведучий, артист Петро Мага, уродженець Ужгородського району Закарпатської області. Учасники зібрання переглянули історичний фільм-хроніку про незабутні події 75-річної давності.

Вперше товариство закарпатців нинішнього року заснувало нагороди у двох номінаціях – «Гордість Закарпаття» – за багаторічну сумлінну працю, видатні досягнення у професійній діяльності, за особливі заслуги перед Україною та Срібною Землею  і «Людина року» – за вагомий внесок у розвиток Української державності та Закарпатського краю, активну громадську діяльність протягом року. В першій номінації нагороду присуджено Василю Васильовичу Дурдинцю, а в другій, за підсумками роботи у 2013 році – Станіславу Аржевітіну, голові комітету з питань культури товариства.

Учасники зібрання віддали почесті загиблим від угорських загарбників захисникам Карпатської України та героям Майдану – Небесній Сотні, висловилися за всіляку підтримку воїнам  української армії  в Криму.

До речі, значну роботу щодо забезпечення прийняття постанови Верховної Ради України про загальнодержавне відзначення 75- річчя Карпатської України провів  саме С. Аржевітін. Ним, за участі голови ЗОО НСКУ, також вносилася пропозиція щодо прийняття Указу Президента з цієї нагоди.  Він же виступив у ролі ведучого на відкритті виставки.

М.Делеган, голова Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, для Закарпаття онлайн

25 березня 2014р.

Теги: Карпатська Україна, Волошин, Аржевітін, Лазоришинець

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 6
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини