Василь Годованець із закарпатської Сваляви став переможцем престижного конкурсу "Піца-фест" у Празі

Його прізвище — Годованець, мабуть, свідчить про те, що когось з його пращурів у малолітті чужі люди доглянули-вигодували. А Василеві, значить, така карма випала на цьому світі, щоб годувати
інших. І не просто годувати, а пригощати такими небуденними смаколиками, як справжня італійська
класична піца. Поки що свій хист він розкрив у Чехії, але має надію донести його й в Україну.

Василь Годованець із закарпатської Сваляви став переможцем престижного конкурсу "Піца-фест" у Празі- Ти довгий час перебуваєш у Чехії. Чим там займаєшся? Кажуть, що ти брав участь у якомусь
солідному конкурсі. Що можеш про це розповісти?

- П'ятнадцять років тому, як й інші наші закарпатські люди, і я в свої 18 літ поїхав заробляти на прожиття до Чехії. А за якийсь час потрапив у ресторан-піцерію. Там з півроку мив посуд, як наші українські дівчата. Помалу придивлявся, спостерігав, як працюють кухарі, інша обслуга. Поступово навчився робити піцу, як і чехи, а заразом намагався вдосконалити якісь моменти в цій роботі - хотілося доказати самому собі, що зможу не гірше.

Минуло 13 років, аж поки нарешті я усвідомив, що досяг того, чого прагнув. Поблизу Праги є місто Тепліце, де і нині працюю у піцерії «Траппола». А нещодавно у Празі проходив Всечеський конкурс «Піца-фест». І я, український хлоп з малої Сваляви, вирішив спробувати свої сили в ньому. Коли зголосився на ці змагання, то з'ясувалося, що матиму ще 14 дуже сильних конкурентів з різних піцерій Чехії. Тож не зовсім був упевненим у власних силах. Але так вийшло, що я виграв у своїх суперників одразу в двох номінаціях із трьох.

- Ваша піцерія є найкращою в Чехії?

- Вона є однією з кращих у виготовленні піц, макаронів, інших страв італійської кухні. Представляючи наш заклад, я переміг у номінаціях «Краща класична піца», а також «Фристайл».

- А що то означає?

- Фристайл - це жонглювання тістом, свого роду шоу з процесу приготування піци. Щоб споживачі не тільки смакували готовою стравою, а й оцінили вміння кухаря неординарно виготовити її й оригінально подати.

- Отже, крім кухарської, маєш ще кваліфікацію і шоумена?

- Так, ось маю сертифікат від спеціалістів з Італії, які були в журі конкурсу.

- Чи часто в Чехії проводяться змагання з кухарської майстерності?

- Авжеж. їх дуже багато, в тому числі з приготування традиційних російських та українських страв. Але я проходив відбір як фахівець італійської кухні, зокрема, як піцерист. До речі, конкурс «Піца-фест» проходив у Чехії вперше.

- А на ньому в яких номінаціях визначали переможців?

- Всього номінацій було три: з виготовлення піци «Маргарита» - тобто класичної піци, в якій тісто має бути хрустким, невисоким і тонким, а начинка - лише кетчуп і сир; «Фантазія» - кожен сам собі вигадував рецепт і тіста, і наповнення; «Фристайл» - номінація, про зміст якої я вже казав. Окрім сертифікатів за перші місця в конкурсі, яких було три, кожен із 14 учасників дістав заохочувальні призи і свідоцтва про участь у змаганні, які фактично підтверджують їх високий фаховий рівень.

- Чи складно загалом робити піцу?

- Образно кажучи, тісто для піци вимагає такого ж делікатного поводження, як і жінка. Аби не розірвалося, не перекисло, аби всього в ньому було для найкращого смаку.

- Як довго ти навчався мистецтву приготування піци?

- Я й досі кажу, що ще багато часу маю вчитися, хоч і займаюся піцою вже 13 років. До речі, італійська кухня, так само, як і українська, дуже різноманітна, одна страва може мати до сотні варіантів. А професії, я певен, треба вчитися все життя.

- Ти ще десь інде, окрім «Трапполи», працював у Чехії?

- Один колега-чех якось мені сказав, що не на одній піцерії маю зупинитися - варто спробувати себе й в інших, бо в кожній є свої «примочки», і їх бажано знати, щоб стати справді добрим фахівцем цієї справи. Адже піца випікається по-різному на дровах, газі, електриці. Тож мав за місце роботи майже двадцять піцерій, а тим самим набув досвіду, якого, мабуть, в інших моїх колег немає.
Найголовніший - це те, що людям не тільки смачну страву треба подати, але вони впродовж двадцяти хвилин, поки дожидають своє замовлення, не повинні нудьлійську піцу. В Чехії то простіше. Але сподіваюся, що якісні продукти невдовзі з'являться і в Україні. Тож і тут будуть знати справжній смак італійської кухні, і не тільки піц, а й макаронів-паст, різотто, салатів, м'ясних страв.

- Чи не було в тебе бажання повернутися в Україну і, можливо, навчати наших піцеристів?

- Бажання, може, і є, але, на жаль, у нас люди настільки тверді лобами, що деякі навіть чути не хочуть, що їх хтось чомусь буде навчати. Але все одно вірю, що є багато і таких, що захочуть навчитися робити щось більше, аніж універсальні й набридлі пельмені та шашлик. З часом повернуся в рідну Сваляву, ймовірно навіть, відкрию ресторан, де готуватимуться страви виключно за італійською рецептурою. На сто процентів упевнений, що то буде смакувати моїм землякам. Якщо у нас в державі стане більше справедливості щодо роботи й оплати праці, по-справжньому розгорнеться боротьба з корупцією, зміниться законодавство щодо людей, які прагнуть мати свій бізнес, удосконалиться оподаткування, то повернуся обов'язково. Певен, що дуже скоро прийде час, коли й в Україні поважатимуть людей, які знають свою справу від «А» до «Я», є майстрами свого фаху і творчо працюють задля добробуту громади, а не тільки власного благополуччя.
Запитував Олег Зузак, "Трембіта"
18 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

Василь 2007-08-19 / 12:50:00
Лоці молодець,що добився успіху!Так тримати.А Славу, котрий написав про "брэд пыцериста" мабуть жаба давить.

Василь 2007-08-19 / 12:46:00
Лоці молодець!Так тримати,прославляє нашу Свалявщину.Лоці повертайся чим скоріш додому і відкривай порядний заклад у Сваляві.А Славу хочу запитати,котрий написав про "брэд пыцерыста" - що жаба душить,бо людина добилася успіху?

Слава 2007-08-18 / 23:07:00
Люди добры, про що ми,пишемо? Це ж "брэд", який сь там пыцерыст?! У наж же є своїх хлопців достатньо, і непоганих! А він в тій чехії хай собі й надалі витворяє "мистецтво піци". Що може бути краще за наші страви????????????????7

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 8
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини