Закарпаття: "Чеська школа" відкрилась на українській землі

Після майже 70-річної перерви жителі закарпатського села Колочава Андрій Беца, Василь Іваниш, Василь Драч та Іван Кривляк знову сіли за парти «Чеської школи» – тут відкрився однойменний музей. Перший урок із сивочолими «учнями» провів відомий словацький учений-українознавець, член-кореспондент АН України професор Микола Мушинка.

Закарпаття: "Чеська школа" відкрилась на українській земліВін нагадав, що Підкарпатська Русь (теперішнє Закарпаття) у 20-30-х роках минулого століття входило до складу колишньої Чехословаччини, отож у багатьох населених пунктах працювали школи з чеською мовою навчання, що вважалися елітними. У 1931-1938 роках така школа діяла і в гірській Колочаві. У ній навчалися й згадані горяни, які, знову сівши за парти, ніби повернулися у своє дитинство.

Серед тих, хто перерізав вхідну стрічку до сільського музею, були народний депутат України п’ятого скликання, виходець із цих місць Станіслав Аржевітін /з його ініціативи створено музей/ та директор краєзнавчого музею з чеського міста Прешов Франтішек Гібл, який привіз чимало цінних «шкільних» експонатів і допоміг в оформленні приміщень.

– 20-30-і роки, коли Закарпаття входило до складу Чехословаччини, були періодом розквіту шкільництва у нашому краї, – згадує колишній учитель історії Василь Малета. – Тільки в Колочаві та її присілках діяли 13 класів народної /русинської/ та чеської шкіл, у них 1938 року навчалося 785 учнів, з якими працювали 15 учителів. Про той час і нагадуватиме музей «Чеська школа». До речі, не так давно з ініціативи Станіслава Аржевітіна у селі відкрився музей «Стара школа», експозиція якого висвітлює в основному шкільництво радянської доби. У планах Станіслава Михайловича – відтворити й народну школу, в якій навчалися здебільшого діти русинів-бідняків. Словом, згодом у Колочаві постане завершений музейний комплекс, який висвітлюватиме історію шкільництва на Закарпатті у 20-му столітті. А взагалі-то пан Аржевітін має намір відкрити у рідному селі десять музеїв

/п’ять уже діють/ і написати десять томів історії Колочави /один том вже вийшов/.

Відкриття музею «Чеська школа» відбулося у рамках українсько-чеського фестивалю «Колочавське відлуння в Тереблянській долині» /голова оргкомітету – Станіслав Аржевітін/. Учасники та гості свята поклали квіти до пам’ятника відомому чеському письменнику Івану Ольбрахту, відвідали його музей у місцевій школі. У 20-30-х роках минулого століття, до речі, І.Ольбрахт часто бував і жив у Колочаві, вивчав нелегке життя горян. Тут він написав свій роман «Микола Шугай – розбійник», у якому розповів про останнього опришка Карпат Миколу Шугая. У Колочаві він зняв також кінофільм «Марійка-невірниця», всі ролі в якому виконували місцеві селяни. Старожили Колочави досі з вдячністю згадують доброго і щедрого письменника, який у своїх публіцистичних творах відстоював інтереси знедолених горян.

Учасники фестивалю «Колочавське відлуння в Тереблянській долині» поклали квіти на могили чехословацьких вояків, які у 20-30-х роках минулого століття служили у Колочаві, відвідали місцеві музеї «Старе село», «Стара школа» та старовинну дерев’яну церкву Святого Духа, проглянули кінокартину І.Ольбрахта «Микола Шугай», продубльовану українською мовою за сприяння С. Аржевітіна з нагоди 60-річчя виходу твору на екрани. Було показано також фрагменти всіх фільмів, знятих у Колочаві в чехословацький, радянський та сучасний періоди. У святі взяли участь в.о. посла Чеської Республіки в Україні Вітеслав Півонька, інші чеські дипломати, суддя Конституційного Суду України Марія Маркуш, земляки зі столиці, фольклорні колективи з України та Чехії, чеські та словацькі туристи, відомі закарпатські письменники, художники, журналісти.

До пізньої ночі у центрі Колочави палала ватра українсько-чеської дружби, звучали народні мелодії, вихорились танці. Далеко в горах відбивалося луною «Колочавське відлуння в Тереблянській долині».
Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
08 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 8
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини