Жінка не синонім — антонім чоловіка

В Україні жінок більше, ніж чоловіків. Коли то не кара Божа, то що? Напевно, мусить бути в тому якийсь сенс. Очевидно, кількість компенсує якість...

А коли серйозно, то їх, жінок, не просто багато. Вони ще й різні. Гарні, красуні – недарма ж слава про них давно полинула поза всі кордони. Розумні, вдатні та працьовиті – і в себе вдома, і в різних там чужинських землях. Згадаймо хоча б Анну Ярославну, дочку Ярослава Мудрого, дружину французького короля. Вона залишила свій підпис – найдавніший зразок українського письма, ще в одинадцятому столітті.

Мушу сказати, що дружинами українські жінки бувають найчастіше. Така їхня доля. Дружина короля, з плином часів князя чи, як тепер, президента, дружина поета чи футболіста, бізнесмена чи ще когось. Бувають, щоправда, і такі дружини, про чоловіків яких кажуть: це чоловік такої-то. Але це не як правило.

Краса українських жінок оспівана в численних піснях, а їхня неповторна вдача відтворена у не менш численних анекдотах. В піснях вони – лебідоньки, зіроньки, серденька, ластівки, квітоньки. Ну, а в анекдотах, самі розумієте. Це жанр здебільшого сатиричний. Там вони і з качалками-скалками, і з макогонами, і язикаті Хвеськи, і так далі. Словом, різні, дуже різні українські жінки. Дивовижно вміють пристосовуватися до умов та обставин. Недарма кажуть, що жінка – як верба, де посадиш, там і розквітне. Унікально перетворюються з ласкавої, ніжної істоти на рафіновану фурію. Дуже здібні, особливо останнім часом. Легко вчать мови, математику і навіть фізику. Пнуться в політику. Водять автомобілі, трамваї і тролейбуси не гірше, ніж чоловіки. Замітають дороги і вкладають асфальт. Виполюють бур’ян на городах і на полях. Трактори водять, як відома колись Паша Ангеліна.

Емансипантки, феміністки, постійно вимагають якихось прав. Ніби в них прав немає. В Україні як був матріархат з допотопних часів, так і донині триває. Тільки про це ніхто не каже. А хто буде говорити. Чоловіки про це соромливо мовчать, пошепки, для власної самовпевненості, називають себе "головою". А жінки – "шиї", не афішують, вони в цьому не зацікавлені.

Українська жінка, як відомо – берегиня… Часом як пуститься берега, то не зупиниш. Жартую, жартую. Бо таки берегиня. Чоловіка береже, дітей, себе. Себе часом найбільше, але то в окремих випадках. Мільйон покинутих дітей в Україні – по дитячих притулках, інтернатах, дитбудинках і просто по підвалах. Факт дуже прикрий. Чи ж не українські жінки тих дітей народили? Але інші українські жінки цих діток виховують, слава їм. Що й казати, різні є українські жінки. Більше – добрих, щирих, роботящих. На них Україна й тримається, напевне. Хоча чоловікам визнавати це непросто. Але мають виправдання – їх менше. Не можуть водночас і державою керувати і жінками. То й виходить, що керують тим, чим можуть, а вони – ними. І не погано їм це вдається.

Українські жінки мають навіть своє свято. І це дуже справедливо. Вони ж створені для любові й пошани. Без них було б дуже сумно на світі. Не було б дітей, пісень і жартів. Не було б українського борщу і пампушок з часником. Не було б, напевно, і чоловіків. Вимерли б з нудьги, без дбайливого догляду та опіки. Тому – хай їх і більше, якось воно буде. Не слід тільки забувати, що жінка не синонім, а антонім чоловіка. Вона сміється, коли може, і плаче, коли хоче. В коханні вона подібна до смерті, як сказав якийсь поет, бо ж приходить, коли її не чекаєш, і не приходить, коли її кличеш.

Незбагненні, прекрасні, лукаві…– різні. Подібні загальному правилу, яке має безліч винятків. Це так про жінку каже античний афоризм. Правильно каже. Що тут ще додати?..
Тарас Петрів, "Трибуна"
26 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

Юля 2011-01-21 / 21:33:00
дуже хороша стаття!)

НОВИНИ: Соціо

21:41
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 18
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 9
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини