Погорєлов і цигани

Ініціатива міського голови Ужгорода Віктора Погорєлова щодо ліквідації незаконної забудови в циганських таборах в мікрорайоні Радванка сколихнула місто. Задавнений концентрат проблем вихлюпнувся й емоціями (часом – на межі або й за межею закону) в коментарях до відповідних публікацій на сайті Закараття онлайн.

Погорєлов і цигани

Беззаперечним є одне – проблема існування циганської громади Закарпаття поза суспільством, її ігнорування загальноприйнятих правил і законів, що їх дотримуються інші, існує, і не звертати на неї далі уваги означає лише її відтермінувати. Для того, аби вони ще з більшою силою вибухнули в майбутньому.

Утім, логіка, щирість і послідовність дій очільника міської влади обласного центру Закарпаття в цій ситуації одразу були піддані сумніву. І не лише тому, що для Віктора Погорєлова загалом не характерні такі різкі рухи. З точки зору політичної поверхневої прагматики у них справді немає жодної логіки. Бо ужгородські цигани – одна з найважливіших складових виборчих реалій міста і області загалом. І політики звикли купувати їх голоси, а не налаштовувати проти себе. У даному ж випадку не є секретом, що на противагу провладному кандидату від Партії регіонів Богдану Андріїву, Віктор Погорєлов не покидає надії передати ужгородський «престол» власному спадкоємцю – синові Андрію. Підкилимна боротьба за Ужгород вже розпочалася і першою її жертвою впав саме Андрій Погорєлов, якого голова Закарпатської ОДА покарав за «мерську» неслухняність, витиснувши його з посади начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатські області відразу після того, як останнє перепідпорядкували ОДА.

З цього кута зору, тобто – у контексті майбутніх виборів – у Погорєлова, як би дивно це не звучало, справді є певні підстави наважитися на «ліквідацію» одного з основних «виборчих» «козирів» ОДА, яка має значно більше можливостей використати на виборах циганський фактор. Зруйнувати усталену схему використання циганів на виборах він може саме шляхом ліквідації циганських таборів, звідки цигани групами довозилися до виборчих дільниць – як правило, аби проголосувати за кандидата від влади. При цьому, ліквідувавши очевидний «мінус», В.Погорєлов здобув би беззаперечний «плюс». Бо такий рішучий удар по, треба визнати, паразитичному ізоляціонізму циганської громади викликав би серйозну підтримку в більшої частини населення Ужгорода, різко налаштованої проти циганів. Свого часу за схожою логікою діяв попередник В.Погорєлова С.Ратушняк, котрий грубою силою розчистив вулицю Фединця від хаотичної «забудови» Зеленого базару. Інша річ, що, в кінцевому підсумку, негатив від його діяльності переважив і за результатом тих виборів Ратушняк таки програв...

Утім, питання нині навіть не в тому, як далеко готовий зайти В.Погорєлов у вирішенні цієї проблеми і чи прорахував свої сили на цьому шляху. А, як не дивно, – чи взагалі він має щире бажання рухатися у цьому напрямку до задекларованої мети.

Услід за експертами, Закарпаття онлайн вже висловило абсолютно обґрунтовану підозру в тому, що галас, піднятий у «циганському» питанні, насправді має зовсім іншу мету і покликаний відволікти увагу громади Ужгорода та ЗМІ від не менш масштабної, але значно ближчої для керівництва міста теми – остаточної приватизації комплексну «Корона». Справа, яка, через громадський і медійний спротив, затяглася і потягла за собою непередбачувані серйозні витрати в усіх її учасників, саме цими днями завдяки «колегіальним» зусиллям чиновників, посередників та потенційних власників і нейтральній позиції обласної прокуратури нарешті вирулила на фінішну пряму. На перешкоді залишилися всього кілька чинників, «обійти» які разом з законом, не наразившись на нові проблеми, можна тільки у тому випадку, якщо суспільство та ЗМІ відволічуться на інші, більш гучні події.

Як, наприклад, владно-циганський конфлікт на Радванці.

Так це, чи ні, побачимо вже найближчим часом. Все спроясниться після того, як стане видно, чи вирішить В.Погорєлов проблему в озвучених масштабах, чи, може, обмежиться напівкроками, або взагалі здасть назад, заручившись, натомість, лояльністю циганської громади. І чи буде за цей час, всупереч закону, завершено відчуження від громади Ужгорода за в кілька разів заниженою ціною один з найласіших шматків міського майна.

А наразі Закарпаття онлайн пропонує читачам погляд на озвучену проблему ромського громадського діяча, голови Закарпатського обласного молодіжного ромського об’єднання «Романі черхень» («Ромська зірка»), журналіста ромської редакції телеканалу "Тиса-1" Мирослава Горвата. Поки інші циганські лідери «розхитувалися», поки свій день народження сьогодні святкує (з чим його і вітаємо) циганський барон Закарпатської області Йосип Адам – голова обласного товариства "Рома", президент Конгресу ромів Закарпаття "Праліпе", член Громадської ради при Закарпатській ОДА, цей молодий активіст розгорнув у ЗМІ масштабну інформаційну кампанію і налагодив організований опір циганів Радванки діям міської влади. Треба визнати, що в подібній ситуації на захист СВОГО народу діяли би і всі ми. Або – майже всі…

А тому, коли на сайті Закарпаття онлайн публікувалася об’єктивна інформація на цю тему, коли звучала позиція влади і особисто мера Віктора Погорєлова, було би справедливим, аби всі ми почули і думку з цього приводу Мирослава Горвата. Цигана, рома, який живе, не порушуючи суспільні правила та державні закони, але, при цьому, щиро бореться за краще майбутнє своїх співплемінників…

 

Мирослав Горват про «ромські» ініціативи мера Ужгорода

Події останніх днів навколо ромських поселень в Ужгороді спонукали мене до підведення проміжних підсумків «бойових дій». Емоції вже трохи вщухли і можна на холодну голову обдумати що трапилось і які варіанти розвитку подій слід очікувати.

На це мене спонукав перегляд 18-секундного інтерв’ю-коментаря, який надав Погорелов телеканалу «Тиса-1» стосовно останніх подій щодо ромського населення міста.

Мені здається, що дії Погорелова по ромах та випадок з «Короною» або рекламними щитами «регіоналів» у місті у плані відвернення уваги, як про це пишуть ряд місцевих інтернет-сайтів, не можна довести. Очевидно, що час атаки на ромів був розрахований на те, що зараз багато людей в області та Києві знаходяться у відпустках, що, на думку Погорелова, не мало сильно роздути інформаційну складову його вилазки в табори Ужгорода. Натягувати знову забутий передвиборчий імідж «господарника» також не гоже для мера, всі і так вже давно побачили хто чого вартий… Зрештою, знайти крайнього у період бардаку в місті та економічної кризи є не новим велосипедом. У 30-40-і роки минулого століття хтось вже знаходив крайніх у Німеччині…

Однак Погорелов, мабуть, забув, що ми живемо вже в інші часи, коли «парєшать втіхаря» вже не виходить. Чому я так говорю? Тому що в ту комісію, окрім працівників міської ради, правоохоронців та МНС, були підключені тільки «придворні» журналісти із «сімейних» та «пеерівських» інтернет-сайтів (маю на увазі сайт молодшого Погорелова 7dniv.info, новину з якого дружно передрукували сайти «Трибуни» та «Дзеркала Закарпаття»). Де були «Тиса-1» та «М-Студіо», зрештою власкори «1+1», «Інтеру» чи «Нового каналу»?

Зараз настали ті часи, коли роль інтернету на інтернет-ЗМІ стає дуже важливою, і хто перемагає в інформаційній війн,і дуже часто має реальні важелі тиску на прийняття рішень на свою користь, або як мінімум виторговувати прийнятний компроміс.

Зрозуміло, що у правовій площині м’яч на боці міської влади, адже із незаконними самозабудовами на дамбі та проїжджій частині важко сперечатися. Однак, як також слушно зазначив громадський активіст Володя Феськов на своїй сторінці у Фейсбук, Погорелов не врахував політкоректність своїх дій та соціальний і суспільний резонанс, який викликали його дії. Ця новина вийшла вже на рівень Верховної Ради України, дійшла до Уповноваженого з прав людини в Україні, до місії ОБСЄ в Україні, до Женевського офісу ООН, до правозахисних ромських центрів у Будапешті та Брюсселі.

Роблячи щось, треба думати мінімум на кілька ходів наперед. Інформаційний резонанс події не вигідний зараз саме Києву! Це хоча б з  огляду на прийняття Стратегії по ромаx в Україні до 2020 року, з огляду на майбутній саміт восени у Вільнюсі України з ЄС. Адже, як відомо, важливою вимогою для підписання асоціації Європа висунула дотримання прав меншин в Україні, в тому числі і національних, в тому числі і ромів.

І зараз Погорелов може не розказувати, що не говорив про «24 години на виселення». Більше того, давши 14 днів (зрештою, де законодавчо прописано якийсь термін?) на виселення та знесення будинків ромів, які виходять на проїжджу частину Тельмана, Погорелов нарешті зізнався що це термін до початку підготовки до судового позову у суді на жителів Тельмана у випадку відмови знести свої будинки ( з його слів «у «противному» разі»)!!! Зараз Погорелов виступає у ролі судді і до гіпотетичного судового розгляду цього питання вже знає, яким буде вердикт Феміди!

Мабуть, мер вже забув судову справу піврічної давнини по будинку родини Фечо по вулиці Ужанській на Радванці, де також питання стояло про знесення самовільно збудованого будинку поблизу рейок. І, формально, правові підстави для зносу на це були. Але тоді суд став на бік ромів. Так що не треба говорити «гоп, доки...»

І що означають слова Погорелова в інтерв’ю «там, де вони вийшли за «красну» лінію»? (мається на увазі вулиця Тельмана). Хто з лідерів ромських громад та самі жителі бачили ту «красну» лінію? Питання не в тому, чи вона є, питання в тому, що покажи її людям! Покажи хоча б цей документ тим ромським громадським діячам (Йосипу Адаму, Мирославу Горвату, Золтану Адаму, Олександру Лацку), які були присутні на комісії в міській раді 14 серпня. Щоб вони мали можливість зі своїми юристами вивчити саму суть претензій міста до ромів.

Якщо шановний мер виступає за чесний і відкритий діалог з ромською громадою міста та вирішення проблеми самозабудови у ромських поселеннях цивілізованим шляхом, то виникає ряд запитань до нього:

Чому про візит комісії 14 серпня не був поставлений до відома депутат міської ради Василь Гомонай від округу вулиці Гранітної, якому я особисто одразу зателефонував?

Чому для цієї виїзної комісії був вибраний метод жорсткого психологічного тиску ромів? Розрахунок був на те, що  неосвічених людей можна залякати, вриваючись у їх помешкання та забираючи паспорти?

Якщо вже мер так сильно турбується за ромські самозабудови у місті, чому обминув увагою табір на вулиці Пирогова позаду «п’яного базару»? Чи не тому що він входить у сферу інтересів правлячої партії?...

Зараз, як відомо, посада головного архітектора міста вакантна. Почесним в.о. архітектора є зараз пан Самсонов, який не уповноважений на підпис важливих документів. Та й чи ризикне він щось підписувати взагалі в цій ситуаці? А нового архітектора призначити не так вже й легко, оскільки потрібна особа з освітою і архітектора і земельника (через об’єднання двох відділів).

Чому Погорелов зважився на зустріч з лідерами ромських громад Ужгороду тільки після особистого дзвінка народного депутата України Валерія Пацкана, голови комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, а не першим запропонував сісти за «круглий стіл» по цій проблемі? (попередньо, ця зустріч має відбутись о 10 годині 19 серпня, в понеділок).

Слід нарешті забути про 14 тисяч ромів на Закарпатті за переписом дванадцятирічної давнини! Реальна кількість ромського населення області на сьогодні  – це мінімум 40 тисяч! І з цим не можливо не рахуватися! Проблеми ромів Ужгорода є, в багатьох випадках, аналогічними з проблемами в інших таборах Закарпаття! І ці проблеми є системними, тобто вирішити їх, «рубаючи з плеча», неможливо.

Фото Мирослава Горвата та Іннеси Манзулич, 7 днів

17 серпня 2013р.

Теги: цигани, роми, Радванка, Погорєлов

Коментарі

мірко 2013-08-29 / 15:13:56
Горвад глупак уже торгує машинами на словацьких номерах,шо вун робить для тих не умотих Горват ще ся нарве мені ся видить Погорелову терпець лопне а потом потом.Горвад 2006 році кент з Ратом на виборах 2010 році лиже як вигодно для ньго,каже Рата не пущать на басейн циганоту правельно.Горвада класти у перед а їх за ним і як робив ГІТЛЕР бо знав шо нація бездарю.Они скоро будуть товчені як у Чехії.І влада про се знає.

Станіслав 2013-08-28 / 23:27:01
Але всерівно, цей Горват багато робить для ромів. Хотілося би, щоб і інші теж роми підтягувалися. Проблема існує і її треба вирішувати.

Ужгородка 2013-08-27 / 15:26:58
А що лідери ромських громад не вхожі у владні коридори? І чому не займаються організацією адаптації ромів у суспільство.40 тисяч ромів в Ужгороді - це третина офіційного населення міста. То скільки тисяч із нього - діти ромів до 10 років.І що роми хотять робити: дітей, отримувати виплати на дітей, соціальну допомогу і красти. Працюють із них - одиниці. Ви подивіться коментарі по ромських питаннях. Українцям вривається терпець щодо ромів.

мірко 2013-08-27 / 00:07:06
Пацкунь циган як і Горвад? най Пацкунь бере Буланова та най Кличко купить ім земли та будуть мати виборцю.\, правельно гнати, се бидло проблемне,для Закарпатців нац меншини Мадяри най забаруть іх собі.Гнати і гнати і Балогу цигана бо се тема його з Горвадом гнати тепер на Погорелова.І соц виплати зняти би з них і Горвад би ротик закрив і кодло може навчилоби ся робити,ЛЮДИ добрі шо циганота зробила для держави,СХАМЕНІТСЯ і і поддержіть МЕРА, я живу у СЛОВАКІї там уже проблема з чорнотов,незнавуть шо робити.

Для ПАШ 2013-08-24 / 16:08:52
Вот Вы, уважаемый участник форума, готовы их лично топить? Лично взять семью, связать и с радиатором кинуть в карьер? Это непризыв, а вопрос.

Паш 2013-08-24 / 15:59:36


Та чорнота ніколи не буде цивілізованою, єдиний вихід-********! Ось де їх місце

Перебор. Тримайте себе в руках. Адмін


Для Просто так! 2013-08-24 / 14:59:40
Да, Вы правильно меня поняли. Новое поколение цыган должно быть воспитано цивилизованным. Другого выхода нет. Замкнутый круг: неграмотный -> безработный -> бедный -> 10 детей, чтобы платили "детские" -> неграмотные дети -> .... и сначала. И этот круг где-то надо разорвать.

Вы так не считаете?

Просто так! 2013-08-24 / 10:06:31
Посмотрел http://zakarpattya.net.ua/Zmi/113692-Tysa-1.-Pro-holovne.-Romske-pytannia-VIDEO. Спасибо "Тиссе_1" за предоставленный диалог. Подняты актуальные вопросы. Ромам есть над чем думать, что решать. Если ромы хотят жить в цивилизации, то пусть и приобщаютя к законному существованию. Разве нет уголовной ответственности за самозахват земли, про что так скромно умалчивает юрист п.Горват? А что "дитячих" не хватает на изготовление всей документации по новостроям? А почему должны строиться вширь, а не вверх (трех-, пятиэтажные дома)? И что это за временные счетчики электричества, "узаконенные" Ужгородским МРЕМ? За какой мечтой ночью на повозке мчит вольный ром, а днем пьянствует в ганделыке? Ну и про крышивание милицией, ЭТО ПРОСТО МРАК! То есть, легализация преступности, за счет постоянного мздоимства. Постоянное подстрекательство на ненаказуемое правонарушение, с чего можно кормиться. Дал отступные - иди снова воруй.

Просто так! 2013-08-24 / 08:11:08
Для Просто так!: Я Вас правильно понял, что нужно принудительно забирать детей у цыган для их цивилизации в специнтернаты для обучения, воспитания и подготовки техспециальностям (так как ВАРВАРЫ могут только жебрачить, воровать, посещать мусорники)?
То есть удел этой национальной меньшины в Ужгороде плодиться, жить за счет ВАРВАРСТВА и на пособия для детей, не нести ни за что ответственности и постоянно жаловаться на свои права?
Мне кажется суть проблемы в том, что ею - ПРОБЛЕМОЮ - не достаточно занимались, имея слабое правовое поле к подобному отношению к детям (как средству заработка взрослого человека). Это эксплуатация детей. Без сомнения, насчет эксплуатации детей есть законодательство. Почему не все дети цыган ходят в детский сад (если в этом необходимость, про что свидетельствует указанный Вами прирост, то нужно строить цыганский детский сад, непосредственно перечисляя деньги на содержание ребенка в садике). Почему ромский ребенок обучается в школе только до 3-го класса? Значит нужно законно требовать перевод его в специнтернат. Для этой законности необходимо менять нормативно-правовую базу. Будут ли ромские лидеры, которые трубят про нарушение прав цыган, инициаторами этих процессов?

Для Просто так! 2013-08-24 / 02:18:37
Требовать от цыгана внести вклад в развитие города это требовать невозможное.

Давайте разберёмся в сути проблемы.

Цыгане строятся на дамбе или там, где посчитают нужным. Почему? Потому что где-то нужно жить и укрыть детей.

Знает ли цыган ограничения на дамбе? Нет, потому, что имеет 2 класса образования.

Может ли цыган найти себя в НАШЕМ цивилизованном обществе. НЕТ не может, т.к. он ВАРВАР (без образования, манер, культуры).

Может ли цыган найти работу, кроме мусорки? Нет, потому, что имеет 2 класса образования.

Может ли цыган получить достойную зарплату. Нет, т.к. нет работы из-за отсутвия образования.

Что делать цыгану для зарабатывания денег? Плодиться.

Куда спрятать детей - в дом, который сам же построит там, где будет свободное место или сдать в интернат (но тогда он не получит деньги на детей). Поэтому до 3 лет они их не сдают.

Что будет если цыгана с детьми выселить ВОН из того сборного сарая из фанеры? Он будет делать новый сарай, т.к. нужно куда-то поселить детей.

Как заставить цыгана прекратить паразитировать? Заставить приобрести рабочую профессиию и ЗАСТАВИТЬ работать?

Что делать с 10 детьми в бедной цыганской семье? Забрать в интернат для обучения техническим специальностям.

Что будет, если детей оставить в бедной цыганской семье? Они подрастут и будут создавать свои семьи, плодиться и получать социалку, как и их родители.

Что будет, если ситуацию не изменить? Население цыган с 5% в 2013 году за 40 лет (считаем 2 поколения, хотя цыганки начинаю рожать и в 15 лет) вырастет до 20-25%.

Просто так! 2013-08-23 / 19:58:42
Всё, заглохла нива жизни?

Просто так! 2013-08-23 / 08:49:12
Да не мне эта информация нужна, а ромскому лидеру, который так возмущается в социальных сетях. Какую громаду (часть общественности Ужгорода) он представляет. Вклад этой громады в общественную жизнь города? Это - преступно-болезненная группировка или полноценные граждане, объединенные общественно-полезными (но не паразитическими) целями и интересами, живущие по цивилизованным правилам? Каков вклад (достижения) этой социальной группы среди национально-культурных сообществ других национальностей в развитие Ужгорода? Видит ли ромский лидер законность требований мера? Вопросов возникает очень много, после составления социально-демографического портрета "Радванки"! Больше чем ДЮДИ ТОРМОЗИТЕ, скажу. А почему только убрать социалку? Почему не возместить ромам потраченные на них деньги народа Украины (как в Беларуссии - за иждивение)? Там возмещают по принуждению. Это же не мальтузианство.

37865 2013-08-22 / 19:33:38
Для Просто так.

Ну есть у меня информация о сумме выплат по рождению и воспитанию среди получателей-ромов, ну и чем это поможеть Вам?

Нужно менять их культуру, с безобразно-нищенского образа жизни на цивилизованый, заставить убирать перед домами каждое утро (не убрал - дать пинка), заставить носить одежду, а не тряпки цветные (не хочешь - вон из города в село). Мужики, чтобы все в армии отслужили, и главное это выбить им из головы, что им кто-то (город, депутат, биров, Сорос, бюджет) что-то должен. И жители Украины им ничего не должны. Про социалку кто-то ниже писал. Сегодня по Корзо свадьба была цыганская - жених и невеста врядли на 18 выглядели. Это вообще запретить. Мы общество цивилизованных людей и если с нами цыгане хотят жить, так ОНИ принимают НАШИ правила, а не мы их.

Просто так! 2013-08-22 / 14:37:32
Нетолерантными в Ужгороде есть вопрос вероисповидании, языке и национальности.

Др. Мальтус 2013-08-22 / 13:53:32
Якісь дуже нетолерантні питання задає пан "Просто так!"
Та кого це має цікавити - скільки грошей отримують любі роми, і який в них склад родин? Всім же ж відомо - мало, мало в них грошей, тяжко живуть, і все через нас, невдячних. 500 років живемо разом з цими нещасними, тягнемо з них усі соки, не даємо можливості вчитись, працювати, бути громадянами.

Та нам всім треба каятись перед ромами!
В знак каяття кожна свідома родина має взяти собі в хату ромську родину, і годувати її і всіх нащадків, які в неї будуть, і дітям це заповісти, і онукам.

Просто так! 2013-08-22 / 11:45:53
Кто представляет ромскую громаду в Ужгороде? Если цыгане заявляют о своих правах как цивилизованное сообщество, то на уровне общественных организаций пусть их представитель ответит на ряд вопросов:
- сколько цыган проживает в Ужгороде (в том числе, в каких районах, сколько граждан Украины, зарегистрированных за местом проживания, по категориям: мужчин, женщин, детей);
- сколько многодетных семей ( в том числе, живущих в узаконенном браке и в гражданском браке, сколько одиноких матерей, сколько детей дошкольного возраста, школьного, и несовершеннолетних;
- сколько цыган получают заработную плату, пенсию, социальную помощь, пенсию по инвалидности (в том числе, выплату на детей), а также каков доход цыганской семьи в месяц ( можно, с трехуровневой градацией);
сколько семей имеет документацию на дома, квартиры, сколько семей и человек проживают в незаконных помещениях;
- сколько человек (семей) заключили договор на вывоз мусора;
- где план водоотвода и канализации;
- сколько детей ходит в детсад, школу и др. учебные заведения;
- сколько осужденных цыган в расчете на 1000 человек;
- сколько грамотных цыган, умеющих писать и читать;
- сколько зарегистрированных транспортных средств ( в том числе и гужевых повозок) у цыган, сколько неграмотных цыган сдало на водительские права в ГАИ;
- сколько коней в таборах, сколько обследовано ветеринарами, сколько платят хозяева коней за выпас животных и покос; каким образом утилизируются животные;
- какую программу имеют лидеры цыганской общины, где она представлена и кем утверждена;
- сколько человек цыганской национальности обеспечены работой (местом), какая сумма перечисляется в соцфонды; какова продолжительность жизни цыган (в том числе, детская смертность), сколько цыган стоит в центрах занятости;
- сколько предпринимателей среди цыган;
- сколько цыган находятся в местах отбывания наказания ( в том числе в СИЗО).

.Шкода,шо у Мукачеві нема свого Погорелова(((( 2013-08-21 / 22:29:38
Киби жив у Ужгороді,голосував би за Погорелова,

8768 2013-08-20 / 23:00:39
для Копчів син.
Сынуля - на горшок и спать.

Др. Мальтус 2013-08-20 / 21:28:29
"и вообще не много приносят пользы обществу (кроме улучшение демографических показателей)"
- а кому потрібні ці показники? Нас переконують, що ріст населення потрібний, аби було кому працювати, допомагати старим та платити зі своїх доходів пенсії старим. Що з цих пунктів в майбутньому робитимуть цигани? Працювати - де? Коли немає роботи працелюбним освіченим людям?
Допомагати старим? Ви уявляєте своїх батьків чи себе на утриманні циган? Ви вірите, що цигани платитимуть вам пенсію? Ви бачили відео, як вони окупували київський район Русанівка, серуть в чужі двори, грабують - нещасні пенсіонери з топорами сплять?

Справедливості ради скажу, що циган (частину з них) можна примусити працювати. В Угорщині намагаються навести лад, прив"язати соцвиплати до громадських робіт. Там завжди зустрінеш цигана на дамбі, біля дороги тощо - з лопатою, косою, тачкою. Працюють, як не дивно. Але то частина проблеми, а інша - що 90% зеків Угорщини - цигани, з яких тюрми роблять ще більш небезпечних злочинців. Це ж і нас чекає.

Копчів син. 2013-08-20 / 21:16:23
Люди тормозите. Ти придурок? Чи тобі циганка поробила? Чому ти себе вважаєш людиною? Тормозиш, то й тормози...

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 2
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 9
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 4
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини