Вічна вузькоколійка

В Україні, як і в усьому світі, є багато музеїв, де відвідувачі ознайомлюються із залізничною справою, розглядають нагороди та відзнаки працівників сталевих магістралей, а на фотознімках простежують еволюцію залізничного транспорту. Проте паровози, вагони і дрезини ви навряд чи побачите у такому музеї посеред дивовижної гірської природи. Та на Закарпатті все це є. Адже в селі Колочава відкрили справжню сталеву магістраль, де кожен має змогу поринути в минуле й побачити раритетну залізничну техніку на власні очі.

Вічна вузькоколійка

Знайдений скарб

Колочава — одне із найбільших сіл Закарпаття з населенням, що нараховує вісім тисяч жителів. Село розташоване неподалік від озера Синевир у мальовничій долині Міжгірського району на території природного заповідника. Є чимало легенд про походження назви села. Найпопулярніша з них розповідає про те, що береги річки, яка протікає через село, колись були дуже болотисті. Тож коли перші поселенці проходили ними, то вода набиралася у постоли (взуття) та видавала специфічні звуки: «чавк-чавк». Через це річку назвали Чавкою. І якщо перших жителів села запитували, де вони живуть, то чули у відповідь: «Коло Чавки». Отже з часом назва річки трансформувалася у Колочавку, а село, яке вона омивала, назвали Колочавою.

Ще років з п’ять-шість тому тут була справжня колиска природи — місце, ізольоване від світу гірськими гратами, водними кордонами й лісовими парканами. Щоб дістатися сюди, потрібно було мати багато витримки. Адже навесні під’їзди до села заливалися водами притоків річки Теребле, а взимку шлях загороджували п’ятиметрові снігові замети. Та й про село Колочаву нічого не було відомо за межами Закарпаття.

Нині ж село переживає ніби друге народження. На жаль, зникла та таємнича романтичність й неприступна чарівність, які так пасували Колочаві. Одначе на заміну їм у населеному пункті з кожним роком з’являється все більше туристів не лише з України, а й з країн Європи. Підприємці, охочі до отримання чималих прибутків, побудували гарну дорогу. Тож тепер вхід до Колочави відкрито. А подивитися тут, повірте, є на що. У Колочаві зосереджено більш ніж 20 пам’ятників. Одним з найцікавіших є пам’ятник заробітчанам. Окрім того, це єдине село в Україні, що має найбільшу кількість музеїв — цілих десять: у церкві Святого Духа (зведена в 1795 р.), музей Івана Ольбрахта (чеського письменника, котрий описав Колочаву в своїх романах), скансени «Старе село», «Радянська та чеська школи», «Бункер Штаєра» (ватажка повстанців), музей воїнів-інтернаціоналістів, Колочавський бокораш (музей лісорубної справи), «Лінія Арпада» (лінія бункерів часів Другої світової війни). Та в цій статті мова піде про один з найцікавіших музеїв села — Колочавську вузькоколійку.

Історичний поїзд

Музей «Старе село» — у самісінькому центрі села Колочава. До входу в нього веде невеличкий місток через притоку річки Теребле. Гостей музею зустрічає величезний памятник гуцулу — красеню з трембітою в руках. Саме на території цього музею й розташована славнозвісна Колочавська вузькоколійка.

Закладена наприкінці ХІХ ст., вузькоколійна залізниця на Закарпатті майже припинила своє існування, за винятком відрізка Іршава—Хмільник, де ще двічі на день їздить «Анця Кушницька» з двома пасажирськими і одним вантажним вагонами. На жаль, більшість вагонів закритих сталевих магістралей було порізано та здано на брухт. Тому Колочавська вузькоколійка стала єдиним на Закарпатті музеєм, де зберігаються історичні реліквії вузькоколійок Боржавської, Тересвянської, Тереблянської долин, вузькоколійок верхів’я Тиси, річок Латориці і Ріки.

Музей заснували у 2009 р. Він зовсім невеликий, але має неабияке значення й цінність для регіону, бо в ньому є раритетний паровоз та ешелон з десяти вагонів. Екскурсовод — літній чоловік з неповторною вимовою — розказував, що кожен вагон слугував колись як засіб транспорту за різної влади, яка панувала в цьому регіоні. Тож серед вагонів є три чеські пасажирські, радянський товарняк, угорський вагон для перевезення худоби та бочок для води, і звичайно ж, вагони для транспортування деревини – рубанців та бокорів. Найцікавіше те, що у туристів є змога проїхати у всіх цих вагонах — і порівняти культури подорожування різних народів.

Вже всередині одного з чеських вагонів екскурсовод Василь на геть не зрозумілій для нас мові: чи на угорській, чи на польській, чи на чеській, а можливо, й на всіх одразу (всі жителі села на ній розмовляють) намагався розповісти нам історію вузькоколійки. Але нам вдалося лиш утямити, що рейки та металеві конструкції вагонів збирали по віддалених куточках. Повінь 1998 р. зруйнувала стару вузькоколійку, і тільки високо в горах, у селі Лопухове Тячівського району, її рештки врятували від шукачів металу. Вагони пролежали у воді аж до 2008 р. І лише вмілими руками місцевих жителів, а потому й працівників музею поіржавлені та покривлені уламки були відреставровані й згодом перетворилися на Колочавську вузькоколійку. Музей пишається унікальним діючим паровозом. За словами Василя, він виготовлений у Німеччині в 1951 р.

Як розповіли нам під час екскурсії, незабаром, певне, вже наступного року, музей оновиться. Звідтоді туристи зможуть не тільки ознайомитись із залізничною справою, а й проїхати по вузькоколійці. Адже по вузьких коліях довжиною 800 м планують пустити вагончик, що належав колись лісорубу, Героєві Соціалістичної Праці Іванові Чусу.

Окрім раритетних експонатів, вагонів, незвичайного колориту місцевих жителів, у музеї є ще одна особливість. Це мальовнича природа Карпат. Музей, як на диво, розташований ніби в жерлі величезного вулкана, тож куди не глянь — усюди височіють оповиті зеленню гори. Вдалині синьою стрічкою в’ється річка, а на схилах майорять уквітчані сади біля хат — майже шевченківська ідилія.

Останнім часом село Колочава набуло неабиякої популярності. Тож із найближчих обласних центрів — Ужгорода та Львова — сюди ходять автобуси. Квиток до музею коштує 15 грн для дорослих та 5 грн для дітей.

Олена Плотнікова, "Магістраль"

23 червня 2013р.

Теги: вузькоколійка, залізниця

Коментарі

2012 2013-06-24 / 21:49:55
Річки ТереблЕ:)) Пані Плотнікова, річка ТереблЯ -річки ТереблІ.

Штрекарь 2013-06-24 / 17:58:56
"В Україні, як і в усьому світі, є багато музеїв, де відвідувачі ознайомлюються із залізничною справою ..." після цих сліхочеться плакати . Скоро головним експонатом буде "Борія-Хюндай"

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини