"Губернаторський" фальстарт?

Державне фінансування під масштабно піарений закарпатською владою проект спорудження обласного перинатального центру в Ужгороді наразі не передбачено. Тоді як під непідкріплені коштами обіцянки вже стартував процес ліквідації успішно діючого Ужгородського міського перинатального центру.

"Губернаторський" фальстарт?

Сьогодні, у вівторок, 28 травня, під час брифінгу в Закарпатській ОДА начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Степан Бордаш гучно презентував журналістам черговий соціальний прожект закарпатського "губернатора" – спорудження в Ужгороді європейського рівня обласного пологового центру. Власне, насправді йдеться не про спорудження, а всього лише про реконструкцію під нові потреби та реалії старої споруди колишнього ужгородського "роддому". Під яку, що суттєво, наразі не виділено жодної копійки державних грошей.

...Те, що до кінця 2013 року в Ужгороді має бути урочисто відкрито новий обласний перинатальний центр, голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида обіцяв ще минулого року. Тепер обіцяні строки завершення об'єкту вже подаються як лише початок робіт. Але суттєво не це, бо недотриманих "губернаторських" обіцянок Закарпаття вже звикло: так, нині провладні ЗМІ тихенько мовчать про невпинно піарене торік під вибори "солотвинське" містечко в Тереблі, на спорудженні якого наближені до влади фірми "розпиляли" понад 100 мільйонів гривень, і в яке, зі слів О.Ледиди, солотвинські солекопи мали вселитися ще в жовтні минулого року. І це вже після даної "губернатором" у 2011 році обіцянки про урочисте відкриття містечка ще навесні 2012 року. Значно важливішим є інше: схоже, "біло-блакитна" партійна команда, що нині опинилася біля руля влади на Закарпатті, допустила черговий фальстарт і грошей під масштабні обіцянки "губернатора" центральною владою наразі не виділено.

На нинішній прес-конференції С.Бордаш тихенько обійшов тему джерел фінансування проекту спорудження обласного перинатального центру, а присутні на брифінгу журналісти звично задовільнилися владною локшиною на вуха.

За інформацією Закарпаття онлайн, фінансування реконструкції мало здійснюватися по лінії Національного проекту «Нове життя» – нова якість охорони материнства та дитинства», що його реалізує Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України.

Тим часом учора, 27 травня 2013 року, прес-служба Держінвестицій прозвітувала про затвердження розпорядженням Кабінету Міністрів України плану заходів щодо реалізації у 2013 році Національного проекту «Нове життя» – нова якість охорони материнства та дитинства». Згідно з планом, до кінця 2013 року буде відкрито ще п’ять регіональних перинатальних центри: у Запоріжжі, Луганську, Тернополі, Чернівцях та Києві (другий заклад). З початку року новітні медичні заклади вже запрацювали у Рівному та Хмельницькому.

У Волинській, Львівській, Херсонській та Черкаській областях затверджено проведення ремонтних робіт та технічного переоснащення приміщень.

Як повідомляє Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України, підготовку до реалізації нацпроекту «Нове життя»  протягом цього року розпочнуть у Вінницькій, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Сумській та Севастопольській областях.

Як бачимо, Ужгорода в цьому переліку немає. Немає розрекламованого центру і в переліку об'єктів, на які планово під піар В.Януковича на 2013-й рік для Закарпаття виділили 30,8 мільйона гривень зі спеціально створеного Державного фонду регіонального розвитку.

Тобто, грошей немає взагалі. Принаймні, наразі немає. А отже, не відомо, чи будуть взагалі...

На чому ж грунтувалася впевненість О.Ледиди щодо можливості фінансування цього проету державним коштом?..

Схоже, виключно на словах самого В.Януковича та бажанні останнього підкоригувати до президентських виборів 2015-го року свій добряче пошарпаний імідж, які булитрансформовані в обіцянку під час зустрічі "губернатора" з президентом, що відбулася 17 квітня поточного року.

Саме під ці "рожеві мрії" В.Януковича "губернатор", який вийшов після тієї розмови з лицем в кольорах Партії регіонів (фото прес-служби президента України), і замовив обласним коштом розробку проекту реконструкції. Саме оперуючи цими "намітками" і "звітував" сьогодні перед журналістами виштовхнутий на публічну амбразуру С.Бордаш.

Ось як про це повідомляє прес-центр Закарпатської ОДА:

"Наразі тривають проектні роботи:

– Будівництво сподіваємось розпочати вже цього року. Завершиться реконструкція, за планом, наприкінці 2014 року. У вартість включено і затрати на обладнання. Наразі на погодженні у Міністерстві охорони здоров’я перебуває перелік обладнання. Якщо не буде зауважень до переліку, пройдемо експертну комісію. Наразі можна говорити, що технічне оснащення коштуватиме 25-30 мільйонів гривень. Можу з впевненістю сказати, що новий перинатальний буде медичним закладом європейського рівня, – зауважив Степан Бордаш".

Мрії та обіцянки. Саме під них на вже наступній сесії Ужгородської міськради, запланованій, паралельно з обласною, на 31 травня, передбачається запустити процес ліквідації успішно діючого Ужгородського міського перинатального центру з перетворенням його в міський пологовий будинок.

Що-що, а обіцяти і "оптимізовувати" збудоване попередниками ужгородські та закарпатські "регіонали" вміють непогано. В цьому плані зв'язка однопартійців В.Погорєлова та О.Ледиди працює бездоганно.

Хороші, європейського рівня медичні, освітні та інші заклади Закарпаттю потрібні. Навіть під безнадійний піар Януковича. Навіть ціною "відкатів" і "розпилів". Але робіть щось, нарешті, панове "регіонали".

Просто робіть...

28 травня 2013р.

Теги: перинатальний

Коментарі

Микола 2013-06-03 / 16:51:40
Не парьтеся хлопці. Дохторам по барабану статус закладу. Вони своє бабло не упустять. Причому , налом. І цей нал ви зі своїми жонами їм принесете. Ще й подякуєте що від вас взяли!!!

Корятович 2013-06-02 / 17:03:32
А може навпаки! :-)

Корятович 2013-06-02 / 16:48:08
Фото яка повязана з статтею сама по собі дуже інформативна. Янукович цілком відвернутий від свого 'приятеля' коли подає йому руку, і навіть Ледидові не дивиться в очей! Мабуть після зустрічу Янукович скоро пішов і помив своїх рук!!

:(( 2013-05-31 / 16:06:00
Хід сьогоднішньої сесії міськради підтвердив правильність інформації, викладеної в цій статті - міський перинатальний ліквідували і потім відновили, понизивши в статусі, що відіб'ється на його фінансуванні. А обласним ще й не пахне. Погорєлову до гузиці медицина, аби менше бюджетного бабла тратити, бо на дерибан не вистачає. Більшість депутатів корумповані. як і прокуратура. Не влада, а гніздо корупції.

Ужгородець 2013-05-30 / 23:40:50


Коментар видалено. Адмін


Адмін 2013-05-29 / 10:29:23
Отожбо.

Бо суть, насправді, проста, і вона висловлена в статті: піар є, а грошей нема. І ще невідом, чи будуть...
Дай Бог, щоб були, і щоб не розікрали...

Ужгородець 2013-05-29 / 10:10:51
Дивна дискусія тут точиться. Переливання з пустого в порожнє. По принципу "дурак - сам дурак".

Адмін 2013-05-28 / 23:35:00
Андрію, з нашими читачами ми розберемося самі. Як і з професійними, на зарплаті, захисниками цього режиму.

Якщо у вас є якісь "власні" цифри, потрачені на розробку проектно-кошторисної документації, наводьте. Бо в іншому випадку всі ваші "аргументи" - пустопорожнє бла-бла-бла...

До чого тут Балога? Ми ж розглядаємо конкретну ситуацію?

На чому грунтується ваше твердження, що лікарі міського перинатального без зарплат не залишатьтся? Ви Ледида? Чи Погорєлов? Ви знаєте їхні плани? Розберіться, для початку, що очікує колектив нинішнього УМПЦ у випадку пониження закладу в стаусі. І спробуйте просто зрозуміти, що буде з ним далі, коли поруч буде "конкуруючий" заклад вищого рівня, кращого забезпечення і фінансування.

Може ви нам дасте посилання на те, "як починалось в інших областях?" Щоби ми орієнтувалися на факти і документи, а не на ваше анонімне пустослів'я?

Ви може не помітили, але тут ніхто не сперечається про рівень можливого закладу. Йдеться всього лиш про фальстарт у владному піарі через проект, який ще навіть не отримав фінансування. І не факт, що отримає. Принаймні, цього року, коли, як йдеться у матеріалі, претенденти на фінансування вже визначені розпорядженням Кабміну. І названо ті об'єкти, які "проходять підготовку до реалізації нацпроекту «Нове життя» протягом цього року". Ви бачите серед них Ужгород? Якщо ні, то поясніть, яким коштом фінансуватиметься об'єкт? З партійної каси Партії регіонів? Чи з власної кишені господаря Межигір'я?

Другою половиною свого коментаря ви додатково підтвердили те, що намагалися заперечити напочатку - що у випадку запуску нового об'єкту нинішній, застарілий і недофінансований, втратить будь-яку переспективу.

Андрій 2013-05-28 / 22:38:04
Адмін! Ви явно неправі. Спочатку зясуйте що до чого, а на читачах з'їзжати невдячна справа. Читач правий у тому , що Ваша заангажованість заважає Вам тверезо аналізувати. Звідки така впевненість , що на "папіря" потрачено уже мільйон чи , як кажете, два? Невже усі проекти розроблені за часів одного та другого Балог знайшли своє відображення у подальшому фінансуванні? Можемо на цю тематику подискутувати. А щодо статусу міського перинатального, то нехвилюйтесь. Лікарі без зарплати незалишаться. Для порівняння поїдьте у Рівне і подивіться на рівень реконструйованого перинатального центру та огляньте наш міський. А вже тоді пишіть. Поцікавтесь як починалось в інших областях. Всі вони попередньо виготовили проектну документацію за місцевий кошт і лише після цього були включені до програми фінансування. Почитайте порядок фінансування і зрозумієте, що в програму фінансування включаються обєкти з наявною проектнокошторисною документацією та за умови співфінансування з місцевого бюджету. А дофінансування міського перинатального нічого недасть. Там недофінансовувати потрібно , а проводити реконструкцію. Ви чули про технологію "чисті приміщення"? Вам відомо що таке ламінарні потоки? Чим відрізняється сучасна система лікувальних газів від системи 15 річної давнини? Чи відомо Вам, що проводити реконструкцію паралельно експлуатуючи будівлю неможливо. Скільки у запорожець коштів невкладай він все одно мерседесом нестане. Так і міський перинатальний. Поки неприпинеш експлуатацію і непроведеш модернізацію, нічого путнього небуде. А жінкам тим часом в Угорщину чи сусідню область їхати? Правильно обласна влада робить. Краще хай критикують за роботу ніж за бездіяльність. Скільки людей , стільки різних точок зору на проблематику. І кожен вважає себе найрозумнішим.

Заккуренний Вовочка 2013-05-28 / 19:58:34
не кивайте мого фивника Сан Санича як без нього ун наш ОПО,ун Наше Сонце,ун наше Ригго аннальное ЧУДО Керманич,треба уже думати ге Мовзолей помалу ладити для нього на Золотуй Гори

Адмін 2013-05-28 / 17:12:47


Хто, взагалі, прораховував необхідність створення в Ужгороді ще одного перинатального центру? Нинішній, здається, нормально справлявся - породіллі в черзі на пологи не стояли? Чому не можна було перетворити нині існуючий УМПЦ у обласний, дофінансувати на мільйон (який зараз тупо вифукали лише на кошторисне папіря),або два, а решту витратити на справжні пріоритети? У нас в області вже всі медзаклади у нормальному стані?

Хтось прораховував, як виживе вже існуючий перинатальний центр в умовах пониження його статусу і фінансування, якщо поруч відкриється новий, "європейський"? Чи його завідомо прирекли на вмирання, щоби потім зробити там руїну на взіриць старого "роддому", аби потім "замутити" там чергове "відмивання" і "розпилювання" чергових бюджетних сотень мільйонів?

Де підрахунки, прорахунки і обгрунтування? Хто їх бачив?


Адмін 2013-05-28 / 17:04:34
Від зміни таблички може змінитися рівень фінансування. Це по-перше. По-друге, що це за підхід - "стільці зранку. а гроші - ввечері"? Державного фінансування нема, то чого виділяти гроші на співфінансування? А якщо державного фінансування не буде, то що - мільйон витрачено на вітер?

Включайте мізки і совість. Бо поки що ви лише відстоюєте честь чиновницького мундиру. Мундир є, але честі нема. Теребля - тому приклад. "Розісрали", перебачте, мільйони невідомо під що. Тепер знайшли нову багатомільйонну тему для розкрадання? А за першу хто відповідати буде? І як?..

Читач 2013-05-28 / 16:53:01
Шановний Адмін! Я саме тому і обурився, що вмію не тільки читати але й розуміти написане. Від зміни таблички на будівлі якість надання медичних послуг незмінюється. І в цьому уже під назвою "пологовому" будинку жінки так само народжуватимуть. І від зміни назви нічого незміниться. А ті катакомби , які залишаються незмінними от уже більше десятка років, за державний кошт будуть реконструйовані , сподіваюсь, в сучасний перинатальний центр. Співфінансування на реконструкцію з обласного бюджету в обсязі одного мільйона гривень, гадаю, буде забезпечено уже 31 травня на сесії обласної ради. Пан Бордаш ,певно, дипломатично про це промовчав, оскільки рішення про виділення коштів для співфінансування реконструкції депутатським корпусом ще не підтримано. Дочекаймось пятниці і все стане зрозумілішим. Під лежачий камінь вода нетече! Хай працюють. А за результат роботи потім спитаємо! Для чого нагнітати істерику про ліквідацію. А що стосується переліку областей , які включено у цю програму на 2013 рік, слід зауважити , що для цього необхідно мати проектно-кошторисну документацію з відповідними погодженнями. Все це можна знайти на сайті Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України. Наскільки я зрозумів слова начальника управління, саме ці погодження наразі проходить проектна документація. А виділення коштів на реконструкцію з обласного бюджету дасть можливість розпочати роботи уже цього року. Все логічно! Що в цьому поганого?

Адмін 2013-05-28 / 14:42:56


Читачу, вчіться читати і розуміти прочитане. УМПЦ справді діє в іншій споруді. І на нинішню сесію винесене питання його ліквідації як структури і перетворення в міський пологовий будинок. Зайдіть за відповідним посиланням і прочитайте.


Читач 2013-05-28 / 14:38:48
Про який успішно діючий Ужгородський міський перинатальний центр шановний журналіст пише? Не плутайте праведне із грішним! Не вводьте читачів в оману! Ви особисто бачили ту будівлю в якій планується реконструкція?! Якщо ні то сходіть і подивіться! Я там був. Катакомби!!! Це не та будівля про яку ви пишете!

крик душі 2013-05-28 / 14:24:30
ЗРОБІТЬ ДОРОГИ, а не обіцяйте!!! ДОБУДУЙТЕ майже збудований при Балозі ХІРУРГІЧНИЙ КОРПУС, а не обіцяйте!!!
Обіцяльщики х**ві

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 7
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини