І знову про маршрутні пасажирські перевезення на Закарпатті

Будні більшості громадян, особливо у великих містах, зазвичай розпочинаються і завершуються громадським транспортом. Та мало хто з нас замислювався над тим, що водієві “маршрутки” чи міського автобуса ми щодня довіряємо своє здоров’я і життя. Він відповідає за нашу безпеку.

І знову про маршрутні пасажирські перевезення на Закарпатті Звісно, праця водія – нелегка і далеко не високооплачувана. Тому прагнучи, як то кажуть, бути лояльними, ми нерідко просто закриваємо очі на певні «невинні» правопорушення з їхнього боку: вмонтовані додаткові місця у маршрутних таксі, перевищення встановленої кількості пасажирів в автобусах і навіть те, що шофер перед рейсом «освіжився» пляшечкою пива.

А про «ввічливі компліменти», якими “маршрутники” обмінюються, не поділивши пасажирів чи з інших причин, взагалі говорити не хочеться… Щоправда, це стосується не всіх водіїв. Зі свого щоденного пасажирського досвіду знаю багатьох, які «не вписуються» в описані стереотипи – і з пасажирами чемні, і для пенсіонерів у них завжди місце знайдеться, і матерям з маленькими діточками візочок допоможуть прилаштувати. Та про них поговоримо іншим разом.

Проблема пасажирських перевезень була актуальна і в минулі часи. Не менш гостра вона й сьогодні. Чимало зусиль задля її вирішення постійно докладають співробітники ДАІ, проводячи відповідні операції та профілактичні заходи. Аби громадяни безпечно подорожували пасажирським транспортом, МВС спільно з Міністерством транспорту та зв’язку України було підписано наказ «Про основні вимоги щодо забезпечення безпеки перевезень при здійсненні нерегулярних пасажирських перевезень та порядок узгодження їх виконання».

Ним, зокрема, визначено єдині вимоги до автомобільних перевізників, автобусів, водіїв та організації перевезень. Насамперед, варто знати, що до пасажирських перевезень допускаються автомобільні перевізники, діяльність яких здійснюється згідно з конкретними статтями Закону України «Про автомобільний транспорт» та відповідними Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з надання послуг перевезення пасажирів.

Перш ніж розпочати свою діяльність, перевізник зобов’язаний укласти з юридичною або фізичною особою письмовий договір; забезпечити щоденний передрейсовий (післярейсовий) медогляд водія автобуса; передрейсовий контроль технічного та санітарного стану транспортного засобу, яким здійснюються пасажирські перевезення; проведення цільового інструктажу з безпеки дорожнього руху; забезпечити водія необхідною документацією. Якщо маршрут руху перевищує 500 км або водій буде задіяний понад 10 годин, то автомобільний перевізник повинен відправити у рейс двох водіїв.

Щодо транспортування дітей під час різних заходів. Нерегулярні пасажирські перевезення дітей можна здійснювати тільки за умови узгодження маршруту та розкладу руху із замовником (закладом освіти), призначення замовником послуг керівника, відповідального за супровід дітей під час поїздки, а на групу з 30 і більше дітей – і медичного працівника. Гадаємо, ця інформація буде цікавою та корисною батькам, чиї чада саме зібралися у подорож з вчителем чи вихователем.

Які ж вимоги пред’являються до водіїв пасажирського транспорту? Шофер повинен, у першу чергу, відповідати кваліфікаційним та іншим вимогам, передбаченим Ліцензійними умовами, і мати стаж керування автобусами не менше 5 років. Автобуси, які використовуються з цією метою, повинні бути зареєстровані в установленому законодавством порядку, а їхній технічний стан – відповідати Ліцензійним умовам. Окрім того, максимальна кількість пасажирів не має перевищувати кількості місць для сидіння, передбаченої технічною характеристикою автобуса та вказаної у реєстраційних документах.

За порушення законодавства про автомобільний транспорт перевізник та водій, які виконують нерегулярні пасажирські перевезення, несуть відповідальність, передбачену Кодексом України про адміністративні правопорушення та Законом України «Про автомобільний транспорт».

У згаданому наказі окремо йдеться й про інші пасажирські перевезення, зокрема, ритуальні, весільні та святкові, туристичні й екскурсійні. Усі вони повинні бути попередньо узгоджені з відповідними установами. Контроль за здійсненням таких перевезень, як, зрештою, й за іншими, покладено на підрозділи ДАІ.
Ольга СТЕФАНЕЦЬ, "Відомості міліції"
14 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 7
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини