Шлях до суду Лінча?

Підпали автомобілів невпинно перетворюються на найпоширеніший спосіб неформального з'ясування стосунків на Закарпатті. Очевидно, іншого — цивілізованого — методу вирішення конфліктів тут просто не бачать. Абсолютно безкарно палять машини підприємцям, чиновникам, журналістам і навіть правоохоронцям, причому з найвищої керівної ланки. І ніхто не може цьому зарадити.

Шлях до суду Лінча?

Ось лише деякі резонансні підпали, які пережило Закарпаття за останні два роки.

18 травня 2011 р. після 2-ї години ночі в м. Виноградові у дворі приватного будинку невідомі облили бензином і підпалили ВАЗ-21093 головного редактора незалежної районної газети "Чорна гора" Володимира Мочарника. Викликані пожежники не дали вогню поширитися на будинок (автомобіль стояв під дерев'яним навісом усього за півтора метра від хати), інакше наслідки були б набагато гіршими. 

"Чорна гора", яка видається вже 14-й рік, — чи не єдина районка області, що дозволяє собі публікувати гострі опозиційні матеріали, а її редактор має репутацію принципового й безкомпромісного журналіста. Підпал машини — не перший інцидент у його професійній кар'єрі. 2003 р. в будинок В.Мочарника через вікно кинули банку з пальним і бікфордовим шнуром. На щастя, шнур після падіння потух, і пожежі не виникло. Тоді правоохоронці під тиском міжнародної організації "Репортери без кордонів" порушили кримінальну справу, однак злочинців так і не знайшли. Що ж до підпалу автівки, то міліція довго відмовлялася пов'язувати злочин із журналістською діяльністю, мотивуючи це тим, що головний редактор… не має журналістського диплома (свого часу він закінчив філологічний факультет УжДУ). Незважаючи на резонансність справи, звернення народних депутатів із вимогою не спустити розслідування на гальмах, паліїв не знайшли. Сам В.Мочарник вважає, що міліція, яка є об'єктом регулярної критики його газети, м'яко кажучи, не дуже й старається розкрити злочин.

Через півтора місяця, в ніч на 9 липня, в тому ж таки Виноградові на приватному подвір'ї підпалили 2-річний "Мерседес" прокурора Хустського району Івана Кайла. Паліїв по сьогодні не знайшли.

16 жовтня 2011 р. в Ужгороді запалав Volkswagen-Touran екс-замначальника обласного УМВС Володимира Петрицюка (незадовго до цього він вийшов у відставку). Висновок експертів — умисний підпал. Замовників і виконавців злочину не знайдено.

23 лютого 2012 р. серед білого дня поряд із приміщенням Адміністративного суду Закарпатської області підпалили ВАЗ-2109 працівника відділу по боротьбі з торгівлею людьми та кіберзлочинністю обласного УМВС Михайла Данила (DT.UA докладно розповідало про конфлікт цього міліціонера з керівництвом у матеріалі "Міліцейські війни" в номері за 16.12.2011 р.). Опергрупа, що прибула на місце, виявила поруч з автомобілем покинуті відра із залишками пального, а також шкіряний чохол із ключами та… міліцейський жетон із печаткою для закриття сейфів. Сам М.Данило розцінив підпал автівки як помсту і спробу залякування з боку відділу внутрішньої безпеки, з яким у нього тривалий конфлікт. Злочин так і не розкрито.

В ніч на 10 червня 2012 р. в Ужгороді у дворі приватного будинку спалили джип Toyota-Highlander Маргарити Мощак — голови правління регіональної Спілки промисловців та підприємців, члена виконкому Ужгородської міськради. У М.Мощак — ціла історія з підпалами, яких протягом трьох місяців було шість (у тому числі двох ресторанів і двох автомобілів). Жінка повідомила слідчим, що підозрює в організації злочинів одного з колишніх високопосадовців мерії. До речі, камера відеоспостереження зафіксувала двох чоловіків, які підпалюють Toyota-Highlander: на запису видно не лише силуети, а й їхні обличчя. Незважаючи на це, жодного зі злочинів так і не розкрили.

Через 9 днів, у ніч на 19 червня, у дворі приватного будинку в Ужгороді облили бензином і спалили Toyota-Avensis начальника ДАІ м. Ужгорода Олексія Співака. Головний даїшник міста пов'язав злочин зі своєю професійною діяльністю і пообіцяв 10 тис. грн. винагороди за інформацію про його замовників і виконавців. Підпалу не розкрито.

1 грудня о 3-й годині ночі в Мукачевому у дворі приватного будинку, де мешкає прокурор міста Руслан Біловар (у минулому — 1-й заступник прокурора області), невідомі облили пальним і спалили позашляховик Mersedes Benz ML-350. Розкішний автомобіль 2012 р. випуску зареєстровано на матір прокурора, колишню працівницю прокуратури, нині пенсіонерку. Сам підпал було здійснено якраз у День працівників прокуратури, який відзначається в Україні 1 грудня. На місце негайно виїхали прокурор області, начальник УВС та слідчо-оперативна група. Розслідування злочину взяв під особистий контроль обласний прокурор, але паліїв так і не знайшли.

Через три тижні, в ніч на 22 грудня минулого року, в Ужгороді спалили кросовер Hyundai Santa Fe заступника мера Ужгорода Юрія Белякова. Автомобіль стояв на проспекті під вікнами будинку, де мешкає Ю.Беляков. Злочинців не знайдено…

Спроби автора матеріалу дізнатися щось конкретне про розслідування вказаних та інших аналогічних злочинів в управлінні карного розшуку обласного УМВС виявилися безрезультатними. Небажання оперативників спілкуватися з пресою зрозуміле — їм нема чого сказати, оскільки жодного з підпалів автомобілів не розкрито. Однак DT.UA вдалося отримати статистику підпалів за останні три роки з іншого джерела. Цифри надані обласним управлінням МНС станом на листопад минулого року. Так, якщо в 2010 р. на Закарпатті спалили всього 6 машин, то в 2011-му — 12, а до листопада 2012-го — 15. Після цього було ще як мінімум три умисні підпали (про них повідомляли ЗМІ), а отже, до кінця минулого року в області спалено близько 20 автомобілів. Більшість із них — в Ужгороді й Мукачевому. Однак крім машин палять іще й офіси, ресторани, житлові приміщення, а також нападають на чиновників, суддів, адвокатів. Ось лише один промовистий приклад — із начальником ключового для Закарпаття Управління лісового господарства Ігорем Фізиком. 4 жовтня увечері двоє чоловіків у масках напали на головного лісівника області біля його будинку й побили бейсбольними бітами. А через тиждень, у ніч на 12 жовтня, ручною гранатою підірвали двері його квартири. Вибухом повибивало вікна на сходових майданчиках кількох поверхів, на щастя, ніхто не постраждав. І.Фізик обидва інциденти пов'язав зі своєю професійною діяльністю, злочинців досі не знайдено. Подібні зухвалі напади на високопоставлених чиновників криміналітет не дозволяв собі на Закарпатті навіть у бурхливі 90-ті. 

Очевидно, нахабність і масовість злочинів проти представників влади та правоохоронної системи добряче дістала цю саму правоохоронну систему. Наприкінці січня прокурор Закарпатської області Анатолій Петруня заявив на координаційній нараді: "Підпали автомобілів правоохоронців, побиття суддів, адвокатів, напади на депутатів — це виклик усій правоохоронній системі краю. І ми дамо гідну відповідь цьому". Таку заяву варто б трохи підправити — якщо злочинці безкарно палять машини прокурорам і міліцейському начальству, підривають майно чиновників, то це не виклик, а знущання з правоохоронної системи краю. І гідної відповіді цьому немає вже кілька останніх років.

А взагалі, з усього цього напрошуються три невтішні висновки.

Перший. Правоохоронці стали жертвами власного непрофесіоналізму й корупції. Досвідчені оперативники кажуть — у більшості випадків потерпілі в погонах здогадуються про замовників злочину, однак не афішують цього, щоб уникнути "незручних" пояснень. А дехто засмучений не так фактом підпалу своєї застрахованої за повним КАСКО машини, як увагою до власної персони й запитаннями на кшталт: "А звідки грошенята?". Гірше те, що не розкриваються навіть злочини, де відоме коло підозрюваних або є "залізобетонні" докази на кшталт відеозапису із зафіксованими обличчями. Якщо припустити, що у випадку з опозиційним журналістом чи підприємцем міліція працює абияк, бо їй байдуже, то в ситуації, коли "терпилами" стає міліцейське й прокурорське начальство, докладається максимум зусиль. А результат усе одно нульовий. Непрофесіонали…

Другий. У випадку виникнення, так би мовити, "нестандартних ситуацій у суспільстві" (а протестні настрої постійно зростають) правоохоронці нічого вдіяти (як і захистити владу) не зможуть. Вони не спроможні захистити навіть самих себе.

І третій, головний. У цивілізованому правовому суспільстві людина в разі потреби вирішити конфлікт чи захистити себе звертається до правоохоронних органів та суду, а якщо вважає, що її скривдила влада, — до опозиції. В Україні ці інститути не діють, точніше, діють тільки у власних інтересах, тому люди (хороші й погані) беруться вирішувати конфліктні ситуації самотужки й у доступний їм спосіб — у кого на що стає сміливості. Хтось, спаливши опонентові машину, встановлює таким чином справедливість, якої не знайшов у державних органах. А хтось просто мститься за невиконані домовленості, різку критику чи уражене самолюбство. І найгірше, що цей процес може стати масовим.

У будь-якому разі кількість подібних злочинів тільки зростатиме. На це вказує не тільки порівняльна статистика. Головне, що немає жодної надії на встановлення інституту справедливості, який гарантується державою. Підпали, напади, побиття, закладення вибухівки тощо — це фактично шлях до суду Лінча…

Володимир Мартин, Дзеркало тижня

02 лютого 2013р.

Теги: підпал, корупція, правоохоронний, прокуратура

Коментарі

історик 2013-02-04 / 19:34:22


Флуд. Коментар видалено. Адмін


Наталія Володимирівна 2013-02-04 / 13:47:52
Дайте краще гідну відсіч тій корупції, що завелася у вас прокуратурі. Але тоді ж на чому понти відкидувати будете- на Тавріях? Навряд чи проста людина буде вам палити машини, палять ті з ким ви щось не поділили.

ужгородцю 2013-02-04 / 08:01:57
"Бред сивой кобылы" це те, що Петруня і вся прокурорська шобла перестануть брати хабарі і доїти злочинний світ. Тому і палатимуть їх авто.

ТОТИ 2013-02-03 / 22:53:37


ПЕТРУНИВ РУСИНИВ БИЛОВАРИВ А ЯК ИХ ЩЕ НАКАЗУВАТИ ВОНИ ВЖЕ ТАК ЗА***ЛИ ЧЕСНИЙ ЛЮД.


ужжгородец 2013-02-03 / 19:30:59
Ахринеть, разводилы воюют с кидалами, а вы господа обсуждаете высокие материи - суд Линча.
У контрабандюка забрали сигареты беспридельщики, а он поджег им машину, а мы - суд Линча.
Типичные бандюковские разборки, а мы - политика, риба гние з головы. Это все, не что иное, как бред сивой кобылы.

Робін Гуд 2013-02-03 / 17:02:04
Риба гниє з голови. Привіт Ледиді, який через кадри Партії регіонів відновлює в області той олігархічно-кримінальний режим, який був у нас до 2004-го. Помаранчева революція трохи посадила всю безкарність на гузиці, але тепер вони знову розперезалися і душать народ. От люди і огризаються, як можуть.

ужгородка 2013-02-03 / 14:58:23
Правохоронцям залишається лише імітувати боротьбу, бо починати потрібно з себе. Що буде робити Петруня, якщо він сам вчинив вбивство і не поніс кари? Покриватиме злочини правоохоронців (зузаків, кайлів, мухіних) і мовчатиме, коли бандюки палитимуть машини ментів та прокурорів. Бо як почне щось розкривати, то одразу з*являться свідки та диктофонні записи деяких його перемов. Так недовго і самому за гратими опинитись.

Не будуть розкриватись злочини, поки злочинці правцюватимуть в правоохоронних органах. Рубатимуть голови судям, палитимуть машини прокурорам та ментам, поки корупціонери і крімінальні особи працюватимуть в правохоронних органах та у владних кабінетах.

Хустяк Пишта 2013-02-03 / 13:53:22
Статья очень своевременная . Только поджогов маловато указано. У Хусткого прокурора подожгли МЕРСА И НИ ПАРЫ ИЗ УСТ. Зачем будоражить общественость: а вдруг поймают и начнут разбиратся об истиных причинах подпала.... А ТАК И ПОД КРИМИНАЛ ПРОКУРОРУ ПОПАСТЬ СКОРО... сИГАРЕТЫ ... пЕТРУНЯ ПОКОВЫРЯЙ Хустского прокурора Кайлу Ивана Юрьвича,правда если ВЫ сами не замешаны в КРЫШЕВЕНИИ сигаретного бизнеса...кОроче Кайло уже с новой машиной... Вот и вся борьба

ПовБиВаВби 2013-02-03 / 13:08:51
Думаю це тільки початок Кінця правління банди Овоща,адо підпалів явно причетні самі Перевертні в погонах алесилові структури повністю отрофіровані там зараз працюють діти Бариг і Торгашів і все і звання і посади роздаються за Бабло вони звичайно шукати нікого не будуть і авторитета у них менше аніж у цигана з Радванки!!По статистиці від 65 до 70 процентів народу Украіни невірять і ненавидять правоохоронні органи !!Так що в переді. Втор статті правий Занародом залишається СУД Лінча І дуже Скоро думаю

громадянин 2013-02-03 / 10:20:54
Цікаві ви люди. По вашому вся біда від суду, міліції, СБУ, прокуратури.
А хто ви ? Ті хто розікрав землі та підприємства. Ті хто безбожно вирубує ліси та викачує мінеральну воду, ухиляючись від сплати податків. Ті хто видає зарплату у конвертах, перевозить сигарети та чорних за кордон.
Або ті, які не підійдуть до хворого, якщо не будуть заплачені гроші, або ті, які в школі нормально не навчають, а ось репетиторство - це їх головне заняття.
Нехай кожен підійде до зеркала, та загляне в нього, і все стане зрозуміло, а то бачимо у чужому оці пилинку, а ціле поліно в своєму ні.

вивчаючи призначення 3 1991 2013-02-03 / 01:52:42
влада має звернути увагу на проблеми простих громадян України. не на місцевому рівні а з столиці і не футболи-ти розгляд скарг на те місце на кого ти скарджешся. оскільки там один одного покривають кругова порука МВС СБУ Упр Юстиції СУДИ ПРОКУРАТУРА на мою думку одна упряжка.
у органів які ведуть нагляд за всім існує прайс в якому зазначені тарифи за ті чи інші зловживання...................
рано пізнно і тіх хто крешує побриють.
Український народ не спить і все фіксує.
мадярський паспорт не спасе запроданців прокурорів та суддів. там іх також знайдуть колись і депортують в Україну, щоб відповісти перед законом.
може це не до статті але вона на титулці і її прочитають кому вона адресована.

Нік 2013-02-03 / 01:17:30
Стають заручниками системи, яку самі вони і зробили.

студент 2013-02-02 / 21:32:02
Цікаво,а як зараз міліція,прокуратура і суд будуть захищати директора Мукачівського аграрного коледжу- Балаж, яка стала кандидатом економічних наук маючи фальшивий диплом економічного факультета Львівського університета ім.Франка. Стало відомо, що слідство вже має беззаперечні докази у цій кримінальній справі.Невже і на цей раз, панове правоохоронці, черговий раз продастеся цій аферистці.

не байдужий 2013-02-02 / 19:17:33
Стаття вражаэ. Але люди кажуть, що пора відловлювати суддів, прокурорів і інших силовиків, чкі не виконують свої обов"язки відповідно до присяги даної народу України, бо через їхню "діяльність" скоро зникне Держава - Україна.
Або для цієї категорії державних службовців треба зробити спеціальні конц.табори, бо серед нормальних громадян їм не місто жити.

Леха 2013-02-02 / 18:06:05
В 38 году сантехника посадили на 25 лет за фразу.... & систему менять надо &.Прошло 75 лет, а систему так и не поменяли... Страшно то, что эта система может любого из нас перемолоть. И если не будет у тебя денег или друзей с деньгами, то посадят. А сколько невиновных сидит? Зло порождает зло!

Михайлюк 2013-02-02 / 17:39:57
Автор статті звертався в СБУ, з якою у нього, судячи з попередніх публікацій, хороші стосунки?

Лео. 2013-02-02 / 17:24:15
Пане Петруньо, спершу бій треба дати собі та собі подібним, бо ваша ситема вже прогнила від корупції. а потім вже давайте бій другим.Риба гниє з голови.

файна стаття 2013-02-02 / 14:34:09
щось нагадуе колективізацію,коли у людини все забирали у колгосп, і нічого не залишалося як спалити колгосп,даже через 20 років ті що вернулися із Сибіру, все одно палили,так що ментам,і панам треба задуматися, зло люди памятають вічно, і дітям розкажуть,а добро забудуть

НОВИНИ: Кримінал

14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
» Всі новини