В Ужгороді триває виставка художника Михайла Заяця (ФОТО)

«Довга дорога додому» – під такою назвою у Закарпатському художньому музеї імені Йосипа Бокшая відкрилася виставка художника Михайла Заяця, приурочена до його 85-річчя. Символічно, що саме у музеї, що носить ім’я його вчителя, живописець вирішив виставити свої картини, віддаючи тим самим шану своєму наставнику.

В Ужгороді триває  виставка художника Михайла Заяця (ФОТО)

Член Спілки кінематографістів України та почесний член Спілки художників України  народився на Перечинщині  в селі Раково, але більшу частину свого життя прожив на Одещині, де після закінчення у 1957 р. Всесоюзного державного інституту кінематографії в Москві, працював в Одеської студії художніх фільмів. У доробку  художника-постановника 15 художніх фільмів та співпраця з відомими радянськими режисерами та акторами. Та покликанням його життя був живопис, якому навчався в художньому  училищі прикладного мистецтва в Ужгороді.

Вчителями по фаху у Заяця  були А.Ерделі і Й.Бокшай, а сокурсниками – майбутні академік Академії мистецтв України Володимир Микита та відомий монументаліст і живописець Володимир Кокоячук. Після закінчення училища Михайло Степанович ненадовго став колегою закарпатських корифеїв, викладав живопис. Після роботи в кінематографії поселився в мальовничому селі Санжійка на березі Чорного моря і знову повернувся до пензля і фарб, є автором  більше 300 живописних робіт. Через велику скромність живописця його перша велика персональна виставка відбулася тільки в 73 роки.

В одному з інтерв’ю пан Михайло зізнався: «Я малюю експромтом, на одному диханні. І тому мої роботи такі свіжі. Я художник першого погляду, перших вражень, емоцій. Люблю і пейзаж, і портрет, і натюрморт. Я ніколи не орієнтувався на продаж чи на споживача. Завжди малював для себе, в своє задоволення».  У цьому можна переконатися, відвідавши виставку в  Ужгороді.

В експозиції представлено 50 полотен художника,  які  він відібрав саме для показу на Закарпатті і частина з яких тут так і залишаться. Картини представляють різні етапи творчості митця – від ескізів в ранній період його становлення, дипломної роботи і до останніх  робіт, виконаних в 2004 р. Через хворобу не всі творчі плани вдалося художнику реалізувати.  Не зміг він і особисто бути присутнім на відкритті такої бажаної для нього  виставки на батьківщині. Закарпатці  знайомилися з невідомим земляком по розповідях його друзів, колег та знайомих. Так, цікаві факти з біографії ювіляра розповів його сокурсник по художньому  училищу Володимир Микита. Виявляється,  пан Михайло добре грав на мандоліні  і вони  разом виступали зі студентським оркестром. Вдалося В.Микиті й  намалювати Михайла Заяця за роботою. Це полотно, датоване 1964 роком, також представлено на виставці.

Про  життя художника в Санжійці, пейзажі якої неодноразово увіковічені в полотнах живописця, розповіли молода художниця з Одещини та ужгородське подружжя мистецтвознавця Оксани та письменника Олександра Гаврошів, які влітку гостювали в пана Михайла і стали організаторами виставки.

01 грудня 2012р.

Теги: Заяць, художник

Коментарі

555 2012-12-02 / 11:41:18
Луже приємно,що О.Гаврош відкрив і нагадав про ще одного талановитого закарпаття, а ще більше жаль,що він не повернувся на Закарпаття.Чому?

НОВИНИ: Культура

06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
» Всі новини