Фонтан для Крупки

Площу Народну в Ужгороді обласна влада вирішила зробити «доступною для громадян». І для цього, на думку можновладців, конче необхідно звести на площі фонтани, розграфити зелений прямокутник-газон мощеними доріжками і засадити деревами.

Фонтан для Крупки

У час, коли історична частина міста над Ужем потерпає від засилля реклами і недоладних яскравих вивісок, фасади будинків рясніють «рожевістю» й «блакиттю» і перетворюються на символи кітчу та несмаку, пам’ятки архітектури продаються за безцінь, а більшістю доріг ужгородці вимушені ходити і їздити обережно, аби не потрапити в пастки ям відкритих люків, обласна влада вирішила, що питання благоустрою площі Народної – саме те питання, яке вимагає термінового і позитивного вирішення. Відтак, доручила відповідальне завдання розробки проекту з реконструкції площі (чи то пак благоустрою, як це називають в ОДА) архітектору Володимиру Павлею, за задумом якого і з погодження влади на адміністративній площі мають з’явитись як мінімум мощені доріжки, фонтан і кулясті туї.

Проект, за яким площа Народна має перетворитись на «місце відпочинку городян», двічі відхилявся обласною науково-художньою містобудівельною радою. Щоправда, якщо вперше проект забракували, то на другий раз його доручили проектанту допрацювати і внести відповідні корективи згідно з озвученими зауваженнями. «Наскільки мені відомо, основні зауваження стосувались зменшення площі мощення для збереження зелених зон. Також були зауваження щодо коригування висадки зелених насаджень – йдеться про висадку кулеподібних туй, які були присутні на площі ще 20-30 років тому», – розповів головний архітектор Ужгорода Олександр Шеба.

Нині розробник проекту, архітектор Володимир Павлей вже вийшов «на фінішну пряму»: наразі, за його словами, «триває доробка кінцевого варіанту проекту, генеральний план вже погоджений і завізований, лишилось тільки доробити візуалізацію презентації». Тим дивнішими виглядають пояснення головного архітектора міста Олександра Шеби зприводу геодезичних робіт, що минулого тижня проводились на площі Народній. Так, за словами головного архітектора, «в ідеалі такі роботи мають проводитись щоразу перед початком розробки проекту, вони потрібні для точних розрахунків». Але ж, як переконує проектант, проект вже готовий, тож навіщо потрібна була топогеодезична зйомка в такому разі – ще питання…

На прохання надати проект для його оприлюднення і презентації, його розробник, Володимир Павлей зауважив: «Я попрошу Вас перенести це на тиждень, адже поки проект не має, так сказати, «товарного вигляду». І додав: «Мене просили передчасно нічого не засвідчувати, щоб спочатку все було дороблене і ніхто не завадив цьому процесу. Я не хотів би передчасно говорити про проект, оскільки є недоброзичливці, люди, які стоять на заваді цієї програми. Нам треба ще тиждень роботи, і тоді я вам зможу це все показати, мені дозволять це зробити. А зараз я не маю повноважень давати Вам якусь інформацію».

Отакої! Замовник просив «нічого не засвідчувати», щоб «ніхто не став на заваді» реконструкції площі? Виходячи з того, що замовником виступає обласна виконавча влада, можна зробити висновок, що прохання (чи, може, наказ?) виходить прямо з керівної її верхівки. Звідки ж таке зацікавлення і чітка спрямованість на таки втілення проекту з перекроєння площі, не зважаючи на «недоброзичливців», якими, до речі, виступають компетентні і знані фахівці? І в структурі науково-художньої містобудівельної ради також, адже саме радою проект спочатку був взагалі забракований, а потім – відправлений на доопрацювання.

«Не треба було взагалі приймати рішення про доопрацювання! Яке доопрацювання? Відхилити треба проект взагалі, заборонити! Не треба чіпати ту площу, в місті що, немає більше, чим займатись і що облагороджувати? Довкола повно занедбаних скверів, парків, а фонтан знадобився комусь саме на адміністративній довершеній площі. Та ставте фонтан на Театральній, у скверах, парках», – обурюється архітектор Ярослав Балог. Каже: питання це обговорюється вже не один місяць, «про це вже багато разів говорилось і писалось, що лізти туди не треба – ні зараз, ні потім, ніколи! Площа завершена, розглядати можна хіба питання догляду за газоном – буде травичка більш чи менш зелена… І естетичне бачення не залежить від освіти та компетенції, адекватна людина, навіть не будучи архітектором, завжди має відчуття міста, смак і здоровий глузд».

Радикально не згідний із владними намірами зміни площі Народної мистецтвознавець Михайло Сирохман, який одним із перших заговорив про неприпустимість і несвоєчасність так званого «благоустрою», себто втручання в композицію площі. Свого часу видатний чеський архітектор Крупка надав площі Народній завершеного вигляду, дотримавшись усіх пропорцій, які є притаманними конструктивізму. А відтак, площа в структурі всього чеського кварталу входить у перелік пам’яток архітектури місцевого значення. Прямокутний газон перед будівлею ОДА Михайло Сирохман називає «шедевром чеського конструктивізму», архітектурним витвором досконалих форм і ліній. «Реконструкція площі – абсолютно авантюрна і непотрібна річ. Будь-які її зміни – абсолютно згубна архітектурна політика, чи, радше, її відсутність. Чеський квартал – це цілісна забудова і просто гріх робити якісь там поправки… Зелений прямокутник адміністративної площі вже досконалий, він необхідно і вигідно підкреслює геометрію ліній, притаманних конструктивізму», – говорить Михайло Сирохман.

І Михайло Сирохман, і Ярослав Балог, і, вірогідно, чимало розсудливих ужгородців, здатних до логіки й аналізу, сходяться в думці: витрата зусиль і коштів на масштабне перепланування адміністративної площі, коли цілі жилі квартали і місця відпочинку не облаштовані належним чином – дурниця і демагогія. «Прикриватись тим, що площа робиться для людей, на благо громадян – «пустозвонство»: люди живуть на іншому березі Ужа. Чому б владі не приділити увагу вулицям Легоцького, Грушевського? Там є де займатись благоустроєм, та й не тільки там, на жаль», – говорить Михайло Сирохман.

… Як би там не було, відповідний проект можна буде побачити вже найближчим часом. В будь-якому разі, можливість ознайомитись із проектною розробкою пообіцяв її автор Володимир Павлей – залишилось тільки дочекатись наступного тижня. Головний архітектор Ужгорода Олександр Шеба, своєю чергою, розповів про процедуру, за якою має визначитись подальша доля проекту благоустрою. «Готовий проект обговорюватиметься на засіданні містобудівельної міської ради, затим – на науково-художній раді обласній. Потім, у разі позитивного рішення, повинен отримати погодження обласного відділу збереження культурної спадщини», – розповів Олександр Шеба. При цьому пообіцяв, що з проектом і громадськість ознайомлять, і на сайті Ужгородської міської ради його буде розміщено.

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

29 вересня 2012р.

Теги: площа Народна, Крупка, конструктивізм, благоустрій

Коментарі

Павлей - ужгородцям 2012-10-06 / 18:29:09
Шановні ужгородці, багато коментувати не зможу, бо відволікає від роботи.
Робота у архітекторів творча, складна, відповідальна, ітераційна.
Всі попередні матеріали, протоколи всіх рад є в головного архітектора області - кому цікаво - може вивчити кожне слово кожного опонента та сторонника проекту благоустрою.
Ніякої закритої роботи не ведеться - все робиться відкрито, згідно процедур, регламентованих законом.
По завершенню роботи проект буде ВІДКРИТО представлений громаді і ПРЕЗЕНТОВАНИЙ всіма засобами інформації.
Такий проект НЕ МОЖЕ робитись ІНАКШЕ.

Пропоную - якщо вже ТАКА ПІСНЯ ПІШЛА - поки доробляється цей відповідальний проект - переключитися на проекти - всіх ІНШИХ ВИДАТНИХ УЖГОРОДСЬКИХ АРХІТЕКТОРІВ.
Хай УСІ ВОНИ ПОДІЛЯТЬСЯ І ПРЕДСТАВЛЯТЬ НА ВСЕНАРОДНЕ ОБГОВОРЕННЯ ВСІ СВОЇ ПРОЕКТИ - чи там часом ЯКИЙСЬ З НИХ НЕ ЗІПСУЄ УЖГОРОДА.
Пропоную НАДАЛІ - тільки так і робити - ХАЙ ГРОМАДА - ВІДКРИТО - ВСЕ ОБГОВОРЮЄ, ВЧИТЬ АРХІТЕКТОРІВ, ЯК УСЕ ПОТРІБНО ЗРОБИТИ, щоб усі були задоволені.)

Я ГОТОВИЙ І НАДАЛІ ПРИЙМАТИ УЧАСТЬ У ВСІХ ВІДКРИТИХ КОНКУРСАХ, ЯКІ БУДУТЬ. Мені таланту ВИСТАЧИТЬ.

Ще я ВИМАГАЮ - НА КОЖНОМУ ОБ'ЄКТІ -ХАЙ ВИСИТЬ ПРИЗВІЩЕ АРХІТЕКТОРА - АВТОРА. Хай ужгородці знають ВСІХ ТИХ ХТО ПСУВАВ УЖГОРОД ПОІМЕННО.
Мені ганьбитись НІЧОГО. Я ЛЕГКО ЦЕ ЗРОБЛЮ. :)

Павлей - Андрію. 2012-10-06 / 17:58:02
Ваші висновки - як мінімум дивні. Думаю, що інші люди, котрі прочитають все написани зможуть порозуміти значно більше вас.
Ваші слова не відповідають дійсності : ми не ведемо ніякої діяльності "втихаря", ми приймали участь у відкритому конкурсі і всі матеріали є у вільному доступі - за вийнятком тих, що знаходяться ще в роботі.
Ваша заангажована думка мені вже не цікава.

Володимир Павлей 2012-10-06 / 17:56:04
Олегу Дибі.
На моїй іP-адресі є п'ять комп'ютерів.
Не виключаю, що я, чи хтось з моїх колег та помічників - міг відповісти на не зовсім толерантні випади в мою чи нашу адресу - не зовсім толерантно.
То ж, будьласка, блокуйте і опонентів - за нетолерантність.
Сподіваюсь на толерантне взаємопорозуміння та взаємоповагу у майбутньому спілкуванні по цій надзвичайно складній і важливій для громади темі.

Олег Диба 2012-10-06 / 17:40:19
2Володимир Павлей

Пане Володимире,підтверджую те, що сказав черговий Адмін – ніхто вас зумисне не блокував. Натомість, маю особисте прохання: оскільки з вашого комп'ютера дописують, часто, під різними ніками і не завжди толерантно по відношенню до опонентів, попрошу вас взяти цей процес під контроль, аби, в майбутньому, справді уникнути можливого блокування. Дякую.

Павлей - Адміну 2012-10-06 / 17:26:27
Сьогодні у мене з'явилася знову можливість коментувати. Сподіваюсь, що вона буде й надалі.
Підтверджую, що ця можливість пропадала.
Думаю, що і Ви, і громада повинні бути зацікавлені в аргументованому обміні думок. Бо інакша ситуація не на користь ні вашому сайту, ні нашій громаді, ні суспільству - в цілому.

Корінний ужгородець 2012-10-06 / 11:19:24

Панові Глаголі. Дуже однобока дискусія виходить. Останнім часом всі коментарі за реконструкцію площі просто відаляють, а Павлеїв, здається взагалі забанили. Отаке поняття у журналіста ґдиби про свободу слова


Не фантазуйте і, тим більше, не обманюйте свідомо. Ніякі коменти не видаляються і нікого не забанили. Невеличка частина коментарів могла пропасти у зв'язку з хакерською атакою на сайт. Адмін

Ярослав Глагола 2012-10-05 / 10:06:09
В любому випадку, незважаючи на різні точки зору, ця дискусія на сайті надзвичайно корисна та змістовна. Вона достатньо добре відображає настрої та смаки ужгородців, щодо реконструкції площі Народної. Гадаю, що як завжди, правда десь по середині.

Михайло Фединишинець 2012-10-03 / 17:51:12
Влучна, цікава й дотепна Цитата. Утім нічого дивного: часто амбівалентні, суперечливі твердження, а то й учинки властиві одній людині, а коли йдеться про автора проекту благоустрою площі Павлея й головного архітектора Ужгорода Шебу, то й поготів. Хоча це ніби зайвий мініатюрний приклад того, що ліва рука не знає, що робить права. До речі, повісти б ще дещо, але це не сприятиме діалогу. Зрештою, вкотре яло би почати з аб ово: королю Сан Саничу забаглося дивитися з вікон на оновлену, з фонтанами та іншими прибамбасами площу (офіційно це називається подарунком місту)- і вся чиновницька братія зашуршала. Отже, які можуть бути претензії до Павлея, котрий тут - лише одна з фігур на шахівниці?! Словом, і ранчівському коню ясно, що ледиді упадло витрачати гроші на впорядкування якогось пустиря в Ужгороді - резонанс і ефект були б слабенькими. Тому вже доводиться лише ждати результату: оновлена площа - це буде світлий слід чи кінський послід в архітектурній історії міста. Приміром, мені байдуже...

Андрій 2012-10-03 / 15:40:02
Виходить, що за "благоустрій" Народної площі виступають тільки фінансово зацікавлені особи - керівництво ОДА та сім'я архітекторів Павлеїв. Знаючи, про абсолютно критичні відгуки професійної архітектурної спільноти та громадськості, вони поспішають "втихаря" втілити свої задуми. Як сказав пан Володимир - "щоб ніхто не завадив цьому процесу".

Відповідаючи на мої питання нижче, пан Володимир ще раз довів свою повну некомпетентність в питаннях архітектури, містобудування та охорони культурної спадщини. На деякі незручні питання він взагалі вирішив не відповідати. Звісно, треба ж якось викручуватись, якшо людиною керують виключно меркантильні інтереси - яка тут може бути фаховість та бережливе ставлення до цінної забудови?

Цитата Головного архітектора Ужгорода 2012-10-03 / 14:59:02
"Більшість представлених проектів передбачали досить серйозне втручання в архітектуру цієї території, що на мій погляд недопустимо, хоча б тому, що площа є пам’яткою архітектури місцевого значення як забудова чеського періоду. Для Ужгорода вона, можливо, навіть цінніша, ніж більш центральна частина міста, тому що архітектуру як на Корятовича, Корзо має чимало міст, а власне шматочок чеського конструктивізму маємо лише в Ужгороді і тільки дуже дрібними, окремими фрагментами в інших містах краю. Досі вдавалося під час реконструкцій весь Галагов зберегти майже незмінним. 30-ті роки минулого століття – час розквіту чехословацької культури і архітектури зокрема. Наприклад, пражський кубізм – стиль, якому немає аналогів, а в забудові Ужгорода його елементи зустрічаються .

Нині Народна -- це строга адміністративна площа без можливостей відпочинку. А цей проект формує рекреаційну зону, відпочинкову. Тобто будуть ходити люди, відпочивати, отож з’явиться сміття, торгівля – і, не виключено, згодом якщо й не МАФи, то точно якісь палатки, столики під парасолями тощо. Хтось додумається приліпити якусь рекламу.

На мій погляд, нині треба тільки мінімально втручатися в площу – зробити озеленення, можливо підсвітку, але залишити її офіційною, без рекреаційних функцій, тобто не робити там прогулянково-відпочинкову зону. А фонтани, мощення – це вже надто значне втручання."

Архітектор 2012-10-03 / 13:26:18
Автор проекту не розуміє, якої непоправної шкоди завдає місту.

Михайло Фединишинець - Павлеям 2012-10-03 / 10:29:57
Давно не отримував такої насолоди від коментів. Ви, виявляється, порядні хлопи. Правда, теоретично нібито все в ажурі, лише закрадається сумнів, чи так само якісно й на практиці вдасться втілити задумане. Центр міста за останні 20 років так спаскуджений, що, чуючи або бачачи якийсь новий проект благоустрою, ціпенієш. До речі, я знову за старе: переконаний, що низькопробний пам"ятник Шевченку в тому архітектурному ансамблі - що приший-кобилі-хвіст. Якщо ви і сім архітекторів так вважають, то не бійтеся підняти питання про перенесення монумента. Глибоко усвідомлюю, що за цим стоїть, але якщо треба, то треба. Ще до болю свіже в пам"яти, як Кобзаря ставили не завдяки, а всупереч! Всупереч логіці і здоровому глузду. Тоді така хвиля, чи то пак торнадо національного піднесення котилося по Україні, що будь-яку альтернативну точку зору патріоти просто топтали. Е, хто старе згадає, тому око геть. А хто забуде, тому два? Це так, до слова. А інакше, як нині модньо казати, респект і уважуха!.. P.S.Хлопці, відповідати необов"язково - хіба що дяка є.

Андрій 2012-10-02 / 21:52:19
На жаль, не побачив відповіді на свої запитання, незважаючи на довжину тексту.

"...Благоустрій КРУПКИ був аскетичним та лаконічним ще й по причині МОЖЛИВОСТЕЙ тогочасного ФІНАНСУВАННЯ..."
Тобто, Ви стверджуєте, що чехи побудували цілі квартали в Ужгороді, а на благоустрій одного партера їм не вистачило грошей? Дуже дивна теорія.


"...Замовник має право визначати і реалізувати ВСЕ, ЩО ДОЗВОЛЕНО ЗАКОНОМ і не протирічить МІСТОБУДІВЕЛЬНИМ НОРМАМ, ПРАВИЛАМ та ОБМЕЖЕННЯМ..."
Тобто, якщо замовник захоче на місці партеру побудувати торговий центр зі скла та бетону - Ви з радістю виконаєте це замовлення, тому що воно дозволено законом? Рука не здригнеться?

Дивно, дуже дивно...

Горянська ротонда - покращення від Павлея 2012-10-02 / 21:51:12
http://i.piccy.info/i7/fc99ec40c0c5499518ddb80d56b6b970/4-44-1651/8987436/rotonda.jpg

Володимир 2012-10-02 / 20:53:12
Андрію. І Вам дякую - за інтерес до актуальної теми .
Якими би не були стилістичні відмінності між радянським та чеським конструктивізмом - це не має відношення до проблеми вирішення благоустрою партеру - СЬОГОДНІ. Це по-перше.
По-друге існує теорія, практика та світовий досвід вирішення подібних проблем. І ми в своїй роботі опираємось на цей досвід і практичний, і теоретичний.
Проблема нового та старого, та способів гармонійного поєднання - в архітектурі достатньо вивчена, проаналізована, опрацьована і втілена на практиці у всьому світі і цивілізованій Европі, де не менш прості і не більш складні ситуації, як наша.
Твердження про фрагментацію і насиченість деталями остаточного рішення є не відповідним дійсності.
На перших пропозиціях - їх можна вважати ескізними і не занадто добре проробленими - дійсно були елементи, які справляють таке враження.
Але завдяки СЛУШНИМ порадам фахівців та ПОДАЛЬШОМУ ДООПРАЦЮВАННЮ - усі ці проблеми на сьогодні усунуті.
І остаточний варіант буде чистим, стильним і монументальним - без будь-яких зайвих елементів і деталей. Тільки з тими елементами, які зазначені в ЗАВДАННІ НА ПРОЕКТУВАННЯ.
Що стосується обгрунтування проходу через площу і нової конфігурації мощення, то вона визначена завданням на проектування ЗАМОВНИКА і повязано це з бажанням надати нові ФУНКЦІЇ та СЦЕНАРІЇ ВИКОРИСТАННЯ.
Замовник має право визначати і реалізувати ВСЕ, ЩО ДОЗВОЛЕНО ЗАКОНОМ і не протирічить МІСТОБУДІВЕЛЬНИМ НОРМАМ, ПРАВИЛАМ та ОБМЕЖЕННЯМ.
Кінцеві рішення відповідають всім цим вимогам. Інакше і бути не може.
Стосовно вигляду та сценарію функціонального використання площі у Замовника є своє бачення і ВОНО ВІДПОВІДАЄ ВИМОГАМ ЧАСУ та ПОТРЕБАМ СОЦІУМУ.
Так само, як у свій час тогочасна влада періоду Першої Чеської Республіки ПРИЙНЯЛА РІШЕННЯ - знести САДИ і БУДІВЛІ і побудувати КВАРТАЛ ГАЛАГО.
В усіх містах процеси РЕКОНСТРУКЦІЇ та РЕНОВАЦІЇ ВІДБУВАЮТЬСЯ завжди БОЛІСНО й НАПРУЖЕНО.
Ці проблеми також достатньо вивчені і описані. Це повязано з психологією та боязню людей - ЯК БИ НЕ БУЛО ГІРШЕ.
Великі зворушення ТВОРЧОЇ ІНТЕЛІГЕНЦІЇ відбувалися - для прикладу- під час реконструкції та РЕНОВАЦІЇ московського Арбату.
Було досліджено, що тільки незначна частина людей старшого покоління, яка повязувала стару ситуацію зі своєю молодістю до кінця не сприймала ідей реновації.
Але НЕ МОЖЕ ЖИТТЯ спинитись і НЕ РОЗВИВАТИСЬ відповідно потребам часу та об'єктивних соціуму. Є проблеми і їх ПОТРІБНО ВИРІШУВАТИ.
У нашій ситуації - і це є очевидно - ДАВНО ВЖЕ ВИЗРІЛА і ІСНУЄ проблема РЕНОВАЦІЇ партеру та ВСЬОГО КОМПЛЕКСУ площі НАРОДНОЇ.
Всі попередні рішення на протязі останніх 20 років були компромісними та тимчасовими.
Зараз ставиться задача ЗРОБИТИ ЯКІСНИЙ БЛАГОУСТРІЙ , що вирішить БІЛЬШІСТЬ ПРОБЛЕМ та ПРИКРАСИТЬ МІСТО.
Сьогодні, в нинішніх умовах КРУПКА розробив би інше рішення, як у свій час - ТОМУ, ЩО СЬОГОДНІ ІНША СИТУАЦІЯ - економічна, соціальна, політична та МІСТОБУДІВЕЛЬНА.
Благоустрій КРУПКИ був аскетичним та лаконічним ще й по причині МОЖЛИВОСТЕЙ тогочасного ФІНАНСУВАННЯ.
Що стосується консервації та НЕДОТОРКАНОСТІ якісних рішень об'єктів ЛАНШАФТНОЇ АРХІТЕКТУРИ - тих, до яких можливо застосувати ТІЛЬКИ РЕСТАВРАЦІЙНИЙ ПІДХІД,
то наш нинішній партер - НЕ МАЄ ЦЬОГО РІВНЯ ЯКОСТІ та СТАТУСУ.
Рішення про благоустрій Є АКТУАЛЬНИМ, СВОЄЧАСНИМ та ВІДПОВІДНИМ СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНИМ УМОВАМ і тому є ПРАВИЛЬНИМ.
Протистояння цьому є СУБ'ЄКТИВНОВМОТИВОВАНИМ - як на професійному так і на інших рівнях.
ЧАС та ІСТОРІЯ ЦЕ ПІДТВЕРДЯТЬ - аналогічно, як це було в ситуації з Арбатом та ІНШИХ АНАЛОГІЧНИХ ВИПАДКАХ.
Ситуація зміниться на краще, сценарії життя в використанні партеру зміняться на краще і будуть більш повноцінними, громада отримає цілий ряд позитивних моментів.
Можливо, лишаться невдоволеними незначна частина соціуму. ЦЕ ЗАВЖДИ ТАК БУВАЄ.
Чуда НЕ БУДЕ. БУДЕ ЯКІСНИЙ СТИЛЬНИЙ БЛАГОУСТРІЙ, який ДОПОВНИТЬ та ПІДКРЕСЛИТЬ всі ДОСТОІНСТВА АРХІТЕКТУРИ ЧЕСЬКОГО КОНСТРУКТИВІЗМУ.
Епоха шедевральної естетики зеленого прямокутника для вигулу псів відходить у минуле - і залишиться там назавжди.
Якби не ми, то інші фахівці МУСІЛИ ЦЕ ЗРОБИТИ. І я би це підтримав, бо бачу ВСЮ ГЛИБИНУ ПРОБЛЕМАТИКИ І ЩИРО ВВАЖАЮ, ЩО ЦЕ РІШЕННЯ ВЛАДИ ПРАВИЛЬНЕ і СВОЄЧАСНЕ.
Дякую за увагу. Сподіваюсь, що вже висвітлив достатньо і відповів на усі питання. Уже все повинно бути всім все ясно. Всім ГАРНОГО НАСТРОЮ та удачі в ДОБРИХ СПРАВАХ!!!

Андрій 2012-10-02 / 00:14:13
Володимир, дякую за розгорнуту відповідь.

Бачу, що формально Ви визнаєте, що стилістична відмінність між радянським та чеським конструктивізмом існує. Ви стверджуєте, що чеський конструктивізм більш європейський, делікатний, гармонійний та чистий в архітектурному сенсі середовища. Чи не вважаєте Ви, що насиченість деталями та фрагментація партеру на Вашому проекті - це і є якраз відхід від чистоти середовища?
Чи не вважаєте Ви, що Ваш проект виконано скоріше в стилі радянського, ніж чеського конструктивізму?

Ви стверджуєте, що хочете відтворити озеленення відповідно до плану Крупки та "щоб була можливість не обходити площу, а культурно пройти через неї". Але на плані Крупки озеленення скадається тільки з газону та кульовидних насаджень. В цей же час Ваш проект передбачає кущі самшиту по периметру зелених зон та замощення центральної частини партеру з сильною фрагментацією газону. Чому такі розбіжності між Вашим проектом та проектом Крупки?

Щодо проходу через площу: на плані Крупки він був обгрунтований - з'єднував дві будівлі. Як відомо, одна з будівель чомусь залишилась тільки на плані - її не побудували. Крупка відкорегував свій план - партер уникнув фрагментації, радіус заокруглень на кутах партеру було зменшено, від кульовидних насаджень також відмовились. Про це красномовно свідчать старі фото, зроблені наприкінці 1938 року - задовго до початку війни.
А чим обгрунтований прохід через площі на Вашому проекті?

Владимир 2012-10-01 / 23:52:20
Ужгородке-2. Спасибо за пожелание. Мы будем стараться и сделам все, что возможно.

Володимир 2012-10-01 / 23:47:44
арх-у.Проект благоустрою території Горянської Ротонди є розроблений і погоджений. Він є грамотним і повноцінним в обох варіантах - як першому так і другому.
Він є і був вже не однократно опублікований і експонувався на виставках архітектури в 2011 в Мармуровому Залі Атріуму ОДА та цього року в Виставочному Залі Будинку Спілки Архітекторів в Києві.
Я чув про цей проект одні схвальні відгуки. І мав кілька фахових бесід на цю тему.
І громаді, багатьом колегам і греко-католицькій єпархії він сподобався. Одна проблема - нема коштів на реалізацію цього проекту.
Не моя проблема, що мистецтвознавці широкого профілю НЕ ДОРОСЛИ ФАХОВО ДО РОЗУМІННЯ ЦІННОСТЕЙ ЗАКЛАДЕНИХ У ПЕРШОМУ ВАРІАНТІ, котрий Є СУЧАСНИм і БІЛЬШ ЦІННИМ В АРХІТЕКТУРНОМУ та ЗАГАЛЬНО-КУЛЬТУРНОМУ ВІДНОШЕННІ.
Хочу ОКРЕМО і ОСОБЛИВО ЗАЗНАЧИТИ, що ПРОЕКТ ЦЕЙ З'ЯВИВСЯ в ЧАСИ МЕРА РАТУШНЯКА, ЗАВДЯКИ ЙОГО ВОЛІ та РЕАЛЬНОМУ БАЖАННЮ ДОПОМОГТИ ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМИ благоустрою
та огородження території Памятки КУльтури та ІСТОРІЇ - Горянської РОТОНДИ.
В ті часи КОМАНДА МЕРА РАТУШНЯКА мене запросили і нам ВДАЛОСЯ ДЛЯ МІСТА БАГАТО ЧОГО ЗРОБИТИ. І не по КЛОУНСЬКИ-БУТАФОРСЬКОГО, а реально-концептуального і реально МИСТЕЦЬКОГО.
Коли буду мати натхнення і де буду вважати за потрібне НЕОДМІННО ОПУБЛІКУЮ ЩЕ.

Володимир 2012-10-01 / 23:20:59

Дякую за цікаве питання, Андрію.
1. Звичайно, що на нюансному рівні в межах загальних характерних особливостей стилю є деякі особливі і характерні відмінності, які вирізняють чеський конструктивізм від радянського - більш рафінованого, чистого та радикального.
Архітектура завжди є свідком і знаком часу, епохи і в ній об'єктивно в формах відображаються впливи тих суспільних процесів та культурних цінностей, що визначають епоху.
Ще величезний вплив має архітектурне середовище в якому відбувається "адаптація" об'єктів нового, чи іншого стилю.
Період Першої Чеської Республіки надзвичайно цікавий як в плані суспільних реформ так і в плані архітектурного спадку. Цей період не є однозначним і одноманітним від початку до кінця.
І приклади з числа памяток архітектури свідчать про наяність кількох фаз "романтичної" та прагматичної" в розвитку стилю - названого ческий конструктивізм,
хоч часом ознак стилю функціоналізму в об'єктах цього періоду стільки, що сміливо можна деякі об''єкти цього ж періоду відносити до стилю "чеський функціоналізм".
Це відноситься й до будівлі нашого Крайового Уряду (нині ОДА)
Поскільки чеський конструктивізм формувався в середовищі і під впливом сусідства европейського більш делікатного та чистого в архітектурному сенсі середовища та майстрами европейської культури проектування,
то відповідно й об'єкти - мають відмінності в якості та особливостях - я б сказав так - чеський конструктивізм більш делікатний гармонійний та європейський. І це об'єктивно.
Ще я б зазначив в чеському конструктивізмі наявність більшої "емоційно-образної" складової яка виникла завдяки потребі презентаційності
Індивідуальні особливості архітекторів-піонерів радянського конструктивізму, їх ідейний радикалізм та авангардизм більш чистий та радикальний. Іноді настільки, що аж нериємно-агресивний, формальний і холодний.
Але така була революційна епоха і відповідно - стиль.
Отже, в контексті розвитку культури естетичних цінностей та понять архітектурної гармоніі - чеський конструктивізм та функціоналізм мають величезну цінність - як досвід історичного періоду,
коли завдяки суспільним реформам виникла можливість зробити доступними й більш демократичними архітектурні об'єкти та комплекси для широких верств населення.
Ще я б зазначив в чеському конструктивізмі наявність більшої "емоційно-образної" складової,
яка виникла завдяки потребі презентаційності Першої Чеської Республіки та особливостей "соціального замовлення" від Президента Т. Масарика до архітекторів чеського европейського авангарду.
Сподіваюсь, що така моя відповіть Вас має задовільнити в межах коментаря.)
2. Дотримуватись "буквально" і формально при проектуванні партеру стилю конструктивізм було би не грамотно.
В рішенні повинні відчуватись і бачитись культура часу і епохи, досягнення технологічні і сучасні, в яку проводяться роботи, повага до середовища,
культурне і тактовне доповнення, розвиток та покращення всього, що потребує цього і збереження та відтворення всього цінного, що варте збереження для нащадків.
3. Ми так і робимо: озеленення відтворимо ВІДПОВІДНО ЗАДУМУ І ПРОЕКТУ КРУПКИ, бо воно є цінністю історичною та естетичною.
Делікатно, відповідно функціональних потреб та зручності ужгородців, щоб була можливість не обходити площу, а культурно пройти через неї.
В центрі площі розміщуємо гарний сучасний ПЛОЩИННИЙ ФОНТАН - як це є у кращих містах Європи та світу(без чаші - Динамічні Гарні струї ПРИ ПОТРЕБІ і відповідно програмі) будуть прикрашати площу,
давати розпилену вологу та свіжість - особливо цінну в жаркі дні. Це і для людей і для рослин ПАРТЕРУ - тільки на користь .
Нами вивчено практично все, що робиться у світі в АНАЛОГІЧНИХ ВИПАДКАХ. Благо є інтернет і зараз вся ця інформація доступна для вивчення.
З сотні варіантів ФОНТАНУ відібрано 2 - як можливих для реалізації на нашій площі та 2 фірми, які потенційно будуть приймати учасить у тендері на виконання робіт. Одна з цих фірм - має досвід і створила більше тисячі КРАЩИХ ФОНТАНІВ СВІТУ.
Все це повинно бути реалізовано дуже тактовно, без зайвостей, але не примітивно і з художнім смаком висококваліфікованими майстрами.
НЕВЖЕ ХТОСЬ МОЖЕ ДУМАТИ, що в такій ситуації як наша можливе якесь несерйозне рішення?)
Я потратив час, щоб написати це все, бо маю надію, що це допоможе припинити не розумне протистояння. У часи Крупки і МАСАРИКА - не могло бути й мови про такий опір таким проектам.
Приймала рішення влада і виконували фахівці. І це було у всіх сферах.
СПОДІВАЮСЬ, ЩО ТАК ВСЕ Й БУДЕ РЕАЛІЗОВАНО.

арх-р 2012-10-01 / 22:28:09
Пане В.Павлей, зробіть доступним громадськості свій проект облаштування території, прилеглої до Горянської ротонди. Після цього "архітектурного" жахіття у всіх абсолютно відпадуть сумніви щодо вашої "фаховості".

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини