Ромський журналіст розповів ОПОРі про обставини скандальної розмови з "губернатором" Закарпаття

У коментарі активістові громадської мережі ОПОРА на Закарпатті Володимиру Феськову журналіст ромської редакції телеканалу "Тиса-1" Мирослав Горват розповів про обставини його скандальної зустрічі з головою Закарпатської ОДА Олександром Ледидою.

Ромський журналіст розповів ОПОРі про обставини скандальної розмови з "губернатором" Закарпаття

У кабінеті за розмовою був присутній депутат Ужгородської міської ради від Партії регіонів Юрій Мандич. Останній, наскільки відомо Мирославу Горвату, не перший рік відслідковує процеси в ромських общинах. Саме Юрій Мандич, каже Мирослав Горват, в кабінеті наголошував на його «противладницькій діяльності», не даючи можливість навіть відповісти на висунуті претензії. «Інколи навіть Олександру Ледиді було важко вірити в усе те, що про мене говорилось», – зазначив Мирослав Горват.

«Я уже багато років очолюю Закарпатське обласне об’єднання ромів «Романі Черхень» (Ромська зірка). Є постійним членом світових ромських організацій, зокрема і Roma World Organization «Rromanipen», – коментує ситуацію, що склалася, Мирослав Горват. - Крім того, з 2009 року працюю на Закарпатському обласному державному телебаченні «Тиса-1» в редакції програм мовами національних меншин. Наші передачі є доволі відомими в області і за її межами. Нас дивляться в 47 країнах світу, а також ті, хто має доступ до інтернету та соціальних мереж. Тематика висвітлення – мова, культура, побут ромів.

І ніде, в жодній з цих сфер я не розводив політиканства. Так було при кожній владі. Навпаки, я завжди шукав діалог з владою. Сьогодні я є членом спеціальної комісії, яка розробила повноцінну державну програму підтримки ромського населення «Рома Україна». Програма протягом цього місяця має бути підписана Президентом України з терміном реалізації до 2020 року. Свого часу за мою активну позицію мене було призначено позаштатним радником голови Закарпатської ОДА.

Тому мене відверто здивувала реакція Олександра Ледиди на матеріал в газеті «Новини Закарпаття». Це газета Закарпатської обласної ради та обласної державної адміністрації, яка підтримує чудового лікаря. Справа в тім, що нічого нового я не прокоментував: все це я говорив не вперше і повсюдно. І нема в моєму коментарі ангажованості. Я просто дав коментар журналісту, колезі, як я це роблю завжди, коли до мене звертаються. А от те, де його друкують, не моя справа. Мені головне, аби проблеми були висвітлені, а ким і в який спосіб – неважливо. Вважаю, що якщо проблеми називати, то ми швидше зможемо їх вирішити, замовчування має зворотній ефект.

Олександтр Ледида запитав мене, що я думаю з приводу матеріалу і чому маю таке ставлення до сьогоднішньої влади, будучи його радником. Я йому сказав, що нічого не бачу в цій статті відверто опозиційного. А всі звинувачення Юрія Мандича є притягнутими за вуха й безпідставними. І взагалі, вважаю, що Олександра Ледиду навмисне дезінформували, аби поставити переді мною питання з ким я: з теперішньою владою, чи проти неї. Я завжди казав і буду казати: як громадський діяч готовий працювати з усіма, хто хоче щось робити для ромської меншини.

25 вересня я здав своє посвідчення радника.»

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, 24 вересня 2012 p. відбулася зустріч журналіста Закарпатської ОДТРК "Тиса-1" (редакції програм мовами національних меншин  програми  «Романо джівіпен»), громадського активіста Мирослава Горвата із головою Закарпатської облдержадміністрації Олександром Ледидою. Приводом до розмови став спецвипуск газети Закарпатської обласної ради та обласної державної адміністрації «Новини Закарпаття». За інформацією у вихідних даних, номер газети підготовлено на замовлення кандидата в народні депутати України за одномандатним виборчим округом №68 Володимира Смоланки і оплачено його виборчим фондом.

На другій сторінці видання розміщено матеріал «Крок на зустріч. Ромська громада потребує підтримки». В ній автор матеріалу Михайло Коваль бере коментар у Мирослава Горвата як громадського активіста та журналіста, який добре обізнаний з життям і проблемами ромів. Найбільшою проблемою, на думку ньюзмейкера, є освіта ромів. Мирослав Горват розповів про проблеми стану шкіл в місті Ужгород та висловив побажання, аби українська влада більше дбала про розвиток ромської молоді. Окрім цього, серед перерахованих проблем названо складнощі із паспортизацією ромського населення, умови проживання та проблеми з виплатою зарплат ромам комунальними підприємствами міста Ужгород.

За словами Мирослава Горвата, після виходу цієї газети його зранку викликав голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида. 

Водночас, голова Закарпатської ОДА Олександ Ледида через місцеву пресу назвав цю ситуацію непорозумінням.

 

27 вересня 2012р.

Теги: Горват, ромський, Ледида, журналіст

Коментарі

Вася 2013-09-13 / 02:22:16
шо ти туй пишеш Мірку? та ти Мандичу і в гузицю не годишься! тулько як вун зробів для радванкі як і для гаджох і ціган ніко тулько не зробить

Радванка 2013-09-13 / 02:17:38
слухай сюда ти самозванець(мирослав горвать) якшо хто то клоун то це точно ти !!! РАДВАНКА МАНДИЧУ ВІРИТЬ И ВОНА ЗА НЬОГО
а якшо тебе жизнь не научила шо нада отвічати за то шо пургу гониш то ми Мандичу поможем шоб ті отвітив

Кравчук 2012-09-30 / 02:00:52
Журналісти мають виконувати свою роботу та не боятися сам на сам зустрітися з викликами, які загострюються під час виборів, але цікаво не це, як так сталося що РАТА лях під Ковача?.

ферко 2012-09-28 / 14:59:18
Баклажану.Вся область працює на циган.Для них клепати дітей-це професія.Терминово траба зупити винлату грошей. аБО З УМОВОЮ що маєш постійного місця роботи.

Едик Ужгород 2012-09-28 / 00:18:38
Уважаемые друзья как мы видим из за одного дурака (клоуна) все и началось ... но это лицо не подумало что такая встреча состоявшейся в ОДА будет максимально распространена.
Дальнейшие доверие к Мандичу (клоуна) от Ледиды будет осторожна, .. если (доверие) будет еще вообще.... А для (клоуна) это будет уроком. Все, что делается в эти дни .... это только начало, подобные события будут продолжаться, .. такие шаги ..... против тех, ... кто будет против них.

Пан Баклажан 2012-09-28 / 00:06:30
На днях в Берегові циганка в Ощадкасі отримала на дітей ПОНАД СТО ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ готівкою. Це "білій людині" треба десь сім років вкалувати на фабриці і нічого не витрачати.

Народ там ледь не попадав. Але промовчав.

На цьому тлі розборки циганів між собою (зокрема, на сторінках сайта Жаливи) якось не чіпають. А плачі про їхню гірку долю й поготів...

Тибій 2012-09-27 / 22:57:22
А Дюрий Мандич, по ходу - стукачок)))

ЙОВЖИЙ 2012-09-27 / 21:36:39
Найшов Ледида де очередні мінуси набрати. Горват форревер

Микола 2012-09-27 / 21:18:40
Да, проблема, але їх не навчати, і не паспортизувати треба, а стерилізувати!

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини