Путін зазнав поразки і на українському Закарпатті

Закарпаття, як і вся Україна, прожила, напевно, найважчий рік із часів Другої світової війни. І підсумок цього року виявився гідним.

Область, яку українофоби різних мастей старанно готували як плацдарм свого можливо наступу, не піддалася на провокації.

Спочатку Будапешт спробував розіграти угорську карту, скориставшись розгубленістю Києва після наступу Путіна на Крим та Донбас. Вже не криючись, сусіди заговорили про потребу угорської автономії в Закарпатті, б’ючи по вже по й так розшматовану Україну. В очах деяких угорських політиків не можна було не бачити щастя, що європейський принцип непорушності кордонів нарешті зруйнований, і тепер угорці відкрито можуть пред’являти територіальні претензії до сусідніх країн. Та на превелике їхнє розчарування, Україна не розпалася на шматки, а вистояла. Натомість ще донедавна, здавалося б, всесильна Росія за рік втратила половину вартості національної валюти. І спрацювала тут, без сумнівну, й солідарна позиція цивілізованого світу проти країни-агресора. Будапешту довелося сховати пазурі, розуміючи, що він виглядає на тлі Європейського союзу занадто одіозно. Угорський козир, до якого, вочевидь, докладав руку і Путін, виявився передчасно засвіченим.

Тоді Москва взялася до іншої крапленої карти, яку плекає ще з часів розвалу СРСР. Кремль наївно гадав, що разом із «народними республіками» на Сході та Півдні України така ж постане і на крайньому Заході. Бо «пригнічений народ русинів» тільки й мріє, як відірватися від «фашистської» України. Та 25 років розбудови агентурної мережі та фінансових вливань породив ще більший пшик, ніж угорський. Попри мантри Петра Гецка, якого Кремль призначив головним у Москві за русинський виступ, на Закарпатті рік минув, як один із найспокійніших в Україні. Ба більше, підтримка путінським режимом «русинства» тільки ще більше дискредитувала цей рух в очах закарпатців. Одразу стало ясно, звідки дує вітер в головах кількох десятках місцевих українофобів.

Заяви Гецка, що 80% закарпатців підтримують агресію Росії, тільки підтверджують відому в закарпатських інтернет-мережах істину про давню психічну хворобу «новоспеченого лідера», який за довге життя в Ужгороді так ніким і не став. (Як іронізують: «ні кола, ні двора»). Тепер у Москві цьому «абсолютному нулю» організовують прес-конференції (навіть привезли у Ростов-на-Дону, поближче до передової), де той розповідав про 15 тисяч бойовиків, готових виступити на Закарпатті за першою командою з Москви. Цей «сон рябої кобили» напівбожевільного розв’язав тільки руки СБУ, аби, нарешті, місцевих кремлівських агентів привести до порядку. Бо загроза тероризму, про який заявлено перед камерами, має і закінчуватися камерами, тільки зовсім іншими.

Зростання українського патріотизму

Натомість справжні реалії (президентські і парламентські вибори, соцопитування) підтверджують очевидний факт, що погляди закарпатців на події в Україні нічим не відрізняються від поглядів мешканців інших західних та центральних областей.

І одним із підсумків 2014 року на Закарпатті є якраз очевидне зростання українського патріотизму. Українофобія, яку тут завжди розпалювали за чужі гроші, відчутно зменшилася і поховалася у маргінеси. Натомість розмальовані молоддю у національні українські барви зупинки і мости, зібрані народною толокою кошти для закарпатських вояків, які захищають Україну від путінської орди, вшанування загиблих на фронті земляків та прийняття кількох тисяч біженців зі Сходу тільки підтверджує істину, що у нас спільна доля.

Приклад Донбасу розвіяв ще одну ілюзію, плекану в головах нечисленних радикалів, що Закарпаття може існувати саме по собі. Якщо найрозвинутіший економічний регіон опинився у повному ауті, то що говорити за область, яка завжди була дотаційною? (Причому не тільки в Україні, але за життя в Угорщині, Чехословаччині). Звідки взятися пенсіям, зарплатам бюджетників, соціальному забезпеченню, якщо у цій гірській місцині практично нема економіки? Приклад Донбасу найкраще наочне підтвердження, що чекає Закарпаття в разі політичних потрясінь. І це протвережує.

Закарпатські «козирі» Путіна виявилися дутими. Зате закарпатці чітко побачили, хто хоче запалити їхню мирну хату і нагріти руки, коли вона палатиме.

Радіо Свобода

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
16 січня 2015р.

Теги: Путін, русини

Коментарі

бандерівець 2017-09-09 / 18:56:55
Мадяри сплять і бачать себе господарями Закарпаття! А що ще від них чекати... та так було дуже довго... Закарпаття в Соборній Україні! Нас разом з "емігрантами" 60-65 млн... Мадяре для України - це статистична похибка в світовій історії. Не більше. От Пултер (путін ло-ло)!!! Разом з усіма "інородцями"... Цікаво, доки вони будуть його терпіти, жити у "вушах й Ушанках с топором под бичовкой" й митися раз у суботу, згадайте французький анекдот, ітд... Вони небезпечні!!!!!!!! монголи є їм рідня тому й різали закарпатців у Тисі... Згадайте 1939 рік.... Та й газ даремно! Але обовязки перед НАТО ЄС... Дуже все запутано,але не в закарпатців... Небесна Сотня тут на варті! Слава Героям! Тільки не не українській Раді і Владі , де найменше України й українців... Владу українцям, тоді мадярські пултери будуть чесати козацьким коням хребти!

Антоні 2015-01-22 / 14:58:37
навпаки автор дещо заспокоївся, я ж цю позицію назвав - наївністю...

Антоні 2015-01-22 / 14:55:15
до Сочки: автору нічого не привижаєся , і в нього точно не хвороба .

Московським сраколизам 2015-01-22 / 09:15:29
Янукович теж думав, що буде вічно правити. Але за пару місяців прийшов йому кінець. Такий кінець чекає і путіна-Хуйла.

Сочка 2015-01-21 / 21:47:44
Автору привиджаєюься всюди ФСБ та Путін. Це хвороба. Якби останніх не було, автори радіо Свобода отримають кризу жанру.

Закарпатець 2015-01-20 / 14:43:40
Ко вповіст до типирь іще жиє тото чмо гецКО треба щось чинити аби го не було.

Петру Гецку 2015-01-17 / 21:29:14
Доповідаю,ваше благородіє пане міністре, що завданеня по формуванню на Закарпатті войська Подкарпатськой Руси для воссоєдиненія с Москвой-Расией виконано та перевиконано. Утворено не 15 тисячну,а півторамільйонну армію. Мобілізовано жінок, бабусь та дітей. Для урочистого параду просимо прибути особисто.На урочистості рекомендую запросити першу особу навіки рідної старшої сестри Росії, а також екс перших і других осіб матері України, яких тимчасово прикрила старша сестра. Пункт прибуття та початку урочистого параду - село Лазіщина Ряхівського району. Гарантовано проведемо всю вашу свиту на чолі з вами, пане міністре,під багатотисячні вигуки нашого війська та копанці в кожному населеному пункті від Лазівщини до Ужгорода. Закінчення параду в Ужгороді по вул.Довженка,3. Комфортабельні апартаменти для вас, пане міністре,вашого дорогого гостя та всіх інших офіційних осіб підготовлені.
Обозний Попандопола.

Антоні 2015-01-17 / 10:12:35
Сталін правив 30 років і дав дуба у себе на дачі. А Румунія все таки Європа...

Антоні 2015-01-17 / 10:02:55
Гітлера вдалося звалити страшною ціною - мільйонами людських життів.

До Антоні 2015-01-17 / 04:19:37
"Путінський режим назавжди" -- так само назавжди, як і режим Гітлера, Сталіна, Чаушеску та інших. Історичний прогрес не можна зупинити.

А щодо "вопляжу про призов", так це відбувалося по всій Україні, навіть у найбільш свідомій Галичині. Якщо би державою керували жони, то ми би ще сиділи в матріархаті.

Степан Крук 2015-01-16 / 21:25:00
Завжди відносився до точки зору О. Гавроша з повагою. Але, коли він робить посилання на хвору людину, на клоуна, з якого кремлівські невдахи хотять зробити лідера на Закарпатті - у мене зникає відчуття прочитаної грунтовної аналітики. Гецко - це московський міф і відноситися до цього "героя" потрібно так як до Баби Яги чи Горинича. Адже нам москалі розповідають казки....

Антоні 2015-01-16 / 10:24:35
зніміть рожеві окуляри . путінський режим це назавжди ... з ним чи бе з нього...

Ужгород 2015-01-16 / 09:40:12
Путіну рано чи пізно прийде кінець. Власне, він уже почався. А з ним прийде кінець і його закарпатським вилупкам

народ 2015-01-16 / 08:46:57
но зато ще народ може почати вішати судів прокурор ментів бо безаконія продовжується в ще більшому розмірі

Антоні 2015-01-16 / 08:43:33
а вопляж від призову забув ? феесбешникам той пробний камінь вдався.

Антоні 2015-01-16 / 08:30:21
сама наївність... видавання своїх відчуттів за аналітику.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
» Всі записи