Правда про сусіда

Правда про сусіда

КОМУ ПОТРІБНА В КИЄВІ ВУЛИЦЯ НІКОЛАЯ «ПАЛКІНА»?

Нещодавня ініціатива професійного українофоба Олеся Бузини з компанією назвати вулицю Києва іменем Миколи І не може не приголомшити. Адже цього царя навіть самі росіяни завжди трактували, як найгіршого. Недарма Лев Толстой приліпив йому прозвисько «Ніколай Палкін». Для України ж епоха Миколи І ознаменувалася  розгромом Кирило-Мефодіївського братства, засланнями та переслідування  українських інтелектуалів, в  тому числі й Тараса Шевченка.

Що собою представляла Російська імперія за часів «Ніколая Палкіна» чудово видно із книжки французького письменника і мандрівника Астольфа де Кюстіна «Росія у 1839 році». Книжка француза стала європейською сенсацію і миттєво була перекладена на інші мови, багато разів перевидавалася. Олесь Бузина називає де Кюстіна «французькою скотиною» (оце так стиль!), бо той, бачте, написав про Росію те, що там побачив.

Портрет маркіза де Кюстіна

Поміж тим, у 1996 році в Москві вийшов повний варіант подорожніх записок маркіза російською мовою, адже він містить безліч унікальних подробиць та спостережень.

Нарешті і в Україні праця французького письменника побачила світ. Видало її видавництво «Ярославів вал» у 2009 році під назвою «Правда про Росію». На жаль, це суттєво скорочений варіант книжки де Кюстіна, що спочатку побачив світ в українській еміграції.

Тому цілком доречно процитувати думки французького письменника, який кілька місяців провів у Росії, спілкуючись із різними людьми, в тому числі із любим серцю Бузини Миколою І.   Зрештою, судіть самі: чи змінилася Росія з 1839 року?

(Цитуємо за московським виданням Астольфа де Кюстіна «Россия в 1839 году»).

«На русской границе со всяким чужестранцем обходяться как с обвиняемым».

 «В России дозволены лиш те развлечения, что начисто лишены смысла».

«В России разговор равен заговору, мысль равна бунту».

«Увы! Мысль здесь не только преступление, но и несчастье».

«У русских есть название для всех вещей, но нет самих вещей».

«Русские еще не могут считаться людьми цивилизоваными. Это татары в военном строю – и не более. Их цивилизация – одна видимость».

«В Париже люди развлекаются, браня все кругом; в Петербурге скучают, все кругом расхваливая».

«Крестьянин, живущий возле Парижа, куда свободней, нежели помещик в России».

«Император – единственный человек в России, с кем можна говорить, не опасаясь донощиков».

«Россия – ужасающее соединение европейского ума и науки с духом Азии».

«Русский город – это военный лагерь».

«Империя эта при всей своей необьятности – не что иное, как тюрма, ключ от которой в руках императора».

«Русский человек думает и живет, как солдат. Как содат-завоеватель».

«Россия – нация немых. Какой-то чародей превратил 60 миллионов человек в механических кукол».

«Русского простолюдина бьют в жизни так же часто, как и привествуют».

«Представьте русской печати свободу на 24 часа, и вы узнаете такое, что в ужасе отшатнетесь. Угнетение не может существовать без всеобщего молчания».

«Продвижение каждого отдельного человека в чине зависит единственно от воли императора».

«С тех пор, как я в России, будущее Европы видится мне в черном цвете»

«Русские -- хорошие солдаты, но скверные моряки; более склонны к религии, чем к философии, в них больше послушания, нежели воли».

«Они могут на какой-то миг одолеть всех с помощью меча, но никогда с помощью мысли. А народ, котрому нечего передать другим народам, тем, кого он хочет покорить, недолго будет оставаться сильнейшим».

«Русские до сих пор верят в действенность лжи».

«Всякий русский простолюдин от природы подозрительный. Впрочем, как русский из высшего сословия. Здесь даже в дружбе есть что-то от слежки».

«Человек здесь ценен лишь по тому, в каких отношениях он состоит с властьями».

«Проникнут в эту страну трудно, но насколько трудно отсюда уехать!».

«В этой стране нечистоплотно все и все».

«Русские – светловолосые цигане».

«У жертв в России нет своих могил».

«Николай І умеет лиш карать».

«Это человек с твердой волей и непреклонным характером. Без этих качеств невозможно стать тюремщиком третьей части земного шара».

«В этой империи насилие и страх оправдывают все».

«В России деспотизм на троне, но тирания – везде».

«Кремль – идеальный дворец тирана».

«Безумие – наследственная болезнь членов русской императорськой фамилии».

«В этой стране для пущей важности надо делать вид, что спешишь».

«Все люди в России влачат жалкое существование».

«В Петербурге солгать – значит исполнить свой гражданський долг»

«Воровство укоренилось в их нраве. Мне рассказали русскую поговорку: «И Христос бы крал, кабы за руки не прибили».

«Преступлений здесь совешается так много, что правосудие не решается быть строгим к преступникам».

«Когда проживеш несколько месяцев в России, то перестаешь верить в силу закона».

«При деспотизме нет иного преступника, кроме палача».

«Здесь все шпионят, пусть даже по-любительски и безвозмездно».

«Как ни старайся, а Московия всегда останется страной более азиатской, нежели европейской».

Олександр ГАВРОШ, Радіо «Свобода»

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
06 листопада 2012р.

Теги:

Коментарі

Корінний Закарпатець 2012-11-09 / 16:53:38
А у нас уже були "честь, совість і гідність епохи", видумані нащадками вічних мандрівників відомого походження. Прийшли, все забрали, обдерли до нитки, заганяли в "єдиний". Тепер ви ту ж пісеньку тягнете, тільки вже не на "языке", а на "мові" з подання та за грошики все тих же "вічних мандрівників". І не розумієте, що їх мета одна й та ж - забрати, захапати, обдерти - а вам - кольоровий фантик, тіштеся...

... 2012-11-09 / 16:44:15
Ви щось про честь і гідність не згадали. Видно вони дя вас зайві. Чомусь визначилися з моєю освітою. Гарячий ви, корінчику. Щось вас в цьому житті турбує Невже совість?

Корінний Закарпатець 2012-11-09 / 16:34:23
До "..." - не до моїх послуг, а до ваших, і не тільки інтернет, а й школи, вищі учбові заклади, бібліотеки, архіви. Бо простих, елементарних понять не розумієте, а туди ж - про національне самовизначення і самоствердження триндіти.
А що воно таке - ні в зуб ногою...
Як писав класик - учітесь, читайте!

Корінний Закарпатець 2012-11-09 / 16:29:14
Михайле, а прочитайте хоча б щось про права національних меншин і корінних народів у світі...

... 2012-11-09 / 16:27:28
Не нервуйте, корінчику. Бо це тільки слова. А коли дійдеться до діла, то вже буде не до шолопаня. Це серйозно. А щодо самоосвіти, то до ваших послуг весь інтернет. Але якщо ви, як мені здається дешевий провокатор, то вас наука не спасе, бо браку совісті, гідності і честі, форінтами і доларами не зарадиш.

Михайло Тіборові 2012-11-09 / 16:25:22
"Дали можливість угорцям де юре використовувати свою мову в громадських закладах, відмінили перевод угорських шкіл на українську мову (те що хотів уряд Юльки-воровки). Тому нічого дивного немає, що ми підтримували, підтримуємо і будемо підтримувати ПР, як цього не хотілося Галичанам, Свободі, чи іншим нацикам!"
Даруйте за таке розлоге цитування Вашого коментаря. Але важко втриматися, щоб не процитувати. Коли пишете "ми підтримували і підтримуємо" - кого маєте на увазі? Ви ж КОСМОПОЛІТ, і не перестаєте про це наголошувати. Космополітові, вибачте глибоко в носі, якою мовою хтось там хоче чи не хоче розмовляти. Або Ви лукавите, або заплутались у власних світоглядних позиціях. Заодно хочу спитати, яку мову повинні використовувати у діловодстві, наприклад, у Німеччині (навіть вихідці з Курдистану), а в Польщі, а у Франції? Про Угорщину навіть не знаю, чи варто запитувати. Запитаю про Україну. Якщо можете, скажіть прямо і котротко, без лукавства.

Корінний Закарпатець 2012-11-09 / 16:17:59
До "..." - Щоб хоч курку пошолопати, треба мати не пусту копоню, а розуміти нащо тото робиться. А щоб говорити про "проблеми національного самовизначення і самоствердження", про "насущне вирішенням проблем", треба мати хоча б самоосвіту. Бо без цього ви просто "шолопай" і весь ваш пафос та героїзм - не що інше, як шолопаня, але десь там, у себе...

... 2012-11-09 / 15:25:47
Я не буду вас просвіщати хлопці, бо немає в тому жодного сенсу. Ми маємо тут не наукові, антрропологічні і т.д проблеми, ми маємо проблеми національного самовизначення і самоствердження. І вони вирішуються не у диспутах, а в герці. Без людської і національної гідності немає людини, ось в чому справа. Бо якщо вам ваш корінець трошки пошолопати, то ви швидко Закарпатцю залишите ваш тон, а займетеся насущним вирішенням проблем. Ось і нам не заважайте цього робити. Поки просимо.

Корінний Закарпатець 2012-11-09 / 15:14:46
"..." пишете:"...ні під мадяром, ні під маскальом справжній українець не буде..."
Хоч це і не по темі, але просвітіть нас, хто це є такий - "справжній українець", але прохання, без пянства, запроданства, гнилі, цвілі і ішого того гною.
Походження, історія, генетика, антропологія, територія, мова, культура, релігія, звичаї, традиції, самоусвідомлення, міжнародне визнання - попробуйте в рамках понять 21 століття...

... 2012-11-09 / 15:01:36
Людській не підійде, а вам підійде. А в 17, то була не революція, а бандитський переворот. Невже не знаєте?

Tibor 2012-11-09 / 14:54:14
...
Пане Ви щось наплутали. Або напевно ви комуняка яка мрія про революцію 17 року. Та революція теж зазнала краху, як і всі революції. Людській натурі не підходить революція, тільки еволюція.

... 2012-11-09 / 14:30:54
Ох і не терпиться вам хлопці в борщ попасти. Надієшся, Тіборе, що на майдан не збируться. І я думаю, що такого майдану вже золотого не буде. Буде інший. А то що ти з майданутими говорив... Невже говаорив? І майданутими їх відкрито назвав, про помаранчевий путч розмірковував? Дозволь не повірити. Скоріше за все портки прав десь на березі Дунаю. То тепер ти сміливий, а коли прийде нова революція, а до того йде, навряд чи такі, як ти навіть на вулицю ніс висунуть. Тому як би ви українців не називали, які б "корінні" казки не розповідали, ні під мадяром, ні під маскальом справжній українець не буде. Таких бійтеся, таким спробуйте в очі глянути, та свою запроданську пісню заспівайте. А взагалі, шкода мені вас, душі у вас гнилі і зморщені, як у старої дівки надія.

Корінний Закарпатець 2012-11-09 / 10:27:49
Пану ... - пишете: "І коли Україна відновить цивілізований порядок на своїх теренах, то візьметься за тих мадярських фашистів і нациків і стане їх досліджувати на предмет співпраці з окупантами."
А кого і в які періоди, на яких територіях теперішньої України вважаєте окупантами?
Бо, якщо оцінювати пакти Молотова-Ріббентропа і Молотова-Фірлінгера як незаконні документи, що всупереч міжнародному праву призвели до загарбання, анексії, окупації територій суверенних держав (а європейські підручники історії саме так трактують ці історичні документи і ці факти), то хто зараз є окупантами?
Чи досі "слабо" зняти ідеологічні шори, навішані тими ж окупантами?

Tibor 2012-11-09 / 09:49:19
...

Від кого, і від чого боятися? Навіть померанчева революція ні до чого не привела! Люди вже більше не вийдуть на майдани! Їм уже все байдуже, тому що обоє рябоє. Тому не потрібно нікуди ховатися. Я до речі відкрито висловлюю думки і ні від кого не боюсь і не боявся. Навіть під час померанчевого путчу я говорив замайданеним, що вони не праві і нічого не добються. Так і вийшло.

... 2012-11-09 / 09:01:15
Шукаєте собі алібі? За Україну не переживайте. Я ж вам вже писав, що час диспутів пройшов і не плутайтеся під ногами із своєю гнилою філософією. Сховайтеся поки що за пічку, а потім, коли все закінчиться, вилізете із новою піснею. Така вже доля лишайників.

Tibor 2012-11-09 / 08:48:22
" І коли Україна відновить цивілізований порядок на своїх теренах"

Ви маєте на увазі коли Свобода буде при владі? Такого ніколи не буде, швидко Україна розколеться на Південно=Східну конфедерацію, Галичину, Закарпаття, аніж переможе Свобода!

До речі, я за статус кво, і категорично проти "Нодь Модьорорсаг" - великої угорської ідеї!

... 2012-11-09 / 08:20:26
Все логічно пане Tiborе. І коли Україна відновить цивілізований порядок на своїх теренах, то візьметься за тих мадярських фашистів і нациків і стане їх досліджувати на предмет співпраці з окупантами. Звичайно, угорське населення нам близьке і братнє, але от угорські фашисти і нацики, яких звичайно не так багато, які всю дорогу заробляють на "великій угорській ідеї", повинні, згідно закону, відповісти за прояви сепаратизму. То ж підтримуйте і співпрацюйте, тільки згодом не кажіть, що не були попереджені.

Tibor 2012-11-09 / 07:32:31
Михайлові

Даю пояснення щодо голосування угорцями. Дійсно, де проживають компактно угорці, там ПР отримала 55% підтримкм. Дякуючи їм голосам ПР перемогло на Закарпатті, та ще й отримали три мажоритарщиків. А що вони будуть голосувати за Свободу, у якої національна ненависть, насилля, неповага до угорців? За опозицію, яка нічого не зробила коли була при владі? Тільки ПР поважно відноситься до угорців! Їм байдуже якою мовою ти розмовляєш! Дали можливість угорцям де юре використовувати свою мову в громадських закладах, відмінили перевод угорських шкіл на українську мову (те що хотів уряд Юльки-воровки). Тому нічого дивного немає, що ми підтримували, підтримуємо і будемо підтримувати ПР, як цього не хотілося Галичанам, Свободі, чи іншим нацикам!

1093 2012-11-08 / 22:58:01
До речі, поміж тих, хто проголосували за Свободу, суттєво більший відсоток українців з повною вищою освітою, аніж тих, які обрали для себе інші партії. Це є дані опитувань від різних соціологічних служб, представлені цього тижня І.Бекешкіною.

чужинець 2012-11-08 / 21:43:48
Знаєте, а цікава фігня виходить: автор виклав інфу про якусь ініціативу щодо Палкіна, підкинув цитат та повідомив про видання з якого вони взяті, але ВЛАСНОЇ позиції чи погляду на "подію" ніяк не озвучив. А ви тут собі хоч горлянки перегризіть! Можливо бодай з огляду кількості коментарів ми почуємо щось конкретне з його боку (наприклад вхідний намер проекту при поданні в київраду, що саме за "і компані" лобіює цю думку, врешті - свою конкретну позицію з данного приводу, імена і фамілії крім Бузини, котрий існує у межах епатажу), бо інакше це більше змахує або на зондування почви, або на "поговоріть".
Доречі, тим, хто так відчайдушно кинувся бити Тібора - ви певно самі на своїй шкірі не відчували ніколи що таке предвзятість, не стояли другим або третім годинами в чергах (чи то в європах, чи то в россіях) ізза того, що у вас "не такий" номер авто або колір паспорту, не бачили пам"ятник Бартоку в Брюсселі, і вам ніколи не відчути себе "громадянином світу" через брак самоповаги.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
» Всі записи