ФОТОФАКТ. В Ужгородському держлісгоспі викопали червонокнижні квіти, що перешкоджали скандальній "вітряковій" вирубці

Також лісівники подали недостовірну інформацію в обґрунтуванні необхідної їм рубки аварійно-небезпечних дерев при старій лісовій дорозі, які, нібито, перешкоджають проїзду техніки і охорони лісгоспу.

ФОТОФАКТ. В Ужгородському держлісгоспі викопали червонокнижні квіти, що перешкоджали скандальній "вітряковій" вирубці

9 травня екоактивісти провели самостійну натурну перевірку у заказнику загальнодержавного значення «Тур’є-Полянський», що у межах лісництва «Шипот» філії «Ужгородське лісове господарство» ДП «Ліси України» і виявили, що у заказнику викопали квіти білоцвіту звичайного, що входить до Червоної книги України. 

Контекст цієї знахідки насторожив тому, що у поданому лісівниками до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України обґрунтуванні на затвердження лімітів на рубку вони вказували відсутність червонокнижних видів рослин у межах заказника. Недостовірно подану інформацію спростувала науковиця Оксана Станкевич-Волосянчук, яка у березня цього року виїхала на перевірку і підтвердила, що у місцях планованої рубки ростуть первоцвіти з Червоної книги, зокрема білоцвіт звичайний та скополія карніолійська.

Крім того, була спростована подана лісівниками у обґрунтуванні інформація про аварійний стан дерев, які, нібито, перешкоджають проїзду техніки і охорони філії та недостовірна інформація з матеріалів лісовпорядкування про ширину старої лісової дороги. Науковці також виявили, що на території лісництва немає мостів, тому тут їздять руслами річок. 

Ще два місяці тому Міндовкілля зобов’язало Держекоінспекцію у Закарпатській області провести перевірку згаданих фактів, однак до сьогодні її не було.

У філії «Ужгородське лісове господарство» ДП «Ліси України» самі запропонували проведення натурної перевірки, яку потім відтягали протягом кількох тижнів. А коли екоактивісти вирішили провести цю перевірку самостійно, то виявили, що у місці де у березні росли первоцвіти, їх викопали. Залишились тільки ямки. Те, що це саме те місце підтверджують геотеги на фото, зроблених у березні та травні на смартфони п’яти різних людей.

Журналістка-розслідувачка Олена Мудра, яка опублікувала цю інформацію, припустила, що викопати квіти могли самі працівники філії «Ужгородське лісове господарство», які з початку року намагаються погодити у Міндовкілля ліміти на вирубку дерев для розчистки лісової дороги, що через заказник веде на полонину Руну і вписується у проєкт будівництва вітряків на вершині хребта. Відомо, що Міндовкілля повернуло обґрунтування з недостовірною інформацією лісівникам на доопрацювання.
 

Що відомо про вітряки на полонині Руна?

ТОВ «Френдлі Віндтехнолоджі», яке входить до орбіти екснардепа Максима Єфімова планує побудувати 30 вітряків на вершинах полонини Руна. Вперше бізнес зайшов з проєктом у Тур’є-Реметівську громаду після початку великої війни у 2022 році і, попри незгоду сільських депутатів, за третім разом зміг отримати від сільської ради дозвіл на розробку проєкту землеустрою під вітряки.

У лютому 2024 року з численними порушеннями провели громадські слухання неякісних детальних планів територій та звіту з Стратегічної екологічної оцінки до цих планів, які наробили чимало галасу.

Сільська рада кілька місяців не наважувалась винести на затвердження рішення, яким затвердять скандальну містобудівну документацію. Втім, оприлюднила проєкт рішення «Про затвердження детального плану території ур. «Полонина Руна» Тур’є-Реметівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області» як такий, який будуть розглядати депутати під час найближчої сесії сільради 23 травня 2024 року.

Будівництво вітряків на Руні активно підтримує голова громади Надія Девіцька, яка приходиться свахою народному депутату Роберту Горвату, котрий, у свою чергу, теж лобіює цей проєкт. Для полегшення логістики проєкту підключили і філію «Ужгородське лісове господарство» ДП «Ліси України», у межах якого планують провести рубку для розширення існуючою лісової дороги у заказнику загальнодержавного значення «Тур’є-Полянський».

17 травня 2024р.

Теги: заказник, білоцвіт, скополія, рубка, вирубка, вітряки

Коментарі

Нік 2024-05-18 / 17:10:26
Ще Костіва Івана не забудьте згадати

Кілер 2024-05-18 / 15:43:11
Барна Іван , Кий Василь ,Синичка Василь,Помпель Іван,Хеккер Валентин: за вами давно тюрьма плаче бо ви розікрали весь добротний ліс Ужгородщини, ви горе лісівники, громадам багато лиха наробили ви.Одне вам ще везе що прокурори та судді вас прикривають, але це не на довго, кара божа а також кара згідно чинного законодавства вас настигне не переживайте....

Два Василі 2024-05-18 / 12:41:36


Не мийрегуйся Іванку,дасть ти микита і іванчо орден, а Робіко дисконт у Дастор.Ідися закури ліпше.

Коментар, до якого ви апелюєте, видалено. Адмін


НОВИНИ: Соціо

22:37
/ 2
У суботу у Верхніх Воротах на Мукачівщині зустрічатимуть полеглого Героя Івана Вотьканича
22:22
/ 1
"Щасливі діти" запрошують дітей із соціально вразливих родин в "УжТур"
20:57
В Ужгороді сьогодні попрощалися із захисником Олегом Ващенком
16:39
/ 1
У Ясінянську громаду на Рахівщині надійшла звістка про загибель Ярослава Бузака, що вважався зниклим безвісти від січня 2023 року
11:06
/ 1
В Ужгороді в п'ятницю попрощаються з Олегом Ващенком
16:10
ТОП 10 вакансій: на Закарпатті є 46 вакансій водіїв і 53 – швачок
15:28
/ 1
У Міжгір’ї відкрили Алею Слави Героїв-Захисників
20:39
/ 4
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 3
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
16:53
/ 9
Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
20:35
/ 2
Африканець намагався незаконно потрапити в Україну зі Словаччини "щоби полікуватися"
11:23
На війні з росією поліг Федір Янчик з Берегова
» Всі новини