Юрист Павло Черевко: «Якщо не приймемо пенсійну реформу, невдовзі не буде, з чого виплачувати пенсії"

Пенсійна реформа сьогодні – одне з найактуальніших та дискусійних питань в житті України. Списів навколо неї зламано чимало. Хтось її розробників та лобістів називає ледь не людоненависниками. Інші ж твердять, що реформа – прогресивна, і її прийняття необхідне в першу чергу самим пенсіонерам. Як нинішнім, так і майбутнім. Що саме дасть Україні прийняття законодавства, розповідає викладач юридичного факультету ЗакДУ, керівник секретаріату обласної організації партії "Сильна Україна" Павло Черевко.

Юрист Павло Черевко: «Якщо не приймемо пенсійну реформу, невдовзі не буде, з чого виплачувати пенсії"

– Павле, змінюють, як правило те, що діє погано. Значить, і пенсійне законодавство вирішили змінити, бо попереднє було поганим? Чи можете докладно пояснити недоліки старого законодавства?

 – Справа навіть не втому, що старе пенсійне законодавство було поганим.  Питання пенсійної реформи набагато глибше й складніше. Законодавство лише має висвітлювати те, що відбувається в суспільстві, в країні. Якщо говорити про пенсійну реформу, то необхідність її проведення обумовлена цілим рядом причин. Зокрема тим, що в Україні, як зрештою і в багатьох інших країнах, відбувається старіння населення. 
 
Нині в нас проживають 13,7 мільйона пенсіонерів. На 100 працюючих припадає 88 пенсіонерів. Звичайно, це створює певний дисбаланс між працездатним населенням і старшими людьми. Якщо збережеться нинішня тенденція, то, за прогнозами експертів, у 2025 році на кожного працівника припадатиме один пенсіонер. Зрештою, це призведе до негативних наслідків, ознаки яких ми бачимо вже сьогодні – до дефіциту пенсійного фонду. Торік дефіцит становив 34,4 мільярдів гривень.
 
Якщо нічого не зміниться, дефіцит пенсійної системи зростатиме, почнуться  затримки з виплатами. У такій ситуації можна вирішувати це двома шляхами: або зменшувати розмір пенсії, або просити громадян працювати довше. Зменшувати пенсії, звичайно не можна, тому залишається другий варіант.
 
– Необхідність збільшення пенсійного віку - це лише одна причина. Чим ще старе пенсійне законодавство було застарілим?
 
– Загалом, основа до нової пенсійної реформи була закладена раніше. Передбачалося, що в нас має бути трирівнева система пенсійної реформи. На сьогоднішній день існує перший рівень (солідарна система) та третій – недержавне пенсійне страхування. Якраз другого рівня, який передбачає обов'язкову накопичувальну систему, у нас його немає.
 
Завдання пенсійної реформи полягає в тому, щоб забезпечити нормальне функціонування цього рівня.
 
- Що це дасть?
 
– Можливість залучити кошти до держави через недержавні накопичувальні фонди. Це дасть дуже позитивний результат в найближчій перспективі. Ці кошти, які будуть акумулюватися у накопичувальних фондах, працюватимуть на економіку України, тобто це внутрішні інвестиції.
 
З одного боку, громадяни  здійснюючи відрахування у накопичувальні фонди заощаджують собі на пенсію. А з іншого – фонди дістануть у такий спосіб можливість залучати кошти від громадян. Тут дуже важливо, щоб цей рівень був підкріплений державними гарантіями. Держава повинна на 100% гарантувати захист коштів, які люди будуть накопичувати на другому рівні пенсійної системи.
 
– Побутує думка, що пенсійна реформа потрібна не стільки Україні, скільки Міжнародному валютному фонду, який обіцяє державі кредити лише у випадку її прийняття. Чи згодні ви з цим?
 
– Дійсно, однією з вимог МВФ є реформування пенсійної системи. Але я б не говорив, що це потрібно лише МВФ. Реформа потрібна самій державі заради її населення. Інакше в найближчому майбутньому у нас можуть виникнути проблеми з виплатами пенсій.
 
– Найбільше обурює людей в цьому питанні соціальна несправедливість, коли простий трудівник, що десятки років працював на тракторі чи заводі, отримує з тисячу гривень пенсії, а якийсь кабінетний працівник, багаторічний бюрократ в рази, а то і в десятки разів більше. Чи будуть якісь зміни в цій проблемі?
 
– Головною метою пенсійної реформи якраз і є справедливий розподіл коштів пенсійного фонду. Дійсно, в Україні існує великий розрив у пенсіях, які отримують звичайні робітники й колишні співробітники державних структур чи правоохоронних органів. Звісно, така ситуація не є справедливою і порушує права громадян.
 
Метою нового пенсійного законодавства є ліквідація цього розриву. Максимальна пенсія буде становити 10 прожиткових мінімумів. Нині це близько 10 тисяч гривень. 
 
– Чому, на вашу думку, суспільство досить негативно сприймає реформування пенсійного законодавства?
 
– Будь-які реформи завжди викликають негативне ставлення людей. Це відомо не лише з нашого досвіду, але й інших країн. Пенсійна реформа стосується всіх верств населення, тому й викликає такий резонанс, зокрема й негативну реакцію.
 
Історично, напевно, склалося, що нове сприймається важко. З моменту незалежності України, попередня влада постійно заявляла про необхідність проведення тих чи інших реформ, і від їх проведення простий український народ вигравав найменше. Тобто, населення не до кінця вірить тим, хто проводить ці реформи,  і в очікувані результати. Звідси і таке ставлення до реформ. 
 
До того ж, мені здається, що держава не провела достатню системну роботу з роз'яснення основних положень пенсійної реформи. Завдання влади полягає в тому, щоб залучати до своєї роботи громадські організації, політичні партії, інші суб'єкти, які б могли вести роз'яснювальну роботу, пояснюючи як позитивні, так і негативні наслідки законодавства.
 
Що насамперед треба знати про нове пенсійне законодавство, щоб розпочати сприймати його адекватно?
 
Головне – усвідомити, що нова пенсійна реформа – це не чиясь примха, а реальна необхідність, викликана демографічною ситуацією, економічними чинниками, дефіцитом пенсійного фонду. Врешті решт можна відверто говорити, що якщо нічого не змінити, то через 5-10 років нам просто не буде з чого виплачувати пенсії.
 
Натомість, якщо реформа буде прийнята, пенсійний фонд зуміє стати бездефіцитним і зрештою збільшувати пенсії. За прогнозами експертів, якщо реформа буде прийнята вже, то до 2013 року фонд вийде на бездефіцитність. Тобто перших результатів можна буде очікувати досить скоро.  
 
Розмовляв Юрій Лівак
08 червня 2011р.

Теги: Пенсійна реформа, працездатність, демографічна проблема

Коментарі

Georgiy 2011-06-10 / 09:51:00
Перепрошую за узагальнення, звертався до всіх критично коментуючих ), а на рахунок послідовності, не потрібно плутати тепле з м’яким, вважаю, що така риса є великою рідкістю у сучасних політиків… Що стосується Китаю, дійсно наявний серйозний стрибок у перед і статистичні данні просто приголомшують – це, певно, результат того про що писав нижче – кожен має робити свою справу ))), але благоустрій в державі визначається за рівнем життя її громадян, це, мабуть, тому китайці масово, при першій нагоді, полишають рідний Китай і за будь-яку ціну осідають по різних країнах (і перенаселення не є аргументом).
На рахунок мультигромадян при грошах – кількість громадянств росте через острах бути взятим за …(за те, кому як більше подобається). Свідомо ніхто цю країну не полишить – так як , не дивлячись на гроші, вони там ніхто… Вченими доведено, що у більшості європейців почуття щастя з''являється не тоді, коли вони стають багатими, а тоді, коли підвищується їх соціальний статус. Тобто недостатньо мати високий рівень доходу, потрібно щоб цей рівень перевищував дохід людей з вашого кола спілкування, і щоб ці люди про це знали.
Це властивість людського характеру притаманна не тільки жителям Європи, але і нам, вихідцям з країн колишнього СРСР (можливо, навіть більшою мірою). Про силу цього бажання - мати високий соціальний статус, влучно сказано в книзі Віктора Суворова «Акваріум» :
- Некоторые из нас (офицеров ГРУ и КГБ, прим. автора) бегут на Запад в надежде иметь великолепную машину, особняк с бассейном, деньги. И Запад платит им действительно много. Но получив «Мерседес» и собственный бассейн, предатель вдруг замечает, что все вокруг него имеют хорошие машины и бассейны. Он вдруг ощущает себя муравьем в толпе столь же богатых муравьев. Он вдруг теряет чувство превосходства над окружающими.
- Тут, в Советском Союзе, каждый из нас – член высшего сословия. Каждый, даже самый незначительный офицер ГРУ – сверхчеловек по отношению ко всем остальным.
- Богатство относительно. Если ты по Москве ездишь на «Ладе», на тебя смотрят очень красивые девочки. Если ты по Парижу едешь на длинном «Ситроене», на тебя никто не смотрит.
-…шестьдесят пять процентов невозвращенцев из ГРУ и КГБ возвращаются с повинной. Мы их расстреливаем. Они знают это – и все равно возвращаются…
Тому, думайте самі…

Єдине з чим можу погодитися – це з комплексом меншовартості… З цим дійсно потрібно працювати… )))


Янко 2011-06-09 / 23:57:00
Я Бибипку не упоминал нигде) Последовательным может быть и убийца и просто дурак, за это их уважать? Привести вам пример правильных реформ? Посмотрите на Китай. Они "забили" на всех и делают свое дело. Им пофигу штаты, Россия, Европа. А у нас комплекс неполноценности - лишь бы лизнуть кому поглубже, соответственно и результат. И еще самое важное... Практически в истории любой страны были периоды, когда разного рода делки разворовывали все возможное, но у них было чувство меры, нет, не в грабеже, а в понимании того, что люди тоже должны жить на определенном уровне, иметь работу и приличную зарплату. У нас же чувство меры не в моде. Все кто при деньгах имеют мультигражданство и основной капитал, дети, бизнес помаленьку переезжают в благополучные страны, которые закрывают глаза на их прошлое, лишь бы бабки попали в их банки. В какое будущее страны можно верить, какие еще пенсионные накопления? Сегодня завтра дефолт, гиперинфляция и плакали наши сбережения)

Georgiy 2011-06-09 / 18:23:00
Янко, 09.06.2011 17:02
Отже, ви за зміни ) ... Думаю, ви погодитесь, що за досить тривалий період, це чи не перша спроба щось зробити. І той же, як ви волієте називати, Бібібко є чи не єдиною особою в уряді - хто береться це, щось, робити. Ніхто з міністрів не виявляв ініціативи до тої діяльності, так як це непопулярно, псує рейтинги, а на носі вибори до ВР і більшість може піти по "мажоритарці"... Його можна поважати, хоча б за послідовність... Спостерігаю за ним з Президентських виборів - він позиціонував себе як реформатор, так тим і займається. Тому дивно, інколи чути або читати, як кажуть - от раніше я його підтримував, а він виявився "нєгадяй"... То поясни, що змінилося? Нічого - значить не розумів за що підтримував.Звичайно, потрібно щоб закон виконувався, тобто доходив до кінцевого свого споживача. А от за це і потрібно говорити ...
Я маю віру в те, що ситуація поміняється, так як «ручка» раніше чи пізніше може настати, а того не хотілося б, ні нам пересічним, ні їм можновладцям … )))

Ярина 2011-06-09 / 17:38:00
согласна с Georgiy, отрицательная позиция всегда была проще чем утвердительная, следовательно, критиканты - это образ жизни ... Но ничего... собака лает, ветер носит, а караван идет ...

Янко 2011-06-09 / 17:02:00
Georgiy, 09.06.2011 14:40
Вы сути не поняли! Я за реформы! Я по сути всю жизнь осознанную прожил в реформах!) Я не в реформы не верю, а в эту власть. Причем я в таком возрасте, что уже на пенсию с нуля мне вообще нечего дергаться) За детей переживаю и не хочу, чтобы они свои тяжело заработанные бабки отдавали за так. Сначала это государству должно дать веру в то, что оно вообще в состоянии что-то создать для людей, а потом уж денег требовать! Покуда все наоборот...

Андрей 2011-06-09 / 15:23:00
2 Georgiy:
який такий "старий" порядок? Бібібко "у владі" вже з добрих десять років, звідки "оновлення"? "нового, тобто реформ," - тут важко сперечатися, звичайно якшо на клуні написано "х.." то там саме те і знаходиться, а не дрова, ага. Які "реформи"?! Реформи це покрокова стратегія задля досягення певних, наперед визначених цілей. Нічого подібного у підтримуваних вами "реформаторів" нема і близько. Але ви не беріть собі клопоту, повторюйте "халва", чи то пак "ріхворми".

Georgiy 2011-06-09 / 14:40:00
Я підтримую реформування в державі, а не конкретних осіб. А ви, самі собі суперечите... Вас не влаштовує старий порядок (ви не знаєте де кошти батьків-дідів), але і нового, тобто реформ, сприймати не хочете. Зараз походите на "апазіцию" яка нічого толком, ані зробити, ані запропонувати не може, а в усіх бідах винні всі окрім неї("апазіциї")... Рух — це життя..., а сидіння на місці мало кого, до чого приводило... Тому займіться кожен своєю справою, а не критикою...

Андрей 2011-06-09 / 12:29:00
Цілком підтримую Янко. Бібібко вимагає платити ТЕПЕР за НЕЗРОЗУМІЛО ЩОСЬ в майбутньому. Бібібко не знає, що буде через місяць. Як він може знати, що буде через 5-10-20 років.
Памятай, що підтримуючи Бібібка, ти підтримуєш оплату багатотисячних пенсій таким "красавцам" як Литвин, Мороз, Ющ, Стогній і т.д.

Янко 2011-06-09 / 11:36:00
Там написано - "Где гарантии того, что все то, что мы называем государством просуществует до моей пенсии? С таким руководством навряд ли. Так зачем платить в пенсионный фонд?" Прошу правильно цитировать) Мои родители, дедушка и бабушка, да и я тоже платили в пенсионный фонд страны, которой нет! Кто мне вернет те деньги? Говорите мы не в теме... В теме, к сожалению.

Georgiy 2011-06-09 / 11:27:00
Товариші не смішіть людей питаннями – «зачем платить в пенсионный фонд?» - ви платите зараз для того щоб утримувати своїх батьків, дідусів і бабусь. Стаття цілком адекватна, щоправда потреба в роз’ясненнях від влади, дійсно, конче необхідна, так як пересічному громадянину, котрий не «варится» в питанні, подекуди тяжко зорієнтуватися в нововведеннях, більш того, переконаний, що і в старому законодавстві, більшість, так само не в темі…

Андрей 2011-06-09 / 09:16:00
Молдаванін Бібібко і його клєврєтікі місцеві так і не можуть відповісти на одне просте питання: де конкретний план реформування пенсійної галузі, замість цього лише мичання про підвищення пенсійного віку. А стаття направду - привіт совдєпу. Лівак хоч її читав, чи просто підписався під наданим текстом?

Янко 2011-06-09 / 00:39:00
Юра, не в обиду, но статья получилась никакой, обтекаемой. А вот это - це не чиясь примха, а реальна необхідність, викликана демографічною ситуацією, економічними чинниками, дефіцитом пенсійного фонду - вообще выше всех похвал! Все три причины прямой результат работы всех наших правительств вместе взятых. Я уже в свое время платил деньги в разные пенсионные фонды, страховки. Где те деньги? Где гарантии того, что все то, что мы называем государством просуществует до моей пенсии? С таким руководством навряд ли. Так зачем платить в пенсионный фонд? Чтобы кто-то имел оборотные деньги для совсем других целей?


Сильна Україна
Публікації:
/ 3Голова партії «Сильна Україна» привітав українців з Днем Незалежності
/ 1Юрист Павло Черевко: "Пенсійне законодавство – лише перший крок до реформи»
Закарпатці взяли участь у фіналі графіті-батлу «UPSтену» в Києві
Михайло Попович: "Реформи впроваджує вся команда"
Закарпатська «Сильна Україна» вшанувала пам’ять жертв Другої світової війни
Михайло Попович: "З реформами більше зволікати не можна"
«Сильна Україна» привітала закарпатських випускників зі святом останнього дзвоника
Очільник закарпатської «Сильної України» привітав закарпатських випускників
«Сильноукраїнці» Закарпаття взяли участь у Дні Добросусідства зі Словацькою Республікою
Закарпатські «сильноукраїнці» взяли участь в урочистому мітингу з приводу річниці Великої Вітчизняної війни
Закарпатські «сильноукраїнці» гостювали у ветеранів війни
Закарпатська «Сильна Україна» вшанувала ветеранів області
Вітання
Оголошення
/ 1Михайло Попович: «На нас чекають 5 років клопіткої роботи»
» Всі записи