Балога висловився проти тиску УПЦ МП на владу в контексті євроінтеграції

Будь-яке втручання у здійснення функцій держави з боку будь-яких церковних організацій і релігійних громад суперечить Конституції і може розглядатися як тиск на органи влади при виконання ними їх повноважень. Про це сьогодні у Києві заявив лідер Єдиного Центру Віктор Балога, коментуючи повідомлення ЗМІ про заклик діячів православної церкви Московського патріархату до вищого керівництва України припинити інтеграцію в Євросоюз.

Балога висловився проти тиску УПЦ МП на владу в контексті євроінтеграції

Політик відзначив, що Основний Закон України чітко відокремлює Церкву і державу. Відповідно, розмежовуються і прерогативи цих інституцій. "Це звернення явно виходить за межі відносин між Церквою та державою. Судячи з оприлюднених закликів, окремі православні діячі значно переоцінили своє значення в суспільному і релігійному житті. Така поведінка несумісна із правилами світської держави. Звісно, у демократичній країні кожен може вільно висловлювати свої думки і побажання. Однак тональність послання та категоричність оцінок не залишає сумніву, що мета авторів – натиснути на Президента і уряд із метою прийняття вигідних рішень. Згадка про те, що Російська православна церква благословила нинішнього Главу держави на президентську діяльність, нагадує вимагання поступок".

В.Балога звернув увагу, що церковні діячі виступають проти Європейського союзу – потужної міжнародної організації з високими стандартами суспільного і економічного життя. Натомість вони просувають ідею неіснуючого і аморфного утворення. "Це очевидно неспівставні поняття. Не треба домішувати ідеологію вчорашнього дня, привнесену ззовні, до національних інтересів України, зорієнтованої в майбутнє".

Лідер Єдиного Центру також вказав на неприпустимість вимог про надання православній церкві домінуючого статусу. У цьому зв'язку політик звернув увагу на норму Конституції, яка виключає надання будь-яких привілеїв за релігійною ознакою. "Нам усім, незалежно від віри, треба жити у гармонії, а не змагатися за якісь особливі права. Це змагання не принесе спокою в суспільне життя. Більш природними для релігійних діячів були б заклики не до виокремлення якоїсь церкви, а до миру, злагоди і єднання усіх українців", - вважає В.Балога.

14 квітня 2011р.

Теги: церква, Балога, Євросоюз

Коментарі

Shachtar 2011-04-15 / 10:34:00
"Більш природними для релігійних діячів були б заклики не до виокремлення якоїсь церкви, а до миру, злагоди і єднання усіх українців"
Через ці слова він якраз показав, що сам лізе в справи Церкви (хоча закликає її не лізти в справи держави) і своє справжнє відношення до цієї конфесії. Хіба її можна порівняти із "Свідками Єгови" і т.д. Та навіть із "православними" Мойсея Кулика!

Shachtar 2011-04-15 / 10:29:00
14 квітня 2011 року в мас-медіа з’явилась інформація про звернення зборів громадськості Української Православної Церкви до Президента України В. Януковича і прем’єр-міністра М. Азарова з вимогою «припинити інтеграцію до Євросоюзу та надати канонічній Православній Церкві в Україні статус домінуючої».

В зв’язку з цим Секретаріат Київської Митрополії УПЦ заявляє, що висловлювання офіційної позиції Української Православної Церкви щодо державно-церковних відносин та звернення і документи, що носять офіційний характер, згідно зі Статутом УПЦ, знаходяться в компетенції лише Священного Собору та Священного Синоду УПЦ на чолі з її Предстоятелем. Особиста громадська позиція, висловлювана окремими вірними УПЦ, з точки зору Священноначалля, носить приватний характер і тому не має сприйматися як позиція всієї Церковної повноти.

Тому звернення зборів громадськості Української Православної Церкви, про яке йдеться в повідомленнях в пресі від 14 квітня 2011року, не є офіційною Церковною позицією Української Православної Церкви.

Просимо журналістів звернути увагу на цей факт і для отримання офіційних коментарів звертатися в Прес-офіс УПЦ.
З повагою,

† Олександр,

АРХІЄПИСКОП ЕПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ
В.О. ГОЛОВИ ВІДДІЛУ ЗОВНІШНІХ ЦЕРКОВНИХ ЗВЯЗКІВ
УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Володимир 2011-04-14 / 19:40:00
Молодець Віктор Іванович,хвалю за такі заяви та побажання.Відчуваеться справжній християнин!!!

ІВАН 2011-04-14 / 18:21:00
Те, що Московський патріархат - пята колона Росії, знали давно, але тут уже московські попи знахабніли до крайності.

Shachtar 2011-04-14 / 16:00:00
Якщо Ви перегляните, хто від імені УПЦ звернувся до Януковича, то Ви побачите, що ті люди (чи сили) постійно сваряться з керівництвом цієї Церкви (скажімо і через код)і намагаються нав'язувати свою думку суспільству від імені потужної і авторитетної конфесії. Їхній голос - це не голос УПЦ!!!


Єдиний Центр
Публікації:
/ 1На Закарпатті депутати просять про позачергову сесію на допомогу потраждалим від стихії
/ 3Жителі Свалявщини отримали в подарунок маслобійки та сепаратори
/ 2Василь Губаль: Під час засідання сесії облради обділили все Закарпаття
/ 6Заяви Москаля по Мукачеву – ніщо інше, як бажання приховати власні промахи та некомпетентність
/ 2Золтан Ленд'єл: Москаль не подав жодної пропозиції до Президента і ВР щодо фінансування закладів профтехосвіти
/ 1Депутати фракцій ЄЦ та "Батьківщини" в Закарпатській облраді зініціюють скликання позачергової сесії
/ 2Господарі Великоберезнянщини отримали сепаратори та маслобійки
/ 1"Єдиний Центр" засуджує будь-які спроби та факти хабарництва, незалежно від розміру хабара – заява
/ 1"Єдиний Центр": Керівництво держави повинно негайно прийняти політичне рішення і заборонити в'їзд на територію України російських вантажів
/ 2Головою Воловецької районної організації "Єдиного Центру" обрано Олега Ціника
/ 2"Єдиний Центр" ініціює скликання позачергової сесії Закарпатської облради
/ 8Закарпатський "Єдиний Центр": Винні у побитті воїнів-добровольців мають бути притягнені до відповідальності
Балога пропонує посилити відповідальність за публічне заперечення окупації Росією територій України
/ 4ЄЦ закликає місцеві ради вирішити питання безкоштовного харчування дошкільнят та вихованців початкових класів
Михайло Мотильчак: На Закарпатті настане проблема фінансування професійно-технічних закладів
На Закарпатті ЄЦ підтримав заклик ветеранів АТО та волонтерів щодо відмови від новорічних салютів
"Широка" коаліція в Закарпатській облраді очевидно задоволена діяльністю та результатами роботи уряду Яценюка – Ленд'єл
Депутати просять голову Закарпатської облради вплинути на "Закарпатгаз", щоби не відключати газ незаможним і пенсіонерам
/ 29Балога привітав БПП «Солідарність» з утворенням коаліції у Закарпатській облраді з "Опозиційним блоком", "Відродженням" і тушками
/ 3"Єдиний Центр" нагадав, що є переможцем виборів і відкритий до залучення до переговорів по коаліції в Закарпатській облраді "Солідарності"
На з’їзді Єдиного Центру озвучено рішення про участь партії у місцевих виборах
/ 15ЄЦ звинуватив Москаля в брехні з метою дискредитації найвпливовішої політичної сили Закарпаття
/ 3Балога звернувся до Президента України з відкритим листом щодо варварської вирубки лісів
Мукачівські міліціонери заявили, що їх змушують фальшувати матеріали по справі перестрілки 11 липня
/ 3Заява Закарпатської обласної організації політичної партії "Єдиний Центр"
» Всі записи