Закарпаття: "Алло? Міліція слухає!"

Міліція, як будь-яка оперативна структура, нині немислима без надійного цілодобового зв’язку. За цим, аби він справді таким був, слідкує відповідна структура - Центр зв’язку при УМВСУ в Закарпатській області. Сьогодні у нас в гостях її начальник - підполковник міліції Василь КОСТІВ. Який, до речі, минулого тижня відзначив 45 років свого життя.

Закарпаття: "Алло? Міліція слухає!"- Василю Васильовичу! Передовсім вітаємо вас із ювілеєм, бажаємо міцного здоров’я, нових професійних здобутків та всіляких житейських гараздів! А скільки із цих 45 літ ви віддали міліції?

- Дякую за вітання. У міліції я вже 11років. Після закінчення у 1986 році Одеського електротехнічного інституту зв’язку за спеціальністю “багатоканальний електрозв’язок”, потрапив в Закарпатське обласне виробничо-технічне управління, де, власне, мене і навчили бути справжнім зв’язківцем. Об’їздив усі районні вузли, лінійно-апаратні зали. Ще й досі, хоч вже пройшло 20 років, функціонує те, що я робив.
У міліції я з 1996 року. Спершу працював керівником зв’язку в пожежній охороні, яка була тоді при міліції. Далі мене перевели в так званий перший відділ УМВС, де я працював старшим інженером із технічного захисту інформації. Потім призначили начальником відділення оперативного зв’язку штабу УМВС. У 2004 році було створено Центр зв’язку при УМВС, який я очолюю донині.

- Ким себе більше відчуваєте: фахівцем-зв’язківцем чи міліціонером?

- Коли як, залежно від ситуації. Зі своїми хлопцями я мушу бути й технарем-зв’язківцем, показати що до чого. Ну, а зовні я -- міліціонер, керівник служби...

- Нині, чого гріха таїти, хороший фахівець, тим паче вашого профілю, може більше заробити на цивільній роботі: у тому ж “Укртелекомі” чи в операторів мобільного зв’язку. Вас ще не зманювали з міліції?

- (Сміється). Є таке, пропозицій було багато. Зовсім недавно дуже вигідну роботу пропонували... Та мені ще зарано на міліцейську пенсію йти, от коли попрощаюся зі службою, тоді й буду думати над цим.

- Василю Васильовичу! Що змінилося в очолюваній вами службі з часу нашого останнього інтерв’ю?

- Основне завдання нашої служби -- забезпечення надійного оперативного зв’язку між органами та підрозділами внутрішніх справ. Для цього, у травні ми отримали 35 переносних радіостанцій для оперативних підрозділів, на початку року -- 85 радіостанцій, які роздали по міськрайвідділах та підрозділах міліції. Одержали також 3 цифрових архіватори зв’язку. А останнім часом вийшли два нові накази МВС, які стосуються нашої служби. Перший - щодо приведення до табеля належності телефонів у райвідділах та самому УМВС.

- А простіше, більш зрозумілою мовою, як воно звучить?

- Це стосується економії коштів. Ми боргуємо велику суму “Укртелекому” за телефонні розмови, і нині триває оптимізація телефонного зв’язку. Обмежується як вихід на міжміську телефонну мережу, так і на номери операторів мобільного зв’язку. Спершу ми навели із цим лад в УМВС, тепер взялися за міськрайвідділи області. “Вісімок” на міськрайвідділ має залишитися не більше 10-15. Будемо відмовлятися й від радіоточок. Їх не потрібно у такій кількості, досить залишити радіо у начальника райвідділу, в черговій частині та в начальника штабу.

- А навіщо взагалі міліції ці “галі” потрібні?!

- У першу чергу радіо необхідне для цивільної оборони, через нього оголошується, в разі біди, тривога, а міліцейські чергові частини повинні володіти такою інформацією.

- Які ще новації впроваджуватимете?

- У нас в міськрайвідділах функціонують власні міні-АТС, які мають по 16-24 телефонних номерів. Нині ми працюємо над тим, щоб їх переробити на міські, аби мали вихід на місто. Зробили це вже в УБОЗі, Ужгородському та Перечинському райвідділах, тепер беремося за Виноградів.

А 25 травня надійшов наказ МВС про поетапну заміну упродовж 2007-2009 років аналогових міжміських каналів зв’язку та аналогово-комутаційного обладнання на цифрові канали та обладнання цифрової відомчої мережі. Це дасть змогу суттєво поліпшити якість зв’язку та швидкість передачі даних. Нині “Укртелеком” переходить на цифрову систему. У нас це вже здійснено в Рахові, Воловці, Міжгір’ї. Переходить на таку систему й міліція, були б лише кошти. Почнемо експериментально з Виноградівського райвідділу й подивимося, що воно дасть. За нашими підрахунками, загалом по області новий телефонний зв’язок дозволить міліції економити 150 тисяч гривень щорічно. А закінчити все плануємо не до 2009-го, як передбачено, а через 6-9 місяців.

- А як у міліції з впровадженням Інтернет-зв’язку? Знаю, що міністерство вимагає оснастити ним усі міськрайвідділи.

- На жаль, поки що з цим важко. Якщо повністю вдасться перейти на Інтернет-зв’язок, можливо, тоді й телеграфний стане не основним, а резервним, яким він і повинен бути. Бо тепер через УМВС проходить 600-700 телеграм щодоби, а розрахований наш пункт документального зв’язку максимально на 100-150. У чергових частинах передовсім необхідно встановити сучасне комп’ютерне обладнання.

- Ви згадали про економію на телефонних розмовах. А чи не простіше придбати для чергових частин безлімітні мобільні телефони, чим уже давно користуються усі солідні державні та комерційні установи?

- Згаданий наказ табельної належності передбачає, що “безлімітка” повинна бути у кожній черговій частині міськрайвідділу. І кошти на це виділяються
- 600 гривень на місяць. Чому цих телефонів немає у більшості районів, мені невідомо -- мабуть, виділені кошти йдуть на погашення боргів “Укртелекому”... Знаю, що “безлімітка” є лише в черговій частині УМВС, в Мукачеві й, здається, у Берегівському РВ УМВС. В Ужгородському міськвідділі була, але тепер вони перейшли на “Лайф”, де безплатні розмови у мережі.
Розмову вів Володимир ПАВЛЮХ, "Відомості міліції"
12 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини