На Закарпатті жодна з ГЕС не обладнана системою раннього виявлення надзвичайних ситуацій

7 серпня з ініціативи Міністра надзвичайних ситуацій України Віктора Балоги відбулось позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Причиною позачерговості є занепокоєння Міністра МНС, у зв’язку з подіями, які відбулись у місті Кримськ Краснодарського краю Росії. Там, внаслідок повені загинула 171 особа, більше 18 тисяч людей втратили майно, повністю знищені 400 дворогосподарств.

На Закарпатті жодна з ГЕС не обладнана системою раннього виявлення надзвичайних ситуацій
Для недопущення подібних випадків в Україні Віктором Балогою було вирішено проаналізувати причини, що можуть призвести до таких катастрофічних наслідків та вжити дієвих заходів для ефективної боротьби з можливою водною стихією. 
 
Проходило дане засідання у Територіального управління МНС у Закарпатській області у вигляді  відеоконференції. В даному заході взяли участь начальник ТУ МНС у Закарпатській області Антон Зелінський, заступник начальника ТУ МНС  Богдан Ількович, начальник управління НС та СЗН Закарпатської облдержадміністрації Сергій Карпеченко, заступник начальника Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Єдуард Барчій, директор ДП Об’єднаної дирекції будівництва водогосподарських об'єктів Закарпатської області Ростислав Федів, заступник технічного директора ПАТ ЕК Закарпаттяобленерго Валерій Хохлов та представники Закарпатської філії ПАТ Укртелеком Сергій Єрмоленко та Олексій Крупкін.
 
Для Закарпатської області дане засідання є дуже важливим, оскільки наш край належить до  одного з найбільш паводконебезпечних регіонів держави.  Формування повеней на гірських річках відбувається 3–8 разів на рік, що спричинює затоплення територій населених пунктів, виробничих об’єктів і завдає суттєвих збитків економіці.
Загалом згідно з переліком потенційно небезпечних об’єктів на території Закарпаття знаходиться 48 гідротехнічних споруд. До прикладу, при проходженні паводків у Хустському районі площа можливого затоплення Теребле-Рікською ГЕС складає 6000 га. У зоні можливого затоплення знаходиться і 11 населених пунктів, де проживає близько  35 тисяч людей.
 
Серед  проблем є те, що жодна з ГЕС  області не обладнана системою раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення. 
Аналізуючи стан системи централізованого оповіщення населення Закарпатської області слід зауважити зниження її технічної готовності. Строки експлуатації діючої системи оповіщення вичерпали встановлений ресурс та є морально застарілими адже експлуатується вона з 70-х років. Через новітні цифрові технології також виникає проблема із сполученням їх з аналоговими системами апаратури Внаслідок зазначеного система централізованого оповіщення населення області неспроможна в повному об’ємі забезпечити оповіщення населення, а тому потребує модернізації.
 
Загальна кількість задіяних в оповіщенні населення гучномовців (52 од.) не дозволяє в повному об’ємі забезпечити доведення сигналів цивільної оборони в місцях масового скупчення населення області. Ще одним недоліком який суттєво впливає на ступінь готовності існуючої системи оповіщення  є заборгованість за технічно-експлуатаційне обслуговування обладнання перед Закарпатською філією ПАТ «Укртелеком» місцевих органів виконавчої влади.
 
Учасники засідання прийняли ряд дієвих рішень які необхідні для приведення системи оповіщення у відповідність із сучасними європейськими  вимогами та застосування новітніх технологій. Результатом даної зустрічі стане створення ініціативної групи, яка в подальшому розробить нову концепцію побудови загальнодержавної та регіональних систем оповіщення населення та проведе модернізацію діючих систем оповіщення до європейських стандартів, - повідомили Закарпаття онлайн в ТУ МНС у Закарпатській області.
09 серпня 2012р.

Теги: МНС, ГЕС, повінь

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини