Чеські "бронтозаври" маркували туристичні маршрути Закарпаття (ФОТО)

Члени "Руху бронтозаври" шукають шляхи гармонійного розвитку суспільства, яке усвідомлює відповідальність за те, що нас оточує. Цього літа чеські «бронтозаври», змовившись з друзями з Іспанії та Україні, вирушили в Закарпаття, де відновлювали позначення на так званій «транскарпатської магістралі», туристичному маршруті, що простягнувся від кордонів Польщі та Словаччини до рубежів Румунії. Працювали, відпочивали і навчалися, - повідомляє радіо "Прага".

Чеські "бронтозаври" маркували туристичні маршрути Закарпаття (ФОТО)

Скільки років вже існує Рух Бронозаври і чим він займається?

«Рух бронтозаври - волонтерська організація, що об'єднує молодь, існує вже більше 35 років. У своїй роботі ми намагаємося поєднувати приємне з корисним. Ми проводимо різні заходи для молодих людей, які допомагають людям, природі, відновлюють історичні пам'ятники. Наші волонтерські табори та інші заходи відбуваються в Чехії та за кордоном. Довгострокові проекти ми реалізуємо в Румунії та Індії, а зараз, співпрацюючи з місцевими організаціями, ми почали втілювати в життя проект волонтерських таборів і в Україні».

Саме в цьому році ви і побували в Україні - на Закарпатті. Скільки учасників зібралося у волонтерському таборі і, що ви змогли здійснити?

«В Україні ми провели більше двох тижнів. Сформувалася група, що налічувала понад тридцяти осіб, до якої увійшли чехи, іспанці й українці. Ми розмічали туристичні маршрути в Закарпатській області - в Колочаві і Воловці. Надали ми і невелику екологічну допомога - проходячи туристичні маршрути, ми збирали сміття. Проект волонтерського табору в Україні ми здійснили за співпраці з чеською екологічної організації "Рух Веселка" (Hnutí Duha) та українським об'єднанням "Карпатські стежки" (Karpatské stezky). У нас вийшло спільними зусиллями позначити 75 кілометрів туристичних маршрутів. Мені здається, що це була дуже цікава, приємна поїздка, яка принесла користь і місцевим жителям ».

У місці свого перебування ви розбивали табір або ночували в гостях у когось з місцевих жителів?

«Ми розбивали табір. У Колочаві нам допоміг один з друзів, власник туристичного кемпінгу. У Воловці ми співпрацюємо з мером, який для нас знайшов місце в однієї з місцевих мешканок. Тому наші волонтери змогли познайомитися і зі способом життя простих людей. Наша господиня тримає корів, поросят та іншу живність. Ми приємно провели час».

Для ваших волонтерів ця середу була незвичайна?

«Ні, вони вже з цим зустрічалися, так як в подібні табори вже їздили неодноразово. Для них було цікаво те, що в Україні подібний стиль життя у дуже великої кількості людей. У Чехії він зустрічається рідко, але для України - це повсякденність. Люди працюють в полі, тримають корів, коней і так далі ».

Ви маєте намір продовжити співпрацю і повернутися в Україну знову? Куди ви тоді підете?

«Нам там дуже сподобалося, тому ми домовилися в майбутньому році провести подібну роботу. В Івано-Франківській області, де дуже красиві гори, ми могли б продовжити розмітку туристичних маршрутів. Українська організація Карпатські стежки в цьому регіоні вже розмістила 100 кілометрів трас ».

Ви допомагали розчищати стежки, розмічали туристичні траси, а була у вас можливість ближче познайомитися з історією цього регіону. Закарпаття колись належало до Чехословаччини.

«З історичної точки зору для нас це дуже цікава область. У Колочаву часто приїжджають чеські туристи саме для знайомства з історією. Ми також відвідали кілька музеїв, розмовляли з місцевими жителями про те, як вони оцінюють той час, коли ми були об'єднані в рамках однієї республіки. Цікаво було дізнатися й думку українських жителів про сучасну Чехії. У нас же дуже тісні відносини ».

Зустрівся вам хто-небудь, хто розмовляє по-чеськи?

«Ми зустріли дуже багато людей, які говорили з нами по-чеськи. Однак це пов'язано не з давньою історією, а з сучасністю. Дуже багато українців їздить до Чехії на заробітки. Тому вони й розмовляють чеською мовою. Коли ми зустрічалися з такими людьми, то вони зустрічали нас з великою радістю, розпитували, звідки ми і що робимо. Такі моменти для мене були дуже цікаві. Багато людей оперують різними вкоріненими стереотипами, в тому числі і негативними. У наших волонтерів з'явилася можливість дізнатися - як дійсно люди в Україні живуть, чому їздять до Чехії. Для українських співрозмовників це подібно. Ці моменти мені дуже сподобалися - справжнє спілкування двох культур », - завершує свою розповідь Христина Студії з чеського Руху бронтозаври.

01 серпня 2012р.

Теги: Бронтозаври, маршрут, маркування

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини