Кримінальна справа по головному лікарю Ужгородського перинатального центру розсипається у суді

Кримінал на колегу, аби уникнути відповідальності, «замутив» його попередник

Кримінальна справа по головному лікарю Ужгородського перинатального центру розсипається у суді

Цього тижня в Ужгородському міськрайонному суді мало відбулося чергове судове засідання у справі, в якій головного лікаря Ужгородського перинатального центру Андрія Чабана було звинувачено в смерті немовляти. Однак із черговим фактом неявки останнього свідка його перенесли на наступний тиждень.

Як з’ясувалося під час попередніх засідань, жодного прямого відношення до цієї смерті Андрій Чабан не має. Його участь в процесі пологів документально зафіксована виключно на етапі, коли прилади та фахівці фіксували добрий фізичний стан плода, а значить – жодних показань до кесаревого розтину не було. Це підтверджують і підписи лікуючого лікаря породіллі Руслана Федька та ургентного (чергового) лікаря Ю. Бобика. Натомість, саме Р.Федько та Ю.Бобик, які на суді наразі виступають в ролі свідків, на відміну від А.Чабана безпосередньо контактували з породіллею, мали необмежені повноваження в прийнятті рішень і, зрештою, допустилися помилок, що призвели до смерті немовляти.

Висновки комісійної експертизи, зробленої на замовлення досудового слідства, та пізніші висновки фахівців недвозначно стверджують, що безпосередньою причиною смерті немовляти стала не помилка в діагностувані дистресу (поганого самопочуття) плоду в першому періоді пологів, в якій за результатами досудового слідства було звинувачено А.Чабана, а неправильне накладення вакуум-екстрактора лікуючим лікарем на завершальному етапі, жодного відношення до якого А.Чабан не мав.

В такий спосіб стало зрозумілим, в який спосіб А.Чабан опинився в ролі обвинуваченого у цій справі. Аби уникнути відповідальності за смерть дитини, лікуючий лікар Р.Федько спершу переконав у вині А.Чабана породіллю К.Співак та її родину, а далі, за сприяння Ю.Бобика, цілеспрямовано вводив оману і слідство, яке розпочалося за заявою батька породіллі. Також, як було аргументовано озвучено в ході судового засідання, Р.Федько та Ю.Бобик сфальсифікували записи в щоденнику пологів і, як свідки, давали неправдиві свідчення у суді.

Що суттєво, після зазначеного трагічного випадку у Р.Федька як лікуючого лікаря було зафіксовано ще два випадки смерті немовлят, що стало причиною його звільнення з посади в Ужгородському міському перинатальному центрі.

Не менш важливо і те, що Р.Федько був попередником А.Чабана на посаді головного лікаря перинатального центру, призначеним на посаду тодішнім міським головою Ужгорода Сергієм Ратушняком. Відповідно, громадську думку з цього приводу в один голос активно формували ЗМІ, що входять до «медіа-імперії» екс-мера – маловпливові інтернет-ресурси Clipnews,  Європейський медіа-центр та Rionews, а також газета РІО. До викривлення ситуації долучилися і журналіст газети «Закарпатська правда», лікуючим лікарем якої під час пологів був Р.Федько, та власкор газети «Дзеркало тижня» на Закарпатті, який, водночас, є дописувачем РІО. Інші ЗМІ розповсюдили інформацію за інерцією.

У разі, якщо суд підтвердить невинуватість А.Чабана, що, виходячи з логіки розвитку подій, є неминучим, кримінальні справи загрожують вже самим Р.Федьку та Ю.Бобику.

Наступне судове засідання призначене на 30 липня.

Нагадаємо, що 13 січня минулого року до прокуратури міста Ужгорода звернувся місцевий мешканець із заявою про те, що його 23-річна донька-породілля народжувала в міському перинатальному центрі і новонароджене дитя померло. Сім’я породіллі тоді звинуватила у смерті дівчинки лікарів.

Відтак, прокурор міста Ужгорода порушив кримінальну справу за фактом смерті новонародженої. Головного лікаря пологового будинку Андрія Чабана було звинувачено в тому, що замість проведення кесаревого розтину начебто за його вказівкою проводилися звичайні фізіологічні пологи, що, зрештою, призвело до смерті немовляти. Звинуваченню передувала масована інформаційна атака в ряді ЗМІ.

27 липня 2012р.

Теги: пологи, перинатальний, Чабан

Коментарі

Коля 2012-07-30 / 11:34:59
Де і коли ви бачили, щоб колись посадили бодай одного лікаря?????????????????????????

Всі відкупляться... то є наша дійсність і реагувати приходиться спокійно, так як ніхто з нас ніколи не піде встановлювати справедливість...

ольга 2012-07-27 / 22:01:04
На рахунок Федька можна додати ще дві смерті моїх дітей в 2007 хлопчик та 2008 дівчинка.

Ужгородка 2012-07-27 / 20:11:16

Хамство і тролінг з використанням різних нікнеймів. Коментар видалено. Адмін

Олег Диба 2012-07-27 / 19:37:31
2"КоЛЛега журналіст"

Я не приймаю поради від жовчних анонімів і, тим більше, не вважаю їх за колег. Ви погано знаєте мене, а тому, безумовно не зобов'язані знати, що в силу певних життєвих колізій у мене склалися доволі напружені стосунки з паном Трикуром. А тому бути моїм патроном він не може апріорі.

Це по-перше.

По-друге, я звик завжди сам визначати, що краще. Чужі життєві орієнтири, як от ваш теперішній анонімно-пасквільний, для мене не підходять. Знайдіть мужність навести під власним іменем беззаперечні факти зловживань п.Трикура, і ми їх опублікуємо. А якщо ні, то прошу не вживати моє прізвище надаремно і обмежитися писанням у власному (підозрюю, малотиражному) ЗМІ.

Коллега журналіст 2012-07-27 / 19:27:17


Порада пану Дибі .

Олег,напишіть краще про те,як Ваш патрон Тріпер,пардон Трикур (Воістину Бог шельму мітить),продав за 6 місяців цього року 8 новонароджених немовлят із Ужгородського роддому і 10 за 2011 рік отримуючи з кожної оборудки 1500 доларів. Оце тема,Олег!

Адмін 2012-07-27 / 15:28:51

Закарпаття онлайн не пише матеріалів на замовлення. Це, очевидно, ваша практика...
Заказуха – це коли одна журналістка, яка мала приватні стосунки з Федьком, ще навіть до порушення кримінальної справи і завершення суду і не ознайомившись з суттю, свідченнями і документами дозволяла собі писати про "лікаря-вбивцю". Оце було гидко. Тепер, коли починає вилазити правда і, відповідно, стають відомими замовники і брудні виконавці цієї афери з числа окремих журналістів, останні під ніками пробують знову гидити.
Відповідайте по суті, "колеги", і не під ніками, а під власними іменами. Отоді і побачимо, кому і за що має бути гидко...
Попереду у вас ще багато такого роду анонімної роботи. Бо будуть оприлюднені документи і свідчення експертів. За батьками не ховайтеся. І тим більше – не спекулюйте. Жоден з них не був при тому, коли приймалося рішення, всю ситуацію вони знали виключно з подачі п.Федька. Натомість документи і прилади не брешуть. Навідміну від п.Федька і тих, хто з меркантильних мотивів взявся його обслуговувати...
Наш матеріал підписано редакцією. А всі пасквілі в ратушняківських ЗМІ – анонімні і псевдонімні. Оце і є одним із критеріїв правдивості...

Гидко 2012-07-27 / 15:15:12
Яка бридка заказуха. Нічого святого. Спекулювати на смерті дитини. Спитайте батьків, котрі самі медики і все прекрасно розуміли. Вони ж давали інтерв"ю журналістам. Гидко....

Акушер 2012-07-27 / 14:33:30
Звичайно, що треба. І до цього йде. Тільки судити не за наклеп, бо такої статті в КК вже нема, а за фальсифікацію службових документів і дачу неправдивих свідчень у суді. І, звичайно, за вбивство дитинки через халатність.

акушер 2012-07-27 / 14:11:21
Федька судити тоді треба за наклеп. і за вбивство дитини.

Акушер 2012-07-27 / 14:07:47
...А пишуть деякі писаки, в яких Федько приймав роди.

Акушер 2012-07-27 / 14:06:15

Так ясно що ні. Зняти може тільки лікуючий лікар. А якщо б його хтось силував зробити те, що не можна, то де його незгода зафіксована? В щоденнику родів є запис Чабана, який засвідчує на основі показів приладів, що дистресу немає. Під цим записом є підписи Федька і Бобика. Далі Чабана взагалі не було. І тоді Федько намутив.

акушер- Акушеру 2012-07-27 / 13:59:16
але ж пишуть, що він зняв жінку з операційного столу. так це правда чи ні?

Акушер-акушеру 2012-07-27 / 13:53:34
А амбіції до чого? Чабан взагалі не мав брати участь в тих родах. Федько приїхав з запізненням, незнати для чого вводив гель і загалом наробив купу помилок. А коли дитинка померла, вирішив спихнути проблему. Ото й вся суть історії.

ужгороду 2012-07-27 / 13:49:55
у випадку з Симуликом чи з Лошак?

Ужгород 2012-07-27 / 13:41:03
Наскільки знаю, Руслан Федько -- чудовий фахівець. Принаймні недавно це ще раз довів.

акушер 2012-07-27 / 13:39:55
сумно, що заложником амбіцій двох козлів- знятого головлікаря і новопризначеного - стала невинна дитяча душа.

Акушер 2012-07-27 / 13:28:31
І правильно зроблять. Потерпілі ж не хочуть долучити до однієї трагедії ще й несправедливий вирок? Федька треба судити - оце факт. Тоді справедливість і восторжествує. Три дитячі смерті з рук цього "спеціаліста" лише за останній час - то хіба не привід задуматися?

совість 2012-07-27 / 12:52:35
поки юрист потерпілих шмарклі жує, справу не те, що розвалять її взагалі повернуть на дослідування, а згодом по тихому закриють.

сестричка 2012-07-27 / 12:22:47
Та не лихоманить роддом останнім часом. Якраз з приходом Андрія Тарасовича все стабілізувалось. Лихоманить тільки руслана Федька. Він, кстті, був і ініціатором попередніх скандалів в роддомі. Подивіться фотки в інтернеті. А об"єктивна інформація про цю трагедію на перших порах була - http://www.vsapravda.info/kryminal/4882-v-uzhgorodskomu-perinatalnomu-centri-vnaslidok-halatnosti-likariv-zaginulo-nemovlja там і про Фальсифікації Федька.

Коли Федько від нас пішов, всі вздихнули з полегшенням. Бо більшого скандаліста і взяточника тут ще не було. Інформації про його взяточничество теж є в інтернеті.
Лишіть в покої Чабана і поінтересуйтеся особою Федька

Ярослав Глагола 2012-07-27 / 12:06:02
Вже роки Ужгородський перинотальний центр лихоманить. Краяни мають нагоду спостерігати скандал за скандалом навколо цього лікувального закладу. Тут процвітає хабарництво навіть на рівні санітарки. Не здорова морально-етична атмосфера в клініці негативно впливає на стан пацієнтів. На жаль, ніхто з "великих" не захотів розібратися в причинах. а проблеми почалися з моменту передачі колишнього родильного відділення в комунальну власність міста. Ратушняк з його ментальністю не побажав посилити свій в вплив на цей заклад. Вивівши пологовий центр із стрункої системи охорони здоровя Ратушняк фактично сприяв розбрату в колективі, непрофесійним діям лікарів тощо.

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 5
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 13
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини