У Хусті освятили екуменічний храм (ФОТО, ВІДЕО)

У суботу, 21 липня на території Хустської районної лікарні, яку очолює депутат облради Володимир Роман, освяченоновоспоруджений храм на честь великомучениць Віри, Надії, Любові, де кожен бажаючий зможе помолитися, попросити зцілення і здоров’я собі, своїм рідним і друзям.

У Хусті освятили екуменічний храм (ФОТО, ВІДЕО)

В урочистостях взяли участь голова Закарпатської обласної ради Іван Балога, Хустський міський голова Володимир Кащук, керівництво району, депутати різних рівнів. Освятили храм представники різних пятьох конфесій: Владика Мілан, єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії. Архімандрит Єфрем (Ярінко), секретар Хустської Єпархії православної церкви МП. о. Олександр Сулінчак, парох м. Хуст, римо-католицької Дієцезії. Лудвик Йовзан, пастор Хустської реформатської церкви. Владика Кирилл, Епископ Ужгородський и Закарпатський, православної церкви КП. 

Володимир Роман розповідає, що у 1998 році виник задум спорудити капличку на території лікарні для того, аби  хворі мали змогу зреалізувати свої духовні прагнення. Два роки вона будувалась інтенсивно. Та через брак коштів будівництво було призупинено, яке затягнулось. У 2007 році керівництво громадської благодійної організаціїзапропонувало головному лікарю райлікарнідля відновлення цього важливого будівництва очолити  почесну справу – спеціально створений з цією метою фонд. Він згодився, оскільки розумів, що хворі потребують не тільки лікування та уваги з боку медиків, а й щирої молитви,яка дає віру у  зцілення.  Його підтримали  цілі колективи освітянських , медичних, культурних закладів району, депутати районної та   міської рад, прості люди.   Невдовзі було укладено угоду з проектно- будівельною організацією «Тиса» відповідну угоду і робота закипіла. З’ясувалось, що є достатньо місця для спорудження цілогоцерковного комплексу, де можна буде відправляти Богослужіння, хрещення, вінчання, освячення води тощо.В подальшому храм отримав унікальну назву, яка говорить сама за себе.  Відтепер тут матимуть змогу молитися не тільки  800 працівників та 500 пацієнтів лікарні, а й жителі прилеглих вулиць міста.

Звертаючись до присутніх, Іван Балога наголосив, що Закарпаття має багато прекрасних церков. Ця особлива не лише назвою, а й тим, що громада показала, що там, де добра воля та ініціатива співпадають, вдається творити добро заради для інших. Тих, хто його потребує найбільше. Святиня служитиме  духовним центром для наших дітей і онуків. «Те, що громада має такий чудовий храм – це перемога для всіх закарпатців. Впродовж багатьох століть наші краяни демонструють толерантне ставлення до представників різних релігійних конфесій, живуть у мирі і злагоді. Це є прикладом для інших громад», – вважає голова обласної ради.

Представники влади міста та району дякували всім, хто допоміг  чи словом, чи  ділом у цій величній справі та зазначили, що спорудження храму свідчить про те, що віра в людських серцях – жива, яка в цих стінах міцнішатиме.

Як розповів Володимир Роман, у церкві Віри, Надії, Любові відправлятимуть почергове Богослужніння три найбільші конфесії Хустщини – православна, греко-католицька і католицька.Відповідно на освячення храму були запрошені  керівники всіх трьох конфесій. Владики вітали парафіян зі святковою подією, закликали якомога частіше відвідувати святий храм і дарували присутнім своє благословення.

Прес-служба Закарпатської облради

 

21 липня 2012р.

Теги: екуменічний, храм, Хуст

Коментарі

Відповідь Іванович 2014-01-26 / 05:33:06
до тих пір у нас не буде спокою доки такі заблуділі сини нашого краю будуть вірити Московському царську.Закарпаття було скорш похрещено як Київ а тим більш Москва яка насильно примусила Київського патріарха перейти до Москви.Московському патріархату них що робити на Закарпаттю це шовіністична релігія Путіна і йому подібним .Смерть на майдані це наслідок їх діяльності.

Іван 2012-07-22 / 18:55:39
Не знаю конкретно , що до чого, але скажу відверто:
по перше - це позор Православія на Закарпатті
по друге - потикання лукавству уніатів
по третє - історія вчить що нічого хорошого з того не вийде!

рол 2012-07-22 / 10:58:01
господи, дякую Тобі, що дав нарешті мудрості людям і церковним правителям. На жаль, це лише в нас, на Закарпатті, де і народ цивілізований, і культура порівняно висока. А як окультурити дикий схід? хто допоможе тим людям зрозуміти, що лише у взаємоповазі можливий вихід із будь-якої ситуації.Хотілося б, щоб цей приклад став зразком еталоном для всієї держави.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини