Перед бурею

Україна переживає останню відносно спокійну декаду перед офіційним стартом виборчої кампанії. І хоч інтерес до неї з боку широких мас мінімальний, вона обіцяє бути дуже напруженою – не так через внутрішні причини, як через міжнародні, геополітичні. Поки же бурі традиційно передує жахлива задуха.

Адже в Європі підіймається друга хвиля фінансової кризи. У 8 з 17 країн євро зони у першому кварталі 2012 р. зафіксовано спад виробництва. Що це означає для експортно орієнтованої важкої індустрії України – зрозуміло. Або шукати нових ринків збуту поза Європою, або згортати виробництво. Але викидати на вулицю мільйони працівників – це різко погіршувати криміногенну обстановку у містах, що і так вже перетворюються на осередки масової злочинності. То ж доводиться шукати інших виходів.

Економіки проблемних європейських країн, швидше за все, будуть поглинуті німецьким капіталом. Свого часу вже повідомлялося про намір грецького уряду продати аж 600 курортних островів у володіння приватним інвесторам. За таких умов запровадження ринку сільськогосподарських земель в Україні було би дуже передчасне. Схоже, що наші олігархи до цього взагалі ніколи не допустять. Мовляв, це наша корова, і тільки ми її доїтимемо. Може, це і на краще. Принаймні, ніяких особливих позитивів від продажу “Криворіжсталі” під індійсько-німецький контроль Україна так і не дочекалася. Але і про якісь фермерські господарства за таких умов теж говорити не доводиться. В Україні розвиватимуться латифундії – гіперболізована версія пріснопам’ятних радгоспів.

Саме в контексті європейської кризи пояснюється несподіваний на перший погляд крок чиновників ЄС, які цими днями підготували до парафування угоду про зону вільної торгівлі з Україною. Хоча ніхто пускати до Україну до європейського дому не збирається, у політичному плані зараз Україна переживає безпрецедентну блокаду (такої не було навіть під час касетного скандалу із Л.Кучмою), проте Європа кровно зацікавлена, аби спрямувати ешелони своїх нерозпроданих товарів на українські ринки. Обмін не обіцяє бути еквівалентним. Від нас чекають сировину і прокат металів, Європа пропонуватиме ширвжиток і предмети розкошу. Хіба що на ринку перевезень очікується здешевлення пасажирських перельотів за рахунок приходу на наш ринок дешевих європейських авіакомпаній. Правда, на фоні не надто вдалого запровадження на наших залізницях поїздів “Хюндай” у якесь принципове покращення на авіатрасах теж не дуже віриться.

Цими же обставинами пояснюється і нервування В.Путіна, який зараз максимально активізує усю кремлівську агентуру впливу в Україні з метою скинути В.Януковича і поставити тут власних  “смотрящих”. Знов актуальні слова Івана Мазепи трьохсотлітньої давності: “Ми стоїмо між двома проваллями”. Тільки тоді це була Швеція і Росія, зараз – Росія і ЄС. Ну і замість виборів ішла Північна війна, коли все було відвертіше і прямолінійніше. Зараз же почуваєшся таким собі їжачком в тумані. Був колись такий мультфільм Ю.Норнштейна: вистромляючи мордочку із туману, їжак натрапляв то на сову, то на лисицю, то ще на якогось стратегічного партнера, від кого мусив негайно ховатися. Так і сучасна Україна. Але жити цілу вічність у тумані не вдасться.

Встановлення в Україні європейських правил бізнесу означатиме ліквідацію існуючих олігархічних кланів і їхніх імперій. Тому більшість олігархів зараз активно розкручують власні політичні проекти, не шкодуючи для них жодних грошей, адже на кону стоїть власне виживання. При такій ціні питання вкладати сотні мільйонів доларів у політичну рекламу – не авантюра, а поклик інстинкту самозбереження. Ахметов, Пінчук, Коломойський хочуть стати головними акціонерами ЗАТ під назвою “Верховна Рада”. А цю трійцю підпирають ще десятки потенційних акціонерів міноритарних, кожний з яких мріє повести бодай кілька мажоритарників. З одного боку, це пожвавлює політичне життя, а з іншого – робить його вже максимально цинічним, прагматичним і безідейним. Все як у середньовічній Речі Посполитій. Магнати, кожний із своєю приватною армією, ведуть між собою безперервні так звані домові війни, з’ясовують один перед одним власну крутизну і здатні домовлятися тільки про обмеження королівської влади. У короля вибір був обмежений: апелювати до городян, козаків, наймати з-за кордону ландскнехтів, провокувати усобиці між магнатами. Врешті-решт це все призвело до краху держави і розчленування її між сусідами, але тривала така політика досить довго – аж кілька століть. Навряд чи в сучасної України є такий тривалий термін. Жоден польський король так і не зміг встановити режим особистої влади, який міг би врятувати державу.

У В.Януковича, правда, намітився ще один крок, недоступний для польських королів: переписати Конституцію, надати їй максимально антиолігархічного характеру. Правда, подібний документ все одно має проходити через парламент, що робить його появу максимально проблематичним.

Майбутній парламент обіцяє стати значно мозаїчнішим, ніж нинішній. Причому це будуть мозаїчні візерунки всередині калейдоскопу, який постійно крутитиметься, то ж у ньому складатимуться все нові орнаменти, тобто коаліції.

 

Сергій Федака, Час Закарпаття

21 липня 2012р.

Теги: Україна, Янукович, Путін, вибори, олігарх

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини