У прокуратурі Закарпаття заговорили про проблему підпалів автомобілів

Зазначене питання під час прес-конференції прокурора Закарпатської області порушив корреспондент «Закарпаття онлайн»

У прокуратурі Закарпаття заговорили про проблему підпалів автомобілів

9 липня прокурор Закарпатської області Анатолій Петруня провів міжвідомчу нараду керівників правоохоронних органів щодо стану додержання органами внутрішніх справ області кримінально-процесуального законодавства та законодавства про оперативно-розшукову діяльність при розслідуванні кримінальних справ про злочини пов’язані з умисним  пошкодженням майна шляхом підпалу та вчинених щодо депутатів місцевих рад за 2011 рік та 5 місяців 2012 року. 

У нараді взяли участь керівники облдержадміністрації та обласної ради, а також керівники правоохоронних органів.

Прокурор області наголосив, що за останні місяці злочини, пов’язані з підпалом майна, а особливо автівок закарпатців, набули масового поширення.  З початку року до органів  внутрішніх справ області надійшло 213 таких заяв і повідомлень, по 25 з них  вже порушено кримінальні справи. Збитки, завдані злочинами, становлять понад 446 500 грн., які ще не відшкодовані.

Зокрема на території міст Ужгорода та Мукачево скоєно 8 таких злочинів, Ужгородського району – два; Перечинського, Іршавського, Міжгірського, Рахівського – по одному. 

Однією з причин такого становища є неналежна робота слідства.

При розслідуванні справ зазначеної категорії допускається тяганина, досудове слідство в окремих кримінальних справах здійснюється безсистемно, поверхово та епізодично.   

Перевірками встановлено, що у більшості кримінальних справ зазначеної категорії досудове слідство безпідставно зупинялось, без виконання всіх можливих і необхідних слідчих дій, у зв’язку з чим постанови про зупинення досудового слідства неодноразово скасовувались прокуратурою, як такі що винесені передчасно.

Крім цього, у справах не завжди розглядаються усі можливі версії скоєного злочину. Критикував Анатолій Петруня правоохоронців і за неналежну співпрацю із засобами масової інформації. За його переконанням, останніми вкрай рідко преса залучається для встановлення очевидців злочину.

Внаслідок відсутності  ініціативності слідчих органів щодо взаємодії з оперативними підрозділами найбільш зухвалі злочини  цієї категорії залишаються нерозкритими.

Незважаючи на те, що протягом зазначених років на території області мали місце декілька навмисних підпалів, керівництвом УМВС України в Закарпатській області не вжито заходів до аналізу скоєних злочинів та виявлення схожого почерку.

Ведучи розмову про стан розкриття та розслідування злочинів, вчинених стосовно депутатів, прокурор області зазначив, що з початку року ще залишилися нерозкритими 240 тяжких злочинів за фактами умисного знищення або пошкодження майна. Слідство по цих справах також ведеться неналежним чином.

Торік, після вивчення кримінальних справ цієї категорії прокуратурою області внесено подання начальнику УМВС України в Закарпатській області, за результатами якого 5 осіб внутрішніх справ притягнуто до відповідальності.

За поданням прокурора м. Ужгорода у такий спосіб 3 осіб притягнуто до відповідальності, у всіх кримінальних прокурором справах надано письмові вказівки.

У 2012 році стан досудового слідства у вказаній категорії справ заслухано на  оперативних нарадах у прокурора. По справах дано письмові вказівки та внесено подання начальнику СУ УМВС з приводу усунення порушень закону у окремих кримінальних справах вказаної категорії.

Крім цього, прокуратурою міста Ужгород 15 червня 2012 року проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів  м. Ужгорода щодо протидії злочинності на території міста за 5 місяців 2012 року в тому числі знищенню та пошкодженню майна вчиненому загально небезпечним способом. За підсумками наради схвалено узгодженні заходи з протидії злочинності на території міста.

З початку року вже надійшло 7 заяв та повідомлень про злочини, вчинені стосовно депутатів, за результатами розгляду яких порушено 3 кримінальні справи Ужгородськимміським управлінням, Берегівським та Виноградівським районними відділами УМВС України в Закарпатській області. У всіх цих справах, прокурором надано письмові вказівки.

Оскільки злочини,Ю вчинені стосовно депутатів, завжди викликають підвищений суспільний резонанс, з метою всебічного, повного і об'єктивного дослідження обставин вчинення злочинів цієї категорії, хід розслідування таких кримінальних справ постійно заслуховується на оперативних нарадах у керівництва прокуратури області.

Як засвідчила перевірка, вжиті заходи прокурорського реагування впливають на стан розкриття злочинів цієї категорії, оскільки переважну кількість злочинів цієї категорії розкрито і кримінальні справи скеровано до суду.

Також вивчено всі публікації у електронних засобах масової інформації щодо випадків вчинення правопорушень стосовно депутатів, які мали місце протягом 2011-2012 років. Випадків нереєстрації органами внутрішніх справ таких заяв і повідомлень не виявлено.

За результатами наради прийнято  постанову, у якій заплановано проведення визначених заходів з метою розкриття злочинів даної категорії, повідомили Закарпаття онлайн в прес-службі прокуратури Закарпатської області.

10 липня 2012р.

Теги: підпал, прокуратура

Коментарі

Ужгородець 2012-07-11 / 09:53:39
Господи, це у такому вигляді скидує інформацію прес-служба прокуратури? Це ж неможливо читати!

Галіматья!

Cdd 2012-07-10 / 20:53:54
Не можна просто взяти собі в провадження. Це визначено законодавством

рембо 2012-07-10 / 20:41:58
якщо міліція розслідує поверхнево то нехай візьмуть собі в провадження та покажуть мастер-клас :)

Гість 2012-07-10 / 20:41:10
Коби їм уже волося на голові палили головникам у пагонах та злодій-банді.

ужгородець 2012-07-10 / 19:44:02
кажуть що авто таможенника підпалили з оточення волошина івана а прокуратура - малинич прикривають

Небуду 2012-07-10 / 18:54:35
В прокуратуре только то и делают,что ГОВОРЯТ.

НОВИНИ: Кримінал

22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
» Всі новини