Учасники та гості свята сформували святкову колону ще у Міжгір’ї. Разом з музикантами та танцювальними колективами, йдучи центральною вулицею селища, закликали місцевих жителів приєднатися до них. Головне дійство традиційно провели у горах – на мальовничому Синевирському перевалі. Тут зібрались досвідчені вівчарі, котрі охоче розповідали присутнім секрети виготовлення найсмачнішої бринзи.
Майстер-клас з виготовлення сиру провели також і для гостей свята. Сам процес непростий – з 10 літрів овечого молока виходить не більше двох кілограмів сиру. Виготовити свіжий буц, – саме так місцеві називають «молодий» солодкий на смак сир – спробував власноруч голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида. Каже, що робить це не вперше, адже свято відвідує щороку.
Як приготувати сир з овечого молока тут, на Міжгірщині, знають навіть діти:
– Спочатку здоюють молоко, переливають його в глечик і залишають на кілька годин. Потім – віджимають, і загортають у чисту тканину. Рідина стікає, і виходить сир, – розповідає восьмирічна Соня.
Бездоганно готувати справжню овечу бринзу за 30 років навчився Іван Теличко. Каже, у кожного вівчаря свій секрет приготування сиру, головне – правильно витримати технологію:
– Спочатку сир переминають, мелють, перетирають з сіллю, потім – закладають у глиняний посуд, приклавши шматками смерекової деревини та важким камінням. Тільки, якщо у бринзі не лишиться ані крапельки рідини, вона добре зберігатиметься.
Окрім конкурсу з приготування сиру, вурди та верховинських страв, гостей свята розважали запальними танцями, веселими змаганнями та цікавими виставками, повідомили Закарпаття онлайн у прес-центрі Закарпатської ОДА.
Крім голови ОДА у традиційному дійстві взяли участь заступник голови облради Андрій Сербайло, голова Міжгірської райдержадміністрації Василь Щур, обласний прокурор Анатолій Петруня.
Ужгородець 2012-06-14 / 18:58:29
Займаються дурницями, могли би уже щось корисне зробити, а не по фестивалях їздити.
натуральний сир без прокурора 2012-06-12 / 12:02:13
нащо так переводити сир. хто го буде їсти як узнає хто зробив
вівчарь 2012-06-12 / 07:44:48
се васильова робота - кози пасти
закарпатець 2012-06-11 / 21:37:16
а чому не прийшов Колочавський опришок Аржевітін ? навірно вже годує бджіл на пасіці в свого кума рапавого Юща ??!! ха ха !!
Микола 2012-06-11 / 19:11:25
І появились в Міжгірї "Прокурорський сир", "Сир Конюха" та "Сир Щура":)
Катя - Павлу Глазовому 2012-06-11 / 09:26:44
)))!
Павло Глазовий 2012-06-11 / 07:52:45
наступного разу буде сир з прокурора
Іван Петрович 2012-06-10 / 23:34:11
"Сир з прокурором". Оригінально.