Дістатися Сходу. Через реформи на залізниці для закарпатців це стало вдвічі складнішим

Окрім посиленої підготовки до єврочемпіонату, травень запам’ятається українцям ще однією гучною подією: Укрзалізниця вчинила переворот у системі транспортного сполучення – запровадила нові поїзди, скасувала старі і на додачу – змінила графік руху. Їхати тепер буде важче, менш зручно і дорожче.

Дістатися Сходу. Через реформи на залізниці для закарпатців це стало вдвічі складнішим

Європейський комфорт із азійським присмаком

При надзвичайно вигідному географічному розміщенні нашої області стосовно європейських країн, закарпатцям завжди було найважче діставатися решти України: 16 годин до столиці, понад добу до Харкова, а до теп­лого й сонячного Криму взагалі близько двох діб. Нині ж, через оптимізацію потягів, швидше не стало... Проте зросла ціна на квитки, побільшало пересадок і зникли поїзди. Із 27 травня на зміну традиційним спальним вагонам Укрзалізниця запускає нові швидкісні потяги з місцями для сидіння категорії Інтерсіті корейського виробництва. А ще цього ж дня запроваджено новий графік руху, згідно з яким із 22 поїздів до Ужгорода та в зворотному напрямку курсуватимуть лише 14.

На думку експертів, нерентабельними виявилися маршрути, що з’єднували обласний центр Закарпаття із  Харковом, Чернівцями й Жмеринкою. Відтак в Ужгорода залишилося сполучення лише зі Львовом, Києвом, Одесою та Москвою. Скасували ще й причіпні та безпересадкові вагони, що сполучали Ужгород з Куп’янськом та Сімферополем. Щоправда, в Укрзалізниці обіцяють увести кілька додаткових на період найбільш пожвавленого пасажиропотоку за масовими напрямками, зокрема влітку.

А тепер, у час, коли вступить у дію новий графік, про те, яким чином закарпатці зможуть їздити до Сімферополя чи  Харкова, до якої станції потрібно дістатися, аби комфортно, без суттєвих затрат часу продовжити подорож, у новому розкладі Укрзалізниці допоки немає інформації. У прес-службі Львівської залізниці пояснюють це тим, що оновлену модель створити – створили, а от, як її втілити у життя, ще не до кінця всі знають. Мовляв, усе узгодиться 27 травня після запуску міжрегіональних електропоїздів виробництва Hyundai Rotem. До слова, обслуговуватимуть вони лише українські «столиці» Євро’ 2012 для більшої зручності вболівальників, відтак розклад коригуватиметься; але вже через 5 років, за прогнозами урядовців, Україною будуть ходити лише новенькі потяги.

Та допоки «корейці» ще не курсують нашими коліями, пасажири можуть ознайомитися з новими цінами, регулювання яких є не зовсім зрозумілим: вартість проїзду буде змінюватися залежності від придбання квитка в обидва боки на певні календарні дні та дні тижня. Найдорожче буде їздити в п’ятницю і неділю,  найдешевше – в четвер і суботу. Як повідомляють на офіційному сайті Укрзалізниці, щопонеділка, щовівторка й щосереди вартість проїзду в поїздах Hyundai становитиме: у сполученні Київ–Харків – 422,91 грн в першому класі і 275,66 грн  – у другому, Київ-Львів – 474, 89 грн у першому класі і 307,45 грн – у другому.

Планується, що поїзд Hyundai доправлятиме пасажирів з Києва до Харкова (488 км) всього за 4 год. 25 хв. проти нинішніх 5 год. 40 хв., зі Львова до Києва (572 км) за 4 год. 55 хв., а з Києва до Донецька (747 км) за 6 год. 30 хв. (тепер  – 11,5 год).

«Корейцям» не до снаги закарпатські шляхи

Проте на жодному з маршрутів, що ведуть у напрямку Закарпаття, жодних суттєвих змін не сталося, а ультранові потяги, через звивистість залізничного полотна, сюди просто не матимуть змоги доїхати. Реформування для нашого краю відбулося лише скороченням тривалості поїздки, яке, згідно з новими графіком, у середньому становитиме максимально годину на всіх напрямках!

До прикладу, одеський потяг, що вирушає з Ужгорода о 18.15, був у дорозі 19 год. 18 хв., з 27 травня тривалість подорожі скоротиться аж (!) до 18 год. 39 хв. До того ж за ці півгодини зросте й вартість квитка – зі 189,92 до 208,30 грн. Не зміниться, окрім ціни, нічого й у русі потяга Львів–Солотвино. Тільки замість 68,68 грн пасажири з Ужгорода платитимуть 73,54 грн.

Єдине, до чого призведуть ці зміни, – те, що закарпатцям додасться проблем із далекими поїздками Україною: по-перше, вони потягнуть за собою кругленьку суму, по-друге, викличуть чимало незручностей, насамперед через пересадки. Щоб дістатися Харкова, закарпатцеві доведеться 15 годин тягтися на потязі до столиці, а потім у Києві зробити пересадку і звідти ще 5 годин проїхати на тому ж Hyundai. Коштуватиме така мандрівка 581,91 грн: 159 у купе з постільною білизною до Києва + 422, 91 у сидячому вагоні І класу до Харкова. Ще й не відомо поки, скільки часу доведеться провести на столичному вокзалі. До того ж, через те, що в денних потягах передбачено винятково місця для сидіння, провести в такому положенні стільки часу до снаги далеко не всякій навіть здоровій людині. Що вже казати про пасажирів із дітьми, пенсіонерів і хворих, яким пересуватися буде найважче.

Варто зауважити, що до скасування поїзда вартість такої ж мандрівки до Харкова потягом прямого сполучення у вагоні- купе з постільною білизною становила 175,09 грн і тривала 25 год. 57 хв.

І це ще не все…

За таким експериментальним графіком поїзди курсуватимуть з 27 травня до 1 вересня. Після цього можливе корегування розкладу. А пізніше, з 1 листопада, Укрзалізниця планує ввести автоматизоване регулювання продажу квитків залежно від заповненості вагонів. Це означає, що реалізувати місця починатимуть з одного вагона кожного типу. Продаж квитків до наступного вагона певного типу починатимуть тоді, коли залишатиметься менше 9 вільних місць у попередньому вагоні такої ж комфортності. Незадіяні вагони потяга планують відчіпляти й приєднувати до поїздів, на які є підвищений попит.

Хоч зміни, що чекають на жителів усієї країни, викликали хвилю обурення, та, за словами прес-секретаря Львівської залізниці Лілії Криницької, вони потрібні. Адже щорічна зміна графіка дозволяє ефективніше використовувати рухомий склад, втілити пропозиції з підвищення комфорту для пасажирів. Але в той же час велика частка користувачів послуг Укрзалізниці, зокрема студенти, буде позбавлена можливості їздити цими дорогими експресами, оскільки пільгових квитків, за попередньою інформацією, не передбачається. Згадаємо, що для правоохоронних органів Закарпаття при відборі працівників на роботу серед визначальних критеріїв є місце здобуття юридичної освіти. Одне з них – харківський виш. Його студенти, вочевидь, дорослішатимуть швидше – бо ні додому часто не їздитимуть, ні передачі з харчами через провідників не отримуватимуть.

Одне слово, мандрівка залізницею стає нездійсненною мрією для дуже багатьох українців...

 

Анастасія Лесів, Старий Замок "Паланок"

01 червня 2012р.

Теги: поїзд, графік, потяг

Коментарі

юра 2012-06-05 / 10:15:30
сволочі. з своїма оптимізаціями з людей знущаються.

шмірглі- попір 2012-06-02 / 16:18:22
покращення в усіх напрямках))

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини