Прокуратура Закарпаття не задоволена охороною лісових ресурсів області

15 травня у прокуратурі Закарпатської області відбулась міжвідомча нарада керівників правоохоронних та контролюючих органів краю з порядком денним «Про стан додержання в області вимог законодавства щодо охорони, раціонального використання, збереження та відтворення лісових ресурсів».

Прокуратура Закарпаття не задоволена охороною лісових ресурсів області

Не забезпечено дієвий контроль за додержанням природоохоронного законодавства у сфері охорони лісових ресурсів й посадовими особами державної екологічної інспекції у Закарпатській області.Зокрема, загальний розмір збитків, що були нараховані інспекцією упродовж 2009 – 2011 років, спричинених лісопорушниками, та які залишаються невідшкодованими, становить 3 млн. 140 тис. грн. Із вказаної суми інспекцією охоплено цивільно – правовими заходами лише 1 млн. 140 тис. грн., що становить 36 %.

Аналіз наявної інформації свідчить про спланований та організований, в тому числі з корупційними проявами, характер порушень у сфері лісового законодавства - наголошує прокурор області.

Також, заступник прокурора області сказав, що потребує активізації і робота правоохоронних органів та їх спецпідрозділів (МВС, УПМ ДПС) щодо протидії злочинності в сфері охорони лісових ресурсів, передусім з виявлення, розкриття і розслідування злочинів, вчинених організованими злочинними групами та корумпованими зв’язками.

Адже, за останні 6 років у провадженні слідчих органів внутрішніх справ перебуває 151 кримінальна справа, порушена за ст. 246 КК України (незаконна порубка лісу) по яких не приймаються заходи по завершенню досудового слідства.

Турбує прокуратуру і той факт, що переважна більшість незаконно придбаної деревини у подальшому переробляється на пилорамах, що значно ускладнює встановлення її походження. До того ж, в нашій області ще не повною мірою забезпечено здійснення належного державного контролю за діяльністю чисельних підприємств деревообробної та лісопильної промисловості. Це, на думку прокуратури, є ще одним чинником такого стану справ (значних самовільних рубок).

Віталій Роман зазначив, що з більш як 500 діючих підприємств, що експлуатуються в області, ні  правоохоронними, ні контролюючими органами з початку року ще не проводилось комплексних перевірок з питань дотримання підприємствами природоохоронного та іншого законодавства.

Також, не може не викликати стурбованості той факт, що в нашому краї відмічається стійка тенденція росту експортних поставок деревини та пиломатеріалів приватними підприємцями, які, сплачуючи символічний податок, вивозять за межі країни значні обсяги продукції.

Нерідко, за словами заступника прокурора області, на експорт поставляється лісо- та пилопродукція по підроблених документах (сертифікатів про походження лісоматеріалів), що є одним із шляхів реалізації самовільно зрубаної деревини, - питання ДЕ узгоджені дії посадовців, які повинні берегти наші ліси?

З урахуванням викладеного та з метою підвищення, покращення координації діяльності правоохоронних та інших спеціально уповноважених органів виконавчої влади у сфері охорони, збереження, відтворення і раціонального використання лісових ресурсів, міжвідомча нарада постановила усім керівникам правоохоронних та контролюючих органів краю вжити додаткових заходів до забезпечення додержання вимог законодавства в сфері охорони, раціонального використання, збереження та відтворення лісових ресурсів у Закарпатській області. Про це Закарпаття онлайн повідомили з прес-служби прокуратури Закарпатської області.

16 травня 2012р.

Теги: прокуратура, ліс, охорона

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини