“В супермаркетах -- іспанська та турецька ягода коштує 70 гривень за кілограм, на ринку – від 55. Та імпортна ягода – суцільна хімія, справа не у тому що грунт підживлюють хімічними добривами, без спеціальної хімічної обробки соковита полуниця з-за океану до України просто не доїде. Та й на смак імпортна полуниця не така ароматна та солодка як ягода з власного городу”, - каже Олена Баті.
Щоб ягода швидше достигала грядки з полуницею селяни накривають плівкою. У ягіднику роблять невеличкі арки-парники. Коли кущі починають квітнути, вдень парники відкривають, а щовечора поливають грядки і накривають їх плівкою.
“Без поливу великої ягоди годі й чекати, - каже Марія Лучкай. – При хорошому догляді з однієї “сотки” ягіднику збирають до 200 кілограмів ягід. Та сезон ранніх полуниць триває лише 1-2 тижні. Ціна на перші ягоди – падає щодня. Якщо встигнеш першим зібрати врожай та вигідно спродати на ранніх полуницях можна заробити 3-5 тисяч гривень”.
Та закарпатці хоч і лакомляться на першу полуничку та ягоду не “хапають”, передусім через дорожнечу. Закарпатську полуницю розкуповують туристи, які масово відвідують край під час травневих свят.
“Щодня продаю по 15-20 кілограмів ягід, - каже пані Марія. – Серед покупців краян дуже мало, ягоду розкуповують туристи з Росії та Білорусії і гості з інших областей України. А дехто навіть просить провести їх до ягіднику щоб сфотографуватися на фоні стиглих полуниць. Росіяни розповідають, що у квітні в Москві ще падав сніг. Вони дивуються тому, що на Закарпаття вже справжнє літо з цвітінням сакур та стиглими полуницями на городі!”
Елеонора Савицька, Заголовок
ясаВ 08.05.2012 / 12:09:01
Нашим людям - аби лиш не мішати! Їм пари в світі нема!!! Всьо зроблять, всьо виростять!