На Закарпатті відбудеться засідання з нагоди 60-річчя дитячо-юнацького туризму (ФОТО)

27 квітня 2012 року в актовому залі Падіюну відбудеться урочисте засідання присвячене 60-річчю дитячо-юнацького туризму на Закарпатті.

На Закарпатті відбудеться засідання з нагоди 60-річчя дитячо-юнацького туризму (ФОТО)

Дитячий туризм в краї започаткував свою діяльність у 1951 році з відкриттям обласної дитячої екскурсійно-туристської станції (облДЕТС – перша назва Центру). Спочатку установа знаходилася при одній із загальноосвітній шкіл Ужгороду, а у 1957 році перейшла до спеціально збудованої на вулиці Високій (будинок №8) ошатної двоповерхової будівлі. Сьогодні тут знаходяться сучасно обладнані кабінети і навчальні класи, в яких працюють 56 гуртків за 14 туристсько-спортивними та краєзнавчими напрямками, в них навчаються близько 900 дітей.

У 1961 році Центр став співорганізатором першого Всесоюзного зльоту юних туристів-краєзнавців, що проходив на території Свалявського району (перевал Уклін). У 1963 році фахівці Центру активно допомагали у проведенні на Ужгородщині Перших Всесоюзних туристичних змагань серед дорослих. У 1973 році – приймали активну участь у суддівстві Перших Всесоюзних туристських змагань піонерів і школярів, що проходили на території Закарпаття та Львівщини. У 1977 році відбулося перейменування облДЕТС в Обласну станцію юних туристів (облСЮТур). В 1980 році в Мукачеві, як філіал облСЮТур, було створено підлітковий клуб спортивного орієнтування і туризму “Товариш” (тренер О.Цепурдей). У 1986 році при облСЮТур в Ужгороді, при взаємодії з Ужгородським національним університетом та Закарпатським краєзнавчим музеєм, почала свою роботу “Школа юного археолога” (керівник О.Дзембас), метою якої є вивчення та реанімація пам’яток архітектури Закарпаття; у 1988 році була створена секція гірськолижного спорту, з 1991 року – працює секція юних спелеологів “Кажан” (керівник О.Монич).

У 1993 році облСЮТур реорганізовано в Закарпатський центр туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді (ЗакЦТКЕСум). Пізніше,у 1989 році, були відкриті Мукачівський міський ЦТКЕСум та станції юних туристів у Іршавському та, в 2007 році, у Хустському районах. Зараз при них та районних Будинках і Палацах дитячої творчості працюють понад 350 різнопрофільних туристичних гуртків, якими охоплено понад п’ять тисяч дітей.

Починаючи з 1991 року започатковано академічну, міжнародну волонтерську еколого-археологічну експедицію “Замки Закарпаття”. В ній окрім учнів області беруть участь школярі і студенти з різних областей України, Росії, Румунії, Словаччини, США, Угорщини.

У 1995 році на Закарпатті був проведений Перший Всеукраїнський зліт туристів-краєзнавців, в якому команда Центру посіла перше місце.  У 1996 році поблизу Невицького замку Центром, спільно з пластовим куренем «Лісові чорти», було проведено Всеукраїнське скаутське Джемборі – традиційний скаутський злет в таборових умовах, в якому взяло участь більше 700 учасників – пластунів з України, Словаччини, Польщі, США, Канади та Німеччини, а також представники інших скаутських організацій України, Швеції, Молдови, Данії, Франції та Польщі.

Першим директором облДЕТС (до 1962 р.) був Вайда А.І., далі його очолювали Угрюмов Є.М. – з 1962 до 1980року, з 1980 по 1981 рік обов’язки директора виконував був Сас К.Ф., а з 1981 р. і по сьогоднішній день директором працює заслужений вчитель України, кандидат педагогічних наук Чепа Володимир Іванович.
Всі 60 років своєї діяльності Центр результативно залучає своїх вихованців до активної діяльності з вивчення історії  рідного  краю  та довкілля, географічних, етнографічних, історичних об'єктів Закарпаття і явищ соціального життя, оволодіння практичними уміннями та навичками зі спортивного туризму та краєзнавства.

Так вихованці клубу спортивного орієнтування і туризму “Товариш” (тренери Н.Расчупкіна та О.Цепурдей) неодноразово перемагали на Всеукраїнських і міжнародних змаганнях, чемпіонатах і першостях колишнього СРСР. Одинадцятеро з них стали майстрами спорту України, понад 90 – кандидатами у майстри спорту. В 1988 році, у Таджикистані,  приймаючи участь у VI Всесоюзних змаганнях школярів з туризму, команда “Товариша”, що складалася з 16 учнів, виборола 58 медалей різного ґатунку, посівши призові місця у всіх видах програми. Чимало юних мукачівців виступали у складах збірних команд України. Так, чемпіонами світу зі спортивного орієнтування серед школярів (змагання проходили в Ізраїлі, Португалії, Італії, Латвії) стали Олександр Повшик, Ольга та Марія Семак, Олександр Букланов, Ольга Гуніна, Андрій Липченко, Любов Фомина, Борис Горожа, Марія Баранкова, Ірина Федоришина.

Звання віце-чемпіонки світу серед юніорок у Болгарії виборола Ірина Купріянова, чемпіонами та призерами чемпіонатів світу і Європи серед юнаків і дівчат ставали Сергій Мухідінов, Андрій Харченко, Анна Телякевич, Володимир Прокопець та Сергій Бабич. З 1989 року вихованці “Товариша”, першими із спортсменів колишнього СРСР, стали виступати за закордонні спортклуби спортивного орієнтування (Англія, Данія, Польща, Словаччина, Угорщина, Чехія, Фінляндія), а лідер клубу та збірної команди України, призер чемпіонату Європи, багаторазовий переможець Всеукраїнських спортивних ігор та чемпіонатів України В’ячеслав Мухідінов з грудня 2011 року запрошений на роботу тренером у провідний клуб Норвегії.

Крім всього іншого, В.Мухідінов є й активним туристом, переможцем міжнародних змагань з пригодницьких та екстремальних гонок.
З 2008 року саме з ініціативи тренерів цього клубу в Україні стали активно проводитися змагання з нового для нашої країни виду спорту – МТВО (спортивного орієнтування на гірських велосипедах).

Чималі здобутки є й в представників інших спортклубів, що працюють при Закарпатському центрі туризму. Так у клубі спортивного орієнтування та туризму “Кам’яниця” (керівник С.Готра) займається учнівська молодь з навколишніх сіл (Невицького, Кам’янецької Гути, Оноківців, Кам’яниці). Учні беруть активну участь у туристичних змаганнях, ходять у ступеневі та категорійні походи по рідному краю. Двоє вихованців клубу – Андрій Соханич та Богдан Кобилянський – у складі ужгородської команди виступали на міжнародних зимових змаганнях у Швейцарії, де стали призерами змагань з орієнтування.

Пригодницький клуб “Lynx” (керівники М.Левінець та О.Монич), що  створений на базі Ужгородського Палацу дітей та юнацтва і Закарпатського центру туризму, спеціалізується на проведенні туристських та екологічних експедицій.  У 2007 – 2010 роках збірна команда Закарпаття, сформована з вихованців клубу, займала призові місця у Чемпіонатах України серед юніорів з техніки лижного та пішохідного туризму.

Вагомі здобутки мають й вихованці клубу “Банзай-Ра” (керівники О.Жданович, В.Жданович та Ф.Гутлебет), які приймають активну участь у туристичних та пригодницьких змаганнях, екстремальних гонок, чемпіонатах з велоорієнтування. Треба відмітити, що керівники клубу є членами національної збірної команди України з МТВО, а Олексій Жданович є майстром спорту України з велоспорту (крос-кантрі на гірських велосипедах) та володарем унікального звання – чемпіоном світу зі спелеоспорту.

Найбільші досягнення спортклубу “Максимум” (тренер Г.Фечо) пов’язані з класичним орієнтуванням та рогейном – самостійним видом спорту, досить близького за змістом до спортивного орієнтування, пригодницьких перегонів і гірських марафонів. Формально його можна вважати командним добовим орієнтуванням по вибору, хоча насправді він значно відрізняється від класичного спортивного орієнтування. Керівник клубу є майстром спорту і разом зі своїми вихованцями виступав на чемпіонаті Європи з цього виду.

Керівники гуртків Центру туризму провели багато  піших, гірських, вело- та спелеопоходів різних категорій складності по Карпатах, Криму, Західному і Центральному  Кавказу, Хібіни,  Приполярному Уралу, звіти про ці походи були представлені на заочних Чемпіонатах України на кращий туристський похід, де неодноразово займали призові місця (керівники груп О.Цепурдей, С.Іжик, С.Слуцький, Р.Варгович, М.Левінець та інші).

Щорічними стали обласні змагання з видів туризму та спортивного орієнтування серед школярів, студентів, вчителів: “Відкриття туристичного сезону”,  “Закарпатська весна”, “ЄвроКарпати”, “Срібний намет”, “Осінні старти”. Оргмасовим відділом (керівник Ю.Ляхович) проводяться зимові змагання з техніки пішохідного та гірського туризму у закритих приміщеннях, туристичні зльоти серед вихованців інтернат них закладів області, змагання серед працівників освіти. Вже стали традиційними масові сходження гуртківців, присвячені визначним датам України, на Говерлу, Пікуй, Стой, Полонину Рівну та інші карпатські вершини. З метою допомоги керівникам гуртків розроблено туристичні путівники “Мандруємо туристичними стежками Закарпаття”, “Закарпаття очима юних краєзнавців”, “Пам’ятки архітектурного Закарпаття”, “Туризм – це здоров’я” та інші (методисти М.Тимко та Р.Децик).

Значне місце в роботі Центру займає організація пошукової та науково-дослідницької роботи. Активно створюються музеї при навчальних закладах. Якщо у 2004 році працювало 42 шкільних музеї, то у 2011 вже 180. Серед них 22 мають звання “Зразковий”, а 6 – “Народний”. Пріоритетним є створення музеїв розвитку освіти та історії рідного краю. 

Центр є організатором на Закарпатті:
• руху учнівської молоді за збереження і примноження звичаїв, традицій і обрядів українського народу “Моя земля – земля моїх батьків”;
• Всеукраїнської туристсько-краєзнавчої експедиції учнівської молоді “Краса і біль України” (при школах області створений 1571 загін в яких займаються 28 тисяч учнів); 
• Всеукраїнської історико-географічної експедиції “Сто чудес України”;
• Всеукраїнських краєзнавчих експедицій “Історія міст і сіл України” (787 загонів, в них 12 157 учнів) та “Україна вишивана” (456 загонів – 7409 учнів ); 
• Обласної дитячо-юнацької військово-патріотичної гри Українського козацтва “Сокіл” ( “Джура”);
• Всеукраїнських та обласних змагань зі спортивного туризму та спортивного орієнтування.
У 2012 році з 56 гуртків, що створені при Закарпатському Центрі туризму, 23 працювали в різних районах області, з них 14 – на базі сільських шкіл. Додатково до цієї кількості в сільських школах працюють 74 з 89 гуртків Іршавської станції юних туристів та 44 гуртки від Хустської СЮТур. На базі цих шкіл проводяться “Дні туризму і здоров’я”, краєзнавчі виставки, вікторини, виїзні семінари, а також навчально-тренувальні збори та змагання з видів туризму, походи. Центром надається методична і практична допомога керівникам цих гуртків в проведенні масових заходів.
Закарпатський Центр туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді підтримує плідні зв’язки з провідними науковими та іншими установами краю:
• з Закарпатським інститутом післядипломної педагогічної освіти проводяться спільні семінари, курси організаторів туристсько-краєзнавчої роботи, науково-практичні конференції;
• з УжНУ – зокрема з біологічним, географічним та історичним факультетами, які допомагають у розробці завдань для експедиційних загонів області;
• з Закарпатською обласною Радою ветеранів України, зокрема з Бігунцем І.Ю. – її головою, який є постійним представником на всіх туристко-краєзнавчих заходах;
• з Закарпатським обласним краєзнавчим музеєм та музеєм народної архітектури і побуту, на базі яких проводиться обласна олімпіада, “Закарпатський краєзнавець”, семінари керівників шкільних музеїв та екскурсії;
• з усіма позашкільними навчально-виховними закладами області, працівниками управлінь освіти районних адміністрацій та міськвиконкомів, які відповідають за туристсько-краєзнавчу роботу на місцях, школами-інтернатами;
• із Центральним табором туристського активу учнів України, який є структурним підрозділом Українського державного центру туризму учнівської молоді (розташований у с.Осій Іршавського району);
• із Закарпатською обласною  державною телерадіокомпанією, при участі якої транслюються по телебаченню репортажі про більшість масових туристсько-краєзнавчих заходів (зльоти, конференції, експедиції, змагання тощо),що проводяться Центром;
• Іршавська райСЮТур співпрацює з кафедрою археології Київського Національного університету, Харківською обласною станцією юних туристів, Київським молодіжним туристським клубом Святошинського району м. Києва і громадською організацією “Боржавська ініціатива”;
• Центр допомагає у проведенні навчально-виробничих практик для студентів факультетів туристського профілю УжНУ, ЗакДУ, УНЦ КНТЕУ, Вінницького інституту КНТЕУ, УКТ;
• Центр туризму постійно бере участь в різних міжнародних туристських виставках, конференціях та змаганнях;
• В рамках  транскордонного  співробітництва проводиться постійна співпраця з Агенцією транскордонного співробітництва та Карпатським фондом. У 2011 була проведена міжнародна волонтерська зміна на базі еколого-археологічної експедиції “Невицький замок”, в якій прийняли участь представники США, Польщі, Чехії, Іспаніі, Сербіі, України та інших країн.

Органи державної влади високо оцінили організаційні форми роботи у Закарпатському центрі туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді. Так, директору Центру Чепі В.І. присвоєно почесне звання “Заслужений вчитель України”, керівник міжнародної волонтерської еколого-археологічної експедиції “Замки Закарпаття”, методист Центру Дзембас О.В. став одним із перших лауреатів Премії Верховної Ради України для кращих працівників загальноосвітньої та позашкільної освіти України, десятьом педагогам присвоєно звання «Відмінник освіти України».

Та найбільшим досягненням Центру є те, що десятки тисяч юних закарпатців завдяки йому отримали можливість краще пізнати і полюбити свій рідний край, оздоровитися, познайомитися з цікавим світом спортивного туризму, досягнути результатів світового рівня на змаганнях зі спортивного орієнтування, навчилися змістовно проводити своє дозвілля і відпочинок.

 

Олександр Цепурдей, методист ЦТКЕСум, фотографії Ростислава Глеби, керівника гуртків ЦТКЕСум, для Закарпаття онлайн

24 квітня 2012р.

Теги: туризм, ювілей, засідання

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини