До Євро-2012 чопські митники запроваджують електронне декларування

За два місяці Україна відчинить свої кордони для сотень тисяч вболівальників. Польща вже підтвердила спрощення оформлення віз футбольних фанатів на ЄВРО-2012.

До Євро-2012 чопські митники запроваджують електронне декларування

Переговори на рівні консульських службовців України і Польщі відбулися 30 березня. Саме тоді Польща підтвердила закріплення спрощеної процедури оформлення віз для українських вболівальників на ЄВРО.

Україна у відповідь теж спрощує митні процедури і обіцяє як перевізникам,так і вболівальникам легкий перетин кордону за умови достовірного декларування товарів. “Ми з першого дня працюємо над забезпеченням безпроблемного функціонування митниці під час ЄВРО. Це є нашою основною задачею…Тому я вас запевняю, ніяких черг не буде”, – сказав голова підкомітету з питань підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу Олександр Зац. Загалом на підготовку усіх пунктів українського кордону до початку єврозмагання планується виділити ще 110 мільйонів гривень.

На повітряних кордонах встановлять сканери

У Держмитслужбі кажуть, що основне навантаження буде на аеропорти. Адже як повідомив голова ДМСУ Ігор Калєтнік, в Україні приїде від півтора до двох мільйонів вболівальників. У аеропортах встановлять монітори з інформацією стосовно митних правил, працюватимуть команди кінологів. “У новому терміналі “D” аеропорту “Бориспіль” ми так само змінили організацію роботи. Служба працюватиме таким чином, що її буде повністю непомітно.Ми зробили таким чином, щоб «червоний» коридор займав максимум 20-25% від пропускної спроможності аеропорту. На терміналі “D” ми взагалі переходимо на сучасні засоби контролю з використанням відеокамер, моніторів, скануючих засобів та рентген-апаратів”, – каже директор організаційно-розпорядчого департаменту, член колегії Державної митної служби Віктор Бондар.

Чопські митники запроваджують електронне декларування

Серйозне навантаження очікує і Чопську митницю, яка знаходиться на межі з кордонами трьох країн – Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Поруч також Чехія та Австрія, звідки теж їхатимуть вболівальники. Ситуація може бути складною, якщо врахувати вантажний транспорт, який перевозить товари для експорту та імпорту.

Адже наприклад, в пунктах пропуску на державному кордоні України зі Словаччиною середньодобовий потік транспортних засобів складає майже 1 тис. транспортних засобів та близько 1900 громадян. На кордоні з Угорщиною – майже 1700 транспортних засобів та майже 4 тис. громадян, а в пунктах пропуску з Румунією – близько 600 транспортних засобів та 1300 громадян. Як зазначають у Чопській митниці, загалом торік через пункти пропуску оформлено та пропущено 372 тисячі транспортних засобів, майже 8 млн. громадян та 414 млн. тонн вантажів.

Пришвидшили митні процедури і за рахунок меншої кількості документальних перевірок, які здійснюють тільки митники, а не інші суміжні служби.

“У середньому транспортні засоби оформляються на митному посту до однієї години. Мінімальний час перебування складає 11 хв.”, – каже заступник начальника митного пункту “Тиса” Володимир Лазорик.

Перевізники також відзначають значне скорочення часу на проходження митних процедур. “Багато часу займало, а зараз скоро йде. Зайшов, буквально півгодини і пройшов. Я тут кожен тиждень їжджу і бачу яка ситуація – пішло в кращу сторону”, – каже перевізник Василь. За його словами, сама перевірка триває недовго, найбільше часу займає очікування у черзі вантажного транспорту, який накопичується через помилки у деклараціях або недобросовісних перевізників.

Як правило затримки, що виникають під час митного оформлення громадян України, зумовлені переміщенням через кордон товарів понад встановлену норму безмитного  ввезення. Нагадаємо, згідно з законодавством, фізична особа має право ввозити в Україну та вивозити за її межі без оподаткування товарів на суму до 200 євро та вагою до 50 кг. З особами, які порушують правила, проводиться роз’яснювальна робота, митники оформлюють товари та пропускають через кордон. Крім того, що для того для підприємств, щоб скоротити час, створена можливість електронного декларування товарів. “За нашою інформацією, час проходження контролю вже скоротився на 25%”, – зазначив начальника Чопської митниці Олександр Похилько. Крім того, система електронного декларування дозволяє уникнути можливих корупційних схем під час проходження кордону.

Для вболівальників ЄВРО-2012 будуть спеціальні митні коридори

На кордоні з Польщею також спрощують митні процедури, зокрема запроваджують спільний контроль в пунктах пропуску, виділення суцільних смуг руху ЄВРО-2012 для окремих категорій громадян (представників УЄФА, команд-учасниць, організованих груп вболівальників – Ред.). Митники обіцяють, що здійснення громадянами прикордонних і митних формальностей буде відбуватися за принципом “однієї зупинки” в пункті пропуску, тобто один раз на території однієї з двох країн.

Минулого тижня українські та російські митники також домовилися про взаємовизнання окремих результатів митного контролю, таким чином при перевірці митною службою однієї країни автомобіля інша сторона визнає результати перевірки і не дублює огляд. Планують також організувати в період проведення чемпіонату виносні робочі місця для співробітників митниці для проведення контролю та реєстрації транспортних засобів безпосередньо на смугах їх руху та збільшення в пунктах пропуску, в разі необхідності, кількості співробітників митних органів України та РФ. “Ми пропонуємо, щоб під час чемпіонату наші експерти спільно проаналізували ефективність нововведень щодо процедур на кордоні. І якщо ми прийдемо до висновку, що вони можуть забезпечити, з одного боку, якісний контроль, а з іншого – швидкий пропуск через кордон, то такі процедури будуть впроваджені на постійній основі”, — зазначив голова Держмитслужби Ігор Калєтнік.

Про завантаженість кордону повідомлятимуть через Інтернет

Ще одним ноу-хау для митниці у підготовці до чемпіонату стало впровадження електронної системи повідомлень про черги. Усі бажаючі можуть перевірити наявність черг за допомогою мережі Інтернет. До прикладу, така можливість вже є на сайті Чопської митниці. Система показує кількість автомобілів на в’їзд та виїзд з кордону, а також кількість легкових та вантажних автомобілів, які знаходяться у черзі на митному контролі. До того ж на кордоні встановлять відеокамери. Таким чином, громадяни, які планують поїздку, зможуть вибрати оптимальний маршрут, враховуючи завантаженість пункту пропуску. Тож митники обіцяють, що перетин українського кордону буде максимально комфортним і для туристів, і для перевізників.

УНН

08 квітня 2012р.

Теги: ЄВРО-2012, митниця, вболівальники, декларування

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини