У сліпої ужгородки "Райффайзен банк Аваль" відбирає квартиру

"Райффайзен банк Аваль" відбирає квартиру у сліпої ужгородки 69-річної Єлизавети Дюрик. Про це повідомив листом від 12 березня.

У сліпої ужгородки "Райффайзен банк Аваль" відбирає квартиру

— Усе почалося 2007 року, — Єлизавета Іванівна зустрічає на порозі двокімнатки по вул. Грушевського. — Старший син Сергій займався автоперевезеннями. Для розвитку бізнесу попросив узяти йому кредит, заставити нашу квартиру. У ній прописані я, молодший син Ваня з жінкою і дитиною і внук Тарас, син доньки. Ми зібралися родиною, довго радились, але рішили помогти. Сергій зібрав усі довідки, банк дав 30,6 тисячі доларів.

Сергій із родиною мешкає окремо. Першого року розраховувався справно.

— А як ударила криза, бізнес утратив, перестав платить. Ми віддавали банку все, що мали — то 500 доларів, то 300, то 50. Де взяти більше? Я сліпа, Ваня — інвалід без ноги, невістка на пошті працює. Банк подав на нас до суду й розірвав договір.

Торік працівники фінустанови виставили на аукціон меблі Дюриків.

— Їм більше 40 років. Але за якимось разом банк таки знайшов покупця. Той хотів уже вивозити дивани й пральку. Ми ледве перекупили все за 1800 гривень. Оце у січні отримали з банку листа, що нашу квартиру оцінили у 27 тисяч доларів. Вона коштує дорожче. Двокімнатна, 54 "квадрати", на першому поверсі, поряд магазини, аптека, кав'ярні. Банкіри повідомили, що продають три четверті помешкання, решту лишають, бо вона належить моїй дочці та її синові, вони живуть окремо.

Перший аукціон відбувся 7 березня. Житло не продали. Зараз його мають переоцінити і знову виставити на торги. Загалом Дюрики винні "Райффайзен банку Аваль" понад 300 тис. грн.

— Сергій узагалі зник, — зітхає Єлизавета Іванівна. — Знаємо тільки, що живе десь у дружини, має 2-річного сина, працює у таксі. Телефони не відповідають. Ми хочемо, аби банк стягував гроші з нього. Він же щось заробляє, має хорошу пенсію як колишній військовий. Якщо квартиру продадуть — ми лишимося бомжами. Не спимо ночами, боїмося, що прийдуть.

— Банк неодноразово звертався до Сергія Дюрика, аби погасив кредит, — пояснює Іван Вовканець із Закарпатської обласної дирекції "Райффайзен банку Аваль".

Але він сказав, що бізнес прогорів, а пенсійну картку забрала кредитна спілка, якій він теж заборгував, тому платити нічим. Оскільки Єлизавета Дюрик та її син Іван виступили майновими поручителями, банк подав на них до суду. Рішення передали до виконавчої служби, й тепер вона проводить процедуру продажу житла. Якщо за двома разами помешкання не продадуть, воно перейде на баланс фінустанови. Ми розуміємо, що у квартирі прописані сліпа жінка, чоловік-інвалід, двоє дітей. Але списати кредит не можемо, оскільки є відповідно укладений договір.

Сніжана Русин, Gazeta.ua

28 березня 2012р.

Теги: банк, кредит, квартира, відбирає

Коментарі

Елена 2012-03-28 / 17:28:40
А чем Елизавета Ивановна думала, когда соглашалась оставить в залог квартиру, в которой прописаны слепая женщина, муж-инвалид и двое детей?
Почему сын не оставил в залог квартиру, в которой он живет отдельно?

Микола 2012-03-28 / 12:46:21
Я в принципі погоджуюсь з тим, що це гроші вкладників, але, банк не правий. На такий випадок повинне бути страхування ризику неповернення кредиту, крім того, в першу чергу відповідальність повинен нести той хто взяв кредит. Мало того, банк повинен адекватно оцінювати квартиру, 27000 це ціна 1-к квартири, а не 2-х. Є багато випадків зговору банкірів з державними виконавцями, які в результаті скуповують квартири, будинки, автомобілі за значно заниженими цінами.

Ужгородец 2012-03-28 / 11:47:52
Вообще-то банк прав, а сын- козел.
Да и не факт, что он с матерью деньгами не поделился, когда кредит получил. А кредит- это же деньги простых граждан, которые тоже хотят получить их назад.

Юра 2012-03-28 / 11:11:18
Може ся напити води Райфайзен, разом з Вовканцьом. Хто купить 3/4 квартири??? А якщо продають не повністю, значить не було дозволу органів опіки, Дюрикам треба було давно взяти хорошого адвоката і подати позов проти банку про визнання договору іпотеки недійсним. І ще одне, така 2-к квартира (1-пов. 54 кв.м) коштує мінімум на 10 тис. дол. більше, але, оцінивши її в 27 тис. на квартиру напевне є претендент (можливо той же Вовканець, або інший працівник банка, або їх родич). Які потім зроблять ремонт і продадуть за 40-45 тис. Аферисти, в Авалі працюють мажорні клани, Гончарки, Лиховіди, Андрійчуки, Рошки,...... які сплять і видять як би вкрасти і когось киданути.

НОВИНИ: Соціо

11:28
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини