Закарпаття: Де б скупатися?!?

Спека... У такий час завжди хочеться поплавати та освіжитися. Та, на жаль, у нас дуже мало спеціально облаштованих місць для купання, які б відповідали усім необхідним вимогам. Якщо взяти до уваги басейни, де можна більш-менш спокійно зайти у воду, знаючи, що не наступиш на консервну банку чи гострий камінь, то таких в області, за інформацією управління сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації, всього 11. З них сім належать учбовим закладам, 2 — підприємствам, по одному — спорттовариству та спортшколі.

Закарпаття: Де б скупатися?!?Уявляєте? І це — на мільйон двісті тисяч мешканців краю... Зрозуміло, що в області плавання ніколи не було провідним видом спорту, але хоча б для розваги та відпочинку ще б зо чотири десятки басейнів потрібно збудувати. Та й з наявних 11 басейнів більш-менш безперебійно працюють басейн з термальною водою УТБ «Колос» у Берегові та басейн Ужгородської гімназії. Незрозумілою лишається ситуація з ужгородським басейном «Спартак», котрий наразі знаходиться на балансі ЗакДУ. Відчутний прогрес спостерігається в Міжгір'ї, де недобудований басейн за рішенням райради передали у приватну власність і наразі ведеться його переобладнання.

На жаль, поганий приклад маємо у Сваляві, де на очах розвалюється збудований у 80-х роках критий басейн з підігрівом води, незрозуміла подальша доля басейну в місті Хуст. У Рахівському районі, де раніше було З басейни, причому два з яких мали устаткування для підігріву води, тепер чомусь не працює жоден.

Щодо Ужгорода, то як повідомив начальник міськуправління сім'ї, молоді та спорту Олег Муртазін, тут є 6 басейнів. Чотири з них належать школам та дошкільним закладам, два — вузам. Відносно ситуації з басейном «Спартак», то, за словами Муртазіна, нещодавно з цього питання відбулися громадські слухання і ректор погодився повернути басейн у комунальну власність міста, але в свою чергу вимагає відшкодувати витрати на ремонти та будівництво, які проводилися тут за кошти вузу. А це ні багато ні мало — три мільйони гривень. Для міста компенсувати таку суму — це велике навантаження, то поки що все залишиться так, як є. Хоча, каже Муртазін, ректор Ф.Ващук з порозумінням поставиться до того, що в місті мала кількість басейнів, і басейн на "Спартаку" запрацює, навіть вже заплановані ряд змагань, які повинні відбутися саме у цьому басейні. Як повідомила прес-служба ЗакДУ, вже минулої суботи у басейні спортивно-оздоровчого комплексу «Під замком» («Спартак») відбулися змагання з плавання обласної спартакіади працівників медустанов.
Як і торік, безкоштовно оздоровитися на території СОК "Під замком" зможуть студенти та співробітники ЗакДУ з сім'ями, а також соціально незахищені верстви населення та люди з обмеженими фізичними даними. Для школярів та студентів інших вузів передбачені знижки. Щоправда, на відміну від попереднього року ціна на квитки для решти відвідувачів басейну зросла в середньому на 40%. Так, для дорослих вартість однієї години, проведеної на території комплексу, становитиме 5 грн., на цілий день — 11 грн. Відповідно для дітей — 2 та 5 грн. Підвищення цін сталося через подорожчання вартості комунальних послуг упродовж року на 60%.

Та що говорити про басейни, якщо навіть в межах обласного центру є лише два облаштованих місця для купання на річці Уж, одне з них (біля кафе "Венеція") — приватне. Прикиньте, на 130-тисячне місто — всього два пляжі... Велике сподівання у міської влади на те, що навантаження на басейни незабаром знизить облаштування так званого "Аквапарку" на території Боздось-кого парку, але будівництво цього водного комплексу завершиться аж через два роки.

З відпочинком на озерах і ставках у нас також не все гаразд. Єдиним місцем, де на належному рівні організований відпочинок та облаштовані місця для купання, є озеро в с.Дідово на Берегівщині. Хоча, за інформацією МНС в області, станом на 16 травня РДА виділили 23 місця для купання, з них офіційно паспортизовано лише 7 (6 на Тячівщині та одне на Хустщині).

Мабуть, тому кожного року маємо сумну статистику з нещасними випадками на водоймах. За даними обласного ГУМНС торік на водних об'єктах краю втопилися 117 чоловік, з яких 16 дітей. Вже в цьому році у воді потонули 9 людей. Гадаю, самими інформаційними засобами та пропагандою у стилі «Будьте обережними на водоймах» тут не обійтися. Потрібно працювати, створювати інфраструктуру на місцях, де влітку масово купаються люди. Інакше ж матимемо те, що було і в минулі роки, якщо не гірше.
Роман СЕНИШИН
29 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини