28-річна мукачівка Вікторія Маслей знову опинилася на межі життя і смерті

13 років бореться за життя 28-річна мукачівка Вікторія Маслей. 13 років вона живе за особливими правилами, серед яких найважливіше – «не можна».

28-річна мукачівка Вікторія Маслей знову опинилася на межі життя і смерті

Мукачівка Віоріка Віллашек – інвалід І групи. Вона сім разів переживала інсульт, у дитинстві перенесла менінгіт та енцефаліт. Її дочка Вікторія у 16 років занедужала, причому лікарі сьогодні говорять про те, що подібний випадок – єдиний відомий у світі.  Тринадцять років Віоріка бореться за життя доньки. На поміч цій родині закарпатці ставали не раз – здається, що більшість політиків і бізнесменів краю допомагали сім’ї в нелегкій справі – порятунку життя. Напередодні новорічних свят, здавалося, сталося різдвяне диво – закарпатці зібрали кошти й Вікторія поїхала до Німеччини на лікування. Ніби справа зрушилася з мертвої точки, однак подальший розвиток подій знову змусив взятися за перо і звернутися до людей, котрим не байдужий чужий біль…

Я не прошу грошей – пропоную купити картини

«Я ні в кого не прошу грошей на допомогу, а пишу картини і пропоную їх купити. Так збираю гроші на лікування дочки», – розказує сама Віоріка Віллашек. У дитинстві Віоріка перенесла менінгіт та енцефаліт. Кілька місяців була нерухомою і повністю сліпою. Лікарі не давали позитивних прогнозів не те що на одужання – на життя. Але вона перемогла: заново вчилася ходити, говорити. Третину життя лікувалася в Ужгороді, Києві, Москві, Ленінграді. За ці роки перенесла кілька інсультів. Ледве ходить, часто терпить важкі напади хвороби. Дивуєшся, як вона спромоглася не опустити руки – у зрілі роки народила двох доньок. І залишилася без чоловіка, сама ростила дітей. Всю себе присвятила їм. Доньки отримали художню, музичну, релігійну і вищу педагогічну освіту.

Віоріка Адальбертівна походить із родини славетного закарпатського художника Адальберта Ерделі. Вона пише пейзажі, натюрморти, портрети. Неодноразово влаштовувала виставки полотен, попри те, що сама потребує допомоги – долучається до помочі іншим. Неодноразово надавала картини для аукціонів, коли збирали кошти для сиротинців.  Кілька років тому напередодні Дня захисту дітей підготувала 56 картин, які дарували добрим людям, котрі зможуть виконати бажання дітей-інвалідів.

Готувала персональну виставку 20-річного хлопця-інваліда з Мукачівського району, який малює ногами. Її картини – у дитбудинках, таборах відпочинку, на стінах поліклініки у Мукачеві. Вона зустрічається з владою і роботодавцями, лобіює інтереси інвалідів. Добивається створення Центру реабілітації інвалідів дитинства шляхом посильної зайнятості на виробництві.

Єдине, що рятувало дитину, – льодяні ванни 

…Трагічна історія життя цієї родини почалася тринадцять років тому, коли дочці Віоріки Вікторії йшов шістнадцятий рік. Мама каже, що, можливо, причиною проблеми стало профілактичне щеплення, котре було зроблено під час простуди: за півтора місяця після процедури у дівчини різко до 40 градусів підвищилася температура, яку жодними засобами не вдавалося збити. Діагнози ставили один за одним, міняли схеми лікування, зрештою зійшлися на діагнозі «Хвороба Крона» (згодом цей діагноз німецькі медики категорично відкинуть і зійдуться на рідкісній хворобі – лімфоангіодисплазія зі ще кількома супутніми діагнозами). Тоді єдине, що рятувало дитину, – льодяні ванни, в які просто клали хвору. Оскільки існувала пряма загроза зупинки серця, вирішили робити термінову операцію, яка також не прояснила картини. Але саме під час оперативного втручання хірург зробив ненавмисну помилку – відрізав невеличкий відросток на сигмовидній кишці… Уже потім інші спеціалісти казали, що, вочевидь, оперувати дитину взагалі не треба було, тим більше відрізати відросток, який, можливо, був пов’язаний із грудним лімфопротоком.

…Тринадцять років Віка живе за особливими правилами, серед яких найважливіше слово – «не можна». Потребує особливої дієти – продуктів, які містять тільки спеціальні жири. Зрозуміло, що мати не змогла б їх купувати, адже, скажімо, тільки спеціальна олія, яку постачають із Німеччини, коштує 52 долари. Допомагає родині президент фірми «ЕНО» пан Герберт Фінк, який працює в Мукачеві. Він же, до речі, кілька років тому віз Вікторію в Зальцбург, де її двічі оперували, виправляючи наслідки першого оперативного втручання.

Та незважаючи на таку сувору дієту і дотримання рекомендацій лікарів, переважна кількість лімфи, що утворюється в організмі, витікає у черевну порожнину. Частина видаляється з організму, але періодично настає криз, коли потрібно терміново, у прямому розумінні слова, рятувати життя. Саме тому Віоріка винаймає кімнату для Вікторії за парканом обласної лікарні, щоб бути ближче хоч до якоїсь допомоги.

Три роки тому Вікторія була на межі. Лімфа в організмі досягла критичної межі – назбиралося загалом близько 11 літрів. Медичними термінами це називається «хільозний асцит-перитоніт». Здавали нирки, серце, і наша медицина виявилася безсилою – ніхто не знав, як лікувати хвору. Пані Віоріка розіслала медичні висновки у світові клініки. Оскільки випадок був дійсно унікальний, відгукнулася німецька клініка. Єдина. Але потрібно було десятки тисяч доларів. Звідки їх було взяти пані Віоріці – інваліду І групи? 

Молодий організм має шанс подолати хворобу 

«Розумієте, цей випадок чи не єдиний у планетарному масштабі. Можемо щось спробувати хіба в якості експерименту», – такі висновки щодо своєї доньки Віоріка Віллашек чула не один раз. Страшні висновки.  Тим не менше, жінка не опустила рук, продовжує боротися за доньку. Часом здавалося, що вже все – глуха стіна. Але щоразу знаходилися люди, які реально допомагали – давали гроші.

Відтак двічі Вікторію оперували в Австрії – видаляли грижу, спричинену лімфою, яка стікає в живіт. Курс консервативного лікування дівчина пройшла в Німеччині – проводили лімфодренаж, протинабрякову гімнастику. Допомогло – 10 місяців Вікторія почувалася майже здоровою. Лікарі пояснили: потрібно кілька курсів лікування – очищення черевної порожнини, лімфи, крові й оскільки дівчина молода – є надія, що судини зростуться, і хвороба відійде у минуле. Загалом на курс лікування, який триватиме близько року, потрібно 60-80 тисяч євро.

Минулої осені Вікторія мала їхати в Німеччину, щоб пройти черговий курс лікування. Але в які тільки двері не стукала мати, необхідну суму коштів їй не вдалося зібрати. Німецькі фахівці попереджали: стан може погіршитися. Так і сталося – за якийсь час в організмі дівчини знову накопичилася критична маса лімфи, і перед Новим роком Вікторії стало вкрай зле. Німці перейнялися бідою цієї сім’ї й виставили мінімальну суму. Гроші необхідно було зібрати якнайскоріше – рахунок ішов на години. Відверто кажучи, перед святами всі закарпатські мас-медіа підключилися до допомоги родині – чимало закарпатців відгукнулися: за доволі короткий час вдалося зібрати 12 тисяч євро (!), і Вікторію терміново доправили в клініку Німеччини.

Знову на межі 

Кілька тижнів Вікторію виводили з критичного стану, обстежували в університетській клініці Фрайбурга, що є базовою головного лімфоцентру Німеччини. Минулого тижня дівчину виписали з лікарні. Звичайно ж, вона потребувала подальшого лікування, але… закінчилися гроші. Дорога додому була жахливою і раптово закінчилася в Будапешті: у вкрай тяжкому стані Віку доправили до клініки швидкої допомоги. Угорські медики роблять все можливе, але не можуть стабілізувати стан хворої.

Треба сказати, що знову підключилося багато людей, аби пособити матері поїхати до доньки: терміново оформити візу допомогло Генеральне Консульство Угорщини в Ужгороді,  долучилися небайдужі закарпатці до збору коштів. Попри це мама Вікторії каже, що безмежно вдячна головному лікарю обласної лікарні Юрію Яцині, начальнику управління охорони здоров’я ОДА Роману Шніцеру та його заступнику Володимиру Бричу, які все робили для порятунку Віки. Пані Віоріка каже: «Я все зроблю для своєї дитини. Не маю права опускати руки. Низько кланяюсь усім, хто рятує мою доньку! Безмежно вдячна кожному, хто переказав гроші для лікування Віки. Дуже шкодую, що не маю можливості особисто подякувати цим добрим людям, але щиро молюся за кожного. Сподіваюся, що і зараз мене не залишать наодинці з цією страшною бідою і хто як зможе, допоможе».

…Наразі Віоріка біля доньки в Будапешті. До п’ятниці, 16 березня (!) вона ще мала оплачене житло, що нині з нею – інвалідом І групи, на вулиці в чужій країні без жодної копійки – страшно навіть подумати! Жінка тиждень уже нічого не їсть, бо на харчування коштів просто не має, все, що зібрала, віддала за оренду помешкання…

Але попри все це Віоріка Адальбертівна продовжує щиро вірити, що світом править Добро…

                                                                                                   Наталя Мигалина

 

Для порятунку життя Вікторії Маслей переказуйте кошти на рахунки:

Гривневий рахунок:

ЗКР ПАТ «Фольксбанк», МФО 325213,

Р/р 26209000067078/980,

Ідентифікаційний номер 2149623785

Отримувач: Віллашек Віра Адальбертівна

Призначення платежу: благодійна допомога на лікування доньки Маслей Вікторії.

Валютний рахунок в євро:

Beneficiary: Account: 26259000023932/978

Name: Villashek Vira Adal’bertivna

Address: m.Mukachevo, vul.Chervonoarmiis’ka, bud.5A/kv.1

Beneficiary’s bank: SWIFT code: ELECUA2X

PJFC «VOLKSBANK», Lviv, UKRAINE, Account: 69209009005

Intermediary bank: SWIFT code: VBOEATWW

OESTERREICHISCHE VOLKSBANKEN A.G., Vienna, AUSTRIA

Details of payment: private transfer – с Виктория Маслей.

 

18 березня 2012р.

Теги: Маслей, Віллашек

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини